Podporte nás

Sprievodca trailami vo Finale Ligure

Taliansko Taliansko
Naše hodnotenie 10/10
17.3.2018

Už som počul aj názor, že Finale je „profláklé“ lebo tam chodí každý. Lenže takto otázka neznie. Skôr sa treba spýtať – prečo tam všetci tí ľudia chodia? Na pizzu a víno? Alebo preto, že je to jedna z najlepších európskych mtb lokalít s bonusom „jak sviň“ - celoročným jazdením?!!

Takže tak. Nejdeme sa tu tváriť, že po jednej návšteve sme na Finale Ligure odborníci, na to sedem dní nestačí ani omylom. Týmto článkom chceme navnadiť všetkých, ktorí s návštevou ešte stále váhajú a chcú sa zorientovať. Verte mi, pred prvou návštevou dobre padne trocha informácii, lebo výber trailov je ohromujúci. Takže poďme na to...

Doprava, ubytovanie, kedy vyraziť?

Finale je autom niečo cez 1000 kilákov. Ak máš šťastie, hneď za barákom nasadneš na diaľnicu a tá ťa vypľuje až v Ligúrii pri mori. V zimných mesiacoch treba počítať so snehom v najvyšších polohách, hlavne v okolí NATO Base, ale dole budú traily v pohode. Dokonca nevadí ani keď prší, vďaka kamenistému podkladu sa dá jazdiť viac menej stále.

No a keď sa tam, podobne ako my, vyberiete mimo všetkých sezón, v decembri krátko pred sviatkami, na trailoch stretnete minimum ľudí alebo aj nikoho.

Pri hľadaní ubytovania som natrafil na stránku BIKE Hotels Finale Ligure, ktorá ponúka všetky dôležité informácie - od interaktívnej mapy trailov, cez ubytovanie špeciálne pre bajkerov, až po kontakty na sprievodcov a vývoz. Napriek tomu, že väčšinou spávame kade - tade a moc to neriešime, ich ponuke sme neodolali a zaplatili za sedem nocí v apartmáne Glicini s kuchynkou niečo cez 200 €. V cene bola aj strážená miestnosť na úschovu bicyklov, náradie a wapka.

Na čom sme jazdili

Už dlhšiu dobu sme koketovali s anglickým Whytom a podmienkou spolupráce bolo aj to, že si musíme bicykle vyskúšať. A len ťažko by sme hľadali lepšiu lokalitu, ktorá by dostala na limity skôr nás, ako bicykle pod nami. Daša jazdila na T-130S a ja na 29devinovom S-150S.

Poviem to za oboch, ale na ničom lepšom sme doteraz nejazdili! Ten pocit na prvé zvezenie je neskutočný. Kto nevyskúšal, neuverí :)

Oblasti a vývozy /bike shuttle/

Sieť trailov pokrýva ohromné teritórium - rozprestierajúce sa z hôr až k morskému pobrežiu. My sme sa pri výbere riadili kombináciou papierovej mapy, ktorú sme dostali v ubytku a gpx stiahnutými z Trailforksu. Jednotlivé traily sú v mape označené rôznymi symbolmi, ktoré nájdeš aj priamo v teréne, ale veľmi sporadicky, preto je lepšie mať stiahnuté gpx. Čo ma dosť prekvapilo - začiatky trailov nie sú žiadno označené, takže treba pozerať do navigácie, aby si trail vôbec našiel!!! 

Niektoré oblasti sú vhodné, priam ideálne pre vývoz a v niektorých sa budeš musieť vydriapať na začiatok trailu sám. Cena za celodenný vývoz sa pohybuje na úrovni 45 – 50 € a jedna jazda stojí 10 € na osobu. Spoločností, ktoré robia shuttle funguje vo Finale požehnane, väčšina štartuje z Finalborgo, čo je akési centrum športu Finale Ligure.

My sme si kupovali jednorázový vývoz a potom v danej oblasti kombinovali rôzne traily a snažili sa veľmi neklesnúť...

Zoznam trailov vo Finale Ligure

Oblasť Verezzi - Caprazoppa

Traily v tejto oblasti sú v pohode prístupné z centra, ale dá sa použiť aj vývoz. Po celonočnočnom transfere sme sa potrebovali rozhýbať a tak si to odšlapali. Celej oblasti dominujú vinohrady a prvé výhľady na more.

Caprazzopa

Erzeta z EWS 2013 s dosť šlapavým začiatkom, neskôr, od malej kaplnky so soškou Madonny trail pritvrdí a vytiahne parádne technické sekcie. Výborný úvod do Finale!

Bondi

Ďalšia RZ z EWSka, tento raz z roku 2015. Opäť so šlapavým začiatkom s niekoľkými menšími dropmi, celkom dlho trvá, kým sa rozbehne. Záver nás ale bavil, má slušný flow.

Oblasť San Bernardino

Oblasť leží priamo nad mestským centrom, my sme sa vyviezli vlastným autom, pre ktoré som sa vrátil až večer, po celom dni jazdenia. Do oblasti chodí každé dve hodiny minibus, zbiera domácich, ale po dohode sa dá zviesť. Alebo si to môžete vyšliapať po asfaltových serpentínach s výhľadmi na more.

Dolmen

RZ z EWS 2017 a jeden z našich najobľúbenejších trailov v celom Finale. Rýchly, veľa techniky, škoda, že končí dosť nízko a návrat späť na začiatok bolí.

La Rugetta

Novšia verzia je typický predstaviteľ trunajších trailov. Chvíľu v pohode, úplne easy a potom príde sérka ťažkých sekcii. La Rugetta ich má akurát - ani veľa, ani málo, najkrajší je záver v temnom údolí s rozpadnutými kamennými domami a jaskyňou. Nevynechať!

La Ruggetta Original

Originál je trochu ľahší, ale hlavne začiatok nás bavil. Kľučkovanie v lese s malými zjazdmi z kamenných terás a občasnými prekvapeniami, keď z plnej rýchlosti treba brzdiť do technickejších úsekov pod horizontom.

Ca del Vaccheè

Najdlhší, ale podľa nás aj najslabší trail z celej oblasti San Bernardino. Nič moc netreba riešiť, je to len také vozkanie. Druhý raz by som ho už nešiel.

Pianarella

Pianarella je už zasa iné kafčo, RZ z EWS 2014. Veľa zavretých switchbackov a dve sekcie, ktoré sme nedali na oči, ale až po obhliadke. Odporúčame si tento trail nechať na koniec, lebo návrat z neho na San Bernardino je dlhý a to po celom dni fakt nechceš...

Oblasť Manie

Plošina ležiaca nad mestečkom Varigotti s unikátnou mikroklímou a vegetáciou, ktorá vytvára krásny kontrast s modrým morom. Prašný podklad a fancinujúce výhľady, drvivá väčšina cool fotiek vzniká práve tu.

Briga Right

RZ z EWS 2017, skôr ľahší, ale naozaj rýchly trail ktorý končí úplne v meste, medzi domami. Na konci sa dá pekne zaskákať zo schodíkov a múrikov.

DH Men

Najväčšia klasika vo Finale. Strmé sypké peklo s veľkými skokmi a každoročne jeden z hajlajtov celej EWS. Určite nevynechať!

San Michele

Najskôr tradičné motanie sa v lese, starý kamenný kostolík, celý čas si vravím, prečo je tento trail označený čiernou? Až príde posledných, koľko, 300 metrov a zrazu je to jeden z najťažších trailov v celom Finale! Končí síce dosť od ruky, ale treba ho vyskúšať...

DH Donne

Trail začína na širokej zvážnici, občas sa z nej odpojí, aby sa po pár metroch zasa napojil. Záver ešte ako tak, ale celkovo slabota. Druhý raz by som ho už nešiel.

V tejto oblasti sme stihli ešte dva ďalšie traily, ale použili sme ich ako výstupové. Sentiero Indiano na DH Donne a DH Men a Acquaviva po San Michele. Pretože sa dali celé vyšlapať aj v opačnom garde, dole to žiadna lambada asi nebude...

Oblasť NATO Base

Oblasť je pomenovaná po opustenej základni NATO, asi najznámejšom začiatku trailov v Európe. Šlapať by som sem nechcel, keď sa pozrieš od mora smerom na hory a uvidíš veterné elektrárne, vedz, že tam niekde je NATO Base. No proste k*rva ďaleko. Ideálne je nechať sa celý deň vyvážať a naplno lietať po trailoch, alebo sa vyviezť raz a jazdiť len traily v hornej časti. To bol aj náš plán, ale zľadovatený sneh, na ktorom sme sa išli prizabiť, nám vystavil stopku. Nakoniec sme dali túto štvorku: Madre Natura, Nato Base , 115 a Sentiero H.

Posúdiť ich presne neviem, lebo skoro všetky boli plné lístia a popadaných konárov - až na Sentiero H. Bikeparkový feeling je na míle vzdialený od nižšie položených trailov, zameraných skôr na techniku. Podla mňa, aj zvyšné traily na NATO Base budú veľmi podobné. Najviac ma na tom sere fakt, že pred vývozom sme sa pýtali, v akom je lokalita stave - dookola omielali sneh, ale na to, že traily celú jeseň nikto nečistil, zabudli.

Nevadí, aspoň sa máme prečo do Finale vrátiť.

Oblasť Orco Vezzi

Oblasť kúsok od NATO Base, takže rovnaký problém – množstvo zľadovateného snehu. Nechávame na ďalšiu návštevu...

Oblasť Pian Merlino a Pian Marino

Priame pokračovanie oblasti NATO Base, z ktorej sa pohodovými trailami /PIAN MERLINO/ popri ceste, dostanete do týchto končín. Traily majú podobný drolivý podklad ako tie z oblasti Manie - ak prší, kľudne vyrazte sem. Vlastnými silami sa dajú traily točiť celý deň.

Little Champery

Charakter s jasným odkazom na downhill – klopenky, dropy a malé skočky. Úvod evokuje jazdu v tobogane – naľavo hustá vegetácia, napravo výrazne skopaný svah a ty vidíš len lajnu pred sebou. Jeden z naj trailov vo Finale!

Ca' Bianca

Veľmi podobný ako Little Champery, podľa stavu vyjazdenia sú oba traily dosť obľúbené, preto by ste ich nemal vynechať ani ty...

Cromagnon

Vlažnejší úvod vystriedajú od polovice kamenné sekcie a ikonický podjazd obrovským balvanom opretým o stenu skaly - sen každého fotografa! Jedna z RZ na EWS 2016, rozhodne nevynechať!

Neanderthal

Erzeta z EWS 2014, jednoduchší z dvojice pračlovečích trailov, ale flow ma bavil. Možno ešte viac ako kromaňónec.

Oblasť Melogno

Oblasť Melogno sa vyznačuje podnebím a vegetáciou, vďaka ktorej zabudnete, že ste v blízkosti mora. Husté lesy a v nich sa vinúce traily. Škoda len, že väčšina z nich leží nad hranicou 1000 metrov a boli pod snehom. Ďalší adept na návštevu v teplejších mesiacoch...

New Roller Coaster

Najdlhší a najobľúbenejší trail v celom Finale. Pekné jazdenie, ale treba počítať so zvýšeným počtom ľudí, lebo väčšina vývozov smeruje práve sem. Od parkoviska pri reštike DIN treba trocha šľapať, čo sa rovná závodom, kto z vývozu ten prvý kopec dá rýchlejšie :)

Z trailu vedú odbočky na Poste /v čase našej návštevy zatvorený/ alebo Rebel Yell. No a asi dva kilometre pred koncom je umiestnený jediný smerovník v celom Finale, s fixkou napísanými názvami trailov. Buď môžete dokončiť Roller Coaster, alebo sa vybrať do oblasti Madonna della Guardia. My odporúčame druhú možnosť.

Oblasť Madonna della Guardia

Plynulý prechod z oblasti Melogno prináša ďalšiu porciu výborných trailov a zábavy. Najlepšie si oblasť užijete, ak sa necháte celý deň vyvážať k reštike DIN a po polovici Roller Coasteru pôjdete vždy iný z trailov.

Cavatappi

Poriadne zdvihnutá latka, určite jeden z najťažších trailov vo Finale. Prudký, plný kameňov a strmých technických pasáží. Skvelá záležitosť, RZ na EWS 2015/2016 a Dašin naobľúbenejší...

Cacciatore

Trail je rozdelený na dve časti. Vrch je ľahší, ale spodok miestami dosahuje až náročnosti Cavatappi, takže čierna farba na TF je celkom namieste.

Kill Bill 2

Na TF je označený čiernou farbou, ale na Cavatappi sa obtiažnosťou nechytá. Plno vĺn a malých wallrajdov, stačí pustiť brzdy a leteeeť!!!

Madonna della Guardia

Tam kde končí Kill Bill 2, začína Madonna della Guardia. Typický zjazdový trail, mňa osobne moc nebavil, asi preto, že sme ho išli z celej oblasti ako posledný.

S Dašenou máme taký sen, že keď budeme veľkí a bohatí, tak sa presťahujeme niekde do tepla. A po našej decembrovej návšteve je práve Finale silným kandidátom. Možno sem jazdí každý, ale tie traily za to rozhode stoja!

Páčil sa ti článok? pošli ho do sveta

Zdieľať na Facebooku Zdieľať na Twitteri
Zona Zero - pyrenejský klenot Zona Zero - pyrenejský klenot

Zona Zero - pyrenejský klenot

Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu? Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu?

Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu?

Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy

Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy