Podporte nás

More & traily - TOP 5 destinácii, ktoré potešia každého bajkera (a aj jeho ženu)

13.6.2019

Prichádza čas prázdnin a dovoleniek. A to je dobre, pretože všetci si potrebujeme oddýchnuť a nabrať nové sily. Niekto staví na oddychovú dovolenku pri mori, iný si zvolí pobyt na horách a trailoch, kde pri mtbčku ponamáha jednak svoje telo a súčasne dopraje aj relax svojej duši. A to aj v prípade, že jazdí bezduše....hahaha, to bol vtip, čo?

Ok, ale čo v takom prípade, keď polovica rodiny chce ísť k moru a druhá na traily? Máme pre vás riešenie - ultimátne tipy na dovolenku s bajkom pri mori. Všetko odskúšané na vlastnej koži - lebo s Dašenou máme taký sen, že keď budeme veľkí a bohatí, tak sa presťahujeme niekde do tepla... 

FINALE LIGURE /Taliansko/

Jedna z najlepších európskych mtb lokalít! Sieť trailov pokrýva ohromné teritórium, rozdelené do 11. oblastí, rozprestierajúce sa z hôr až k morskému pobrežiu. Niektoré oblasti sú vhodné, priam ideálne pre vývoz a v niektorých sa budeš musieť vydriapať na začiatok trailu sám. My sme si kupovali jednorázový vývoz a potom v danej oblasti kombinovali rôzne traily a snažili sa veľmi neklesnúť... 

Dve najznámejšie oblasti sú Manie, domov legendárneho trailu DH Men, na ktorom prašný podklad a fancinujúce výhľady, vytvárajú krásny kontrast s modrým morom. Drvivá väčšina cool fotiek, ktoré ste z Finale videli vzniká práve tu.

No a druhou je oblasť pomenovaná po opustenej základni NATO, asi najznámejšom začiatku trailov v Európe. Šlapať by som sem nechcel, keď sa pozrieš od mora smerom na hory a uvidíš veterné elektrárne, vedz, že tam niekde je NATO Base. No proste k*rva ďaleko. Ideálne je nechať sa celý deň vyvážať a naplno lietať po trailoch, alebo sa vyviezť raz a jazdiť len traily v hornej časti. 

Podrobný report s popisom jednotlivých trailov nájdeš TU -> podrobný report z FINALE LIGURE

 

Doprava: vlastným autom, z BA asi 1100 km

Ceny za ubytovanie: od 350 € za apartmán pre 2 osoby na 7 dní, odporúčame BIKE Hotels Finale Ligure

Cena za vývoz: 50 € za celodenný, 10 € jedna jazda

Počet trailov: viac ako 70

Najlepšie traily podľa nás: Cavatappi a Little Champery

 

MALAGA /Španielsko/

Malaga sa môže pochváliť obrovským množstvom prírodného terénu v bezprostrednej blízkosti Stredozemného mora. Traily boli transformované zo starých turistických trás a poskytujú autentický stredomorský mtb zážitok. Voľné kamene, bridlica, borovicový les, hlboký piesok, skoky, strmé svahy a technické úseky - tvoria unikátmu zmesicu, ktorá sa len tak nevidí. 

Aj tu sú traily rozdelené na oblasti, najznámejšia je asi oblasť Mijas s množstvom trailov, pričom väčšina z nich vôbec nie je na Trailforkse, ale narazíte na ne až na mieste. K duhu hovorí aj fakt, že pred sezónou sa práve tu zvyknú pripravovať špičky svetového downhillu, na čele s top pretekármi ako Rachel Atherton alebo Greg Minnaar. Ak sú tunajšie traily dobré pre nich, určite budú aj pre vás. 

No a druhou oblasťou, ktorú odporúčame navštíviť, je Benalmádena. 900 metrov vysoký kopec ponúka traily s dĺžkou okolo 3 km, čo ako pochopíte sami, v takom náročnom teréne bohato stačí. Obrovským benefitom je aj možnosť vývozu lanovkou - Teleferico Benalmádena, ktorá premáva denne od 11:00 do 19:00. Cena za celodenný bikepass je 30 €, ale ak si kúpite týždenný lístok, zaplatíte len 60 €. Počet jázd je neobmedzený!!!

 

Doprava: lietalom, z Viedne od 90 € za osobu + bicykel 

Ceny za ubytovanie: od 250 € za apartmán pre 2 osoby na 7 dní                                                          

Cena za lanovku: 30 € za celodenný, za 7 dní 60 €

Počet trailov: viac ako 50

Najlepšie traily podľa nás: R3 a 9-11

 

SESTRI LEVANTE /Taliansko/

Stredisko v talianskej Ligúrii, ležiace na opačnej strane zálivu ako Finale Ligure ponúka v bezprostrednom okolí mesta iba sedem trailov, ale sú maximálne zábavné a asi najlepšie, čo sme za poslednú dobu skúsili. Ak vám to nestačí, v širšom okolí ich nájdete ďalších minimálne 30. 

Výšľapy od mora do 500 metrov vedia poriadne vytrápiť, a keď k tomu prirátate horúce počasie, najrozumnejšou voľbou je použiť ako približovadlo k trailom vývoz. O ten sa vám postará spoločnost BreakBike, ktorá má základňu hneď vedľa pumptracku v parku Nelsona Mandelu. Cena za celodenný servis, zahŕňajúci osem vývozov, je 50 € na osobu. Traily sú fakt prísne, takže večer toho budete mať zaručene plné zuby a ešte aj trocha viac. Príroda tu naskladala obrovské ostré skaly takým spôsobom, že ani "Bořek stavitel" by sa za to nemusel hanbiť. Vybrzdené rolety, schody z kameňov a mračná prachu. 

Na začiatok odporúčame ísť sa rozjazdiť do oblasti Tigullio, ktorá je predsa len jednoduchšia. V roku 2016 v nej vypukol obrovký požiar, ktorý sa podarilo uhasiť až po týždni, čo malo za následok, že tu nenájdete žiadny strom a teda ani tieň. Zato sa možete tešiť na spektakulárne výhľady na more pod vami. Do nekonečna a ešte ďalej. A k tomu tie traily - síce jednoduché, ale zábavné. Proste bomba! 

Druhou oblasťou je Sant'Anna. Jazdenie je tu krásne technické, ale miestami aj poriadne ťažké a záludné. Všetky traily, s výnimkou Ca'Gianca (v lese), sa vyznačujú nádherným výhľadom na more. A všetky sú plné kameňov a pieskovcových skál. Nám sa najviac páčil trail Mimosa, ktorý potvrdil staré známe - všetkého moc škodí. Aj tých kameňov...

 

Doprava: vlastným autom, z BA asi 1050 km

Ceny za ubytovanie: od 400 € za apartmán pre 2 osoby na 7 dní                                                          

Cena za vývoz: 50 € za celodenný, 25 € za 1/2 dňa

Počet trailov: okolie mesta 7 trailov, v bezprostrednej blízkosti je ich ďalších 30

Najlepšie traily podľa nás: U Turiun a Mimosa

 

PUNTA ALA /Taliansko/

Toskánsko, nesporne najznámejšia oblasť Talianska vyvoláva romantické predstavy o idylických horských dedinách, zakvitnutých levenduľových poliach a nekonečných mierne zvlnených viniciach. Aj na ne môžete zlákať svoju priateľku, alebo aj na traily - každý podľa preferencií. 

Punta Ala leží v srdci Toskánska a hoci stojí trocha v úzadí záujmu, jedná sa o vôbec prvú lokalitu, kde sa začali na talianskom pobreží kopať traily. V roku 2013 sa tu konala aj jedna zo zastávok EWS /Enduro World Series/ a každým rokom je Punta Ala dejiskom talianskeho superpohára v endure. Myslím, že už len toto je dostatočná záruka kvality. 

Výhľadov si v Punta Ala moc neužijete, ale zato trailov viac ako dosť - konkrétne 63. A všetky sú pomerne prísne, aj to, čo je označené modrou farbou, má úseky, ktoré vedia v plnej rýchlosti potrápiť. Hlavnou oblasťou jazdenia je Bandite Trail Area, na ktorú vás radi vyvezú chalani z Punta Ala trail center. Tiež sme sa 1/2 dňa nechali vyvážať, najmä na tie najvzdialenejšie traily vyššie v horách a jeden a pol dňa jazdili vlastnými silami.

Z trailov určite nevynechajte ikonu, trail "Rock oh", na Trailforkse označený červenou farbou (double black diamond) o ktorom všetci hovoria ako o extrémne náročnom, a keď poviete šoférovi shuttlu, že naň chcete ísť, len sa zazubí a ukáže parohy.

Inak je jazdenie v podstate totožné s ostatnými lokalitami talianskeho pobrežia. Kamene vo všetkých podobobách vám tu budú každodenným chlebom. Obrovskou výhodou oblasti je aj štvorhviezdičkový kemping PuntAla, ležiaci priamo na pláži mora, z ktorého sa robia vývozy, ale nájdete tu aj servis, wapku, alebo pumptrack. 

 

Doprava: vlastným autom, z BA asi 1200 km

Ceny za ubytovanie: od 300 € za kemping pre 2 osoby na 7 dní                                                          

Cena za vývoz: 50 € za celodenný, 25 € za 1/2 dňa

Počet trailov: viac ako 60

Najlepšie traily podľa nás: Carbonai a 301

 

PAPHOS /Cyprus/

Cyprus je známy predovšetkým ako letná dovolenková destinácia a niektoré časti podľa toho aj vyzerajú. Hlavne okolo pobrežia. To ale nie je Cyprus, ktorý sme prišli hľadať. Ten náš je plný trailov v opustených horách a keď sa otvorila nová letecká linka z Bratislavy, neváhali sme ani minútu a kúpili si letenky na jeden z prvých letov. A prečo práve Cyprus? Pretože Cyprus bude čoskoro mtb raj. Zatiaľ ho moc ľudí neobjavilo, aj trailov síce zatiaľ poskromne, ale všetko čo sme za týždeň odjazdili nás neskutočne bavilo.

Najvyššia hora ostrova má takmer 2000 metrov, čo rozhodne nie je málo a zaujímavosťou je, že z vrcholu vidíte more na oboch stranách ostrova - ako na severnej tureckej, tak na južnej gréckej, čo vytvára pocit, že ostrov na trikrát prehodíte kameňom. Malá rozloha znamená, že to nikde nie je ďaleko, v požičanom aute môžete obehnúť všetky zaujímavé traily behom pár dní.

Maximálne odporúčame pohorie Machairas, ktoré nám doslova vyrazilo dych. Nie svojou náročnosťou, ale prostredím, ktorým sa traily predierajú - chvíľu si pripadáme ako v pralese a chvíľu ako niekde v Afrike. Určite nevynechajte, je tu veľa dlhých technických trailov s jedinou, malinkou nevýhodou - keď si ich chcete niekoľkokrát zopakovať, musíte výšľapať späť poriadnou okľukou asfaltovými serpentínami, ktoré nám len autom zabrali asi 30 minút. Odporúčame to "ofajčiť" autostopom, podobne ako sme to robili my. 

Ďalšou zastávkou môže byť aj malá dedina Foinikaria, miesto konania cyperských majstrovstiev v downhille. Kopec ponúka ešte ďalšie trejly, ale všetky, vrátane toho, na ktorom sa išli majstrovstvá v DH, pripomínajú svojím charakterom skôr enduro - čo nám plne vyhovuje a tak si niektoré, obzvlášť podarené úseky, striháme hneď dva, alebo aj trikrát.

Podrobný report s popisom jednotlivých trailov nájdeš TU -> podrobný report z CYPRU - časť 1časť 2

 

Doprava: lietadlom, cena za spiatočnú letenku od 50 € na osobu. Plus 120 € v RyanAiri za bicykel.

Ceny za ubytovanie: od 200 € za apartmán pre 2 osoby na 7 dní                                                        

Počet trailov: okolo 15

Najlepšie traily podľa nás: Kionia to Mantra tou Kampiou a Kakokefalos trail

Páčil sa ti článok? pošli ho do sveta

Zdieľať na Facebooku Zdieľať na Twitteri
Zona Zero - pyrenejský klenot Zona Zero - pyrenejský klenot

Zona Zero - pyrenejský klenot

Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu? Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu?

Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu?

Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy

Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy