Podporte nás

Wilcze Ścieżki - poľská enduro lokalita čo ťa posadí na riť

Poľsko Poľsko
Naše hodnotenie 8/10
4.9.2017

Keď sa nám pred časom ozval Tomasz Rycak aka "boXer" a pozval nás otestovať traily nad poľskou dedinou Wilkowice, ktoré kope od roku 2013!!!, najskôr som pozrel do mapy, kde vlastne tie Wilkowice ležia. Nemálo ma prekvapilo, že je to asi 500 metrov vzdušnou čiarou od známych Enduro trails Bielsko Biala -> report nájdeš TU

Ako to začalo?

Zatiaľ čo ET v Bielsku pozná skoro každý, projekt Wilcze Ścieżki, ako názov alebo značka, bol založený až v roku 2017 po odobrení miestnymi úradmi, ktorým sa zdal veľmi zaujímavý a rozhodli sa ho podporiť. Nejedná sa o žiadne vyšejpované cestičky, kde si zajazdí každý, Tomasz a jeho partia kopú traily pre 20% mtb komunity, pre enduro nadšencov, milovníkov ťažkých, prudkých trailov plných kameňov, dropov a technických prvkov. Prečo? Lebo tak to majú radi...

 Dôvod prečo som začal kopať bol celkom jednoduchý a trocha sebecký. Keď som sa v roku 2013 prešťahoval do Wilkowíc, chcel som mať traily blízko k domu, a tak sa trail "boXer 1" narodil z popola. Táto línia bola nejakým experimentom, lebo jednoducho bola prvá. Bola však veľmi dobre vnímaná miestnou mtb komunitou a veľmi obľúbeným cieľom výjazdov. No a potom vznikol boXer 2, 3 a ďalšie traily. Momentálne je ich desať + nejaké rozšírenia...spomína na začiatky Tomasz. 

Rozdiely medzi Enduro trails Bielsko Biala a Wilcze Ścieżki nekončia len pri trailoch, ale majú aj úplne odlišný právny status. Trasy v Bielsku sú plne legálne a nachádzajú sa na pozemkoch Lasy Państowe /Národné lesy/. Avšak Wilcze je /a vždy bude/ ilegálnym pokusom, hlavne kvôli zložitému vlastníctvu; jednoducho prechádzajú súkromnými lesnými pozemkami - napr. trail "boXer 3" prechádza cez 37 súkromných pozemkov. Preto aj dohoda s úradmi je taká, že traily podporujú v neoficiálnom / tichom režime.

 Nemal som žiadne predchádzajúce skúsenosti s budovaním trailov, len veľa chuti a vášne. Jednoducho to milujem, samotný proces budovania je pre mňa niečo skvelé, vnímam to ako akýsi druh umenia /hahaha .../. A v konečnom dôsledku pocit, že robíš niečo aj pre ostatných. No a vidieť tváre usmievajúcich sa bajkerov a počuť, boXer, milujem tvoje traily.... na nezaplatenie! 

10 trailov

Najnovším výtvorom, ktorý sme testli aj my, je lajna nazvaná Wataha X-line - veľmi ťažká, veľa prudkých zjazdov a veľkých kameňov, vyžaduje vysokú úroveň technických a fyzických zručností, ale je aj veľmi pekná. Časť prechádza kaňonom, ktorý výhlbil horský potok a na trailforske má označenie "proline".

Ďalej do pozornosti dávame trail Krysia – nie je príliš strmý, ani veľmi rýchly - ale s množstvom tesných zákrut a zábavných prvkov. Hlavne záverečná časť je naozaj podarená.

Traily s názvom po zakladateľovi - boXer 1, 2 a 3 - sú asi najznámejšie a najčastejšie jazdené traily vo Wilcze Ścieżki. Najviac pripomínajú bikepark, ale pritom sú naturálne, s maximálnym využitím potenciálu prírody.

Záver

Pre mňa osobne sú Wilcze Ścieżki objavom roka! Ak sa vyžívaš v endure, táto nenápadná lokalita ťa usadí na riť šmahom ruky. Fakt, choď to vyskúšať, neoľutuješ! Za odpovede ďakujem Tomaszovi "boXer" Rycakovi /kind of author or father of Wilcze Ścieżki. Team member of larger team of passionates/. Enjoy!!! 

Páčil sa ti článok? pošli ho do sveta

Zdieľať na Facebooku Zdieľať na Twitteri
Zona Zero - pyrenejský klenot Zona Zero - pyrenejský klenot

Zona Zero - pyrenejský klenot

Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu? Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu?

Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu?

Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy

Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy