Podporte nás

Las Vegas - na trailoch v meste hriechu /USA MTB TRIP/

USA USA
Naše hodnotenie 7/10
26.11.2019

Posledná časť nášho MTB tripu po západnom pobreží USA nás zaviedla do Las Vegas. Slávneho mesto v púšti. Čo sa stane vo Vegas, zostane vo Vegas. Kasína, sny o šťastí a rýchlom zbohatnutí na hazarde. Je až neuveriteľné, že farebné hory kúsok za mestom predstavujú únik od všetkého toho materiálneho sveta.

Čítal si predchádzajúce časti?

► KALIFORNIA - report z prvej časti čítaj tu

► MOAB - report z druhej časti čítaj tu

► COLORADO - report z tretej časti čítaj tu

► ARIZONA - report zo štvrtej časti čítaj tu

► UTAH - report z piatej časti čítaj tu

Na starých obchodných chodníkoch, po ktorých v polovici 19. storočia putovali mexické karavány z Los Angeles do Santa Fé, sa môžete vybajkovat do bezvedomia.

Možno sa pýtate - "ešte vás to baví, stále dookola jazdiť v púšti? Jasné, že baví, každá lokalita má niečo do seba a táto je s príjemným bonusom - 26 stupňov na konci októbra. Aký to rozdiel, keď sme pred dvoma týždňami, oblečení v štyroch vrstvách, klepali v Moabe kosu.

Traily v okolí Las Vegas nie sú nijako zvlášť náročné a napriek tomu bavia. Veď to aj majú vo svojom názve, aspoň "3 Mile Smile" určite. Jedná sa o veľmi rýchly trail, na ktorom sa za nami valili mračná prachu, takže sme si tie úsmevy radšej schovali až na úplný záver.

Ako malá chuťovka dobré, ale Red Rock Canyon toho ukrýva oveľa viac. Auto parkujeme pri ohrade s koňmi a vyrážame na kovbojské traily (Cowboy trails).

Cowboy trails

Aspoň tak ich označujú miestni a je to presne z dôvodu, ktorý sa ponúka. My sme nemali "to šťastie", ale stretnúť koňa v protismere vraj nie je žiadna sranda. To by som povedal, že nie je!

Po cestičke s drobivým podkladom síce celú cestu hore tlačíme, pred nami sa k obzoru kopcov kloní slnko, chvíľu vľavo, chvíľu vpravo, podľa toho, ako sa cesta snažila vo veľkých oblúkoch držať vrstevnice. Oproti zostupujúci turisti len krútili hlavami a nechápali kam sa tí blázni s bajkami trepú.

Až keď sa dostávame na vyhliadku, z ktorej máme celé mesto ako na dlani, si naplno uvedomujeme, čo to znamená "mesto ležiace v púšti". Pretože Las Vegas skutočne leží uprostred pustej, vyprahnutej a spálenej púšte takmer bez života. Všetko čo je zelené, je umelo zavlažované, napriek tomu mesto neustále rastie. Škoda, že sme sa sem nedostali za tmy, keď všetko žilo a svietilo.

Ale tomu, čo nasledovalo, sa len ťažko dalo odolať a s čelovkami by sme si na tak úzky a exponovaný trail netrúfli. Stopa plná kameňov ostrých ako britva, potom kĺzačka po šotoline a záver skrútený niekoľkými ostrými switchbackmi.

Bohatý štát = vyššie ceny

Po dobrej jazde si zaslúžime dobrú večeru. Robím si chute na steak so zeleninovým šalátom, nie z reštaurácie, ale s láskou pripravený v ešuse na variči od mojej Dašeny. Ale počkať, tie ceny sa mi nejako nezdajú! Nakupujeme stále v rovnakom reťazci - väčšinou vo Walmarte, ale tu v Las Vegas sú ceny o dosť vyššie ako inde. Holt, bohaté mesto, vysoké ceny.

Posledný deň strávený jazdením

Náš čas na divokom západe sa pomaly ale isto kráti, pred dlhou cestou späť do Friska máme ešte posledný deň, ktorý môžeme stráviť jazdením.

Včerajší kolotoč sa opakuje, "Cowboy Trails" berieme útokom a po celom dni lietania sa ukazovateľ skóre zastavil na zozname trailov - “Bomb Voyage, Bone Shaker, Bob Gnarly a Kibbles-n-Bits”.

Finito. Tieto štyri traily a slnko, ktoré pri západe natrelo oblaky na červeno, dali pomyselnú bodkou za naším USA mtb tripom.

Je to presne tak, ako sa hovorí. Buď Ameriku miluješ, alebo ju nenávidíš. Všeličo sa nám, Európanom, môže zdať nepochopiteľné, naruby, ale jedno Amerike uprieť nemožno - prírodu má prekrásnu. Ešte povinné vyfotenie legendárneho Golden Gate Bridge, ktorý sa svojou oranžovou farbou krásne vyníma na modrom pozadí sanfranciského zálivu, posledné ohliadnutie a celá Amerika cúva do minulosti.

Ešte 20 hodín domov...

Páčil sa ti článok? pošli ho do sveta

Zdieľať na Facebooku Zdieľať na Twitteri
Zona Zero - pyrenejský klenot Zona Zero - pyrenejský klenot

Zona Zero - pyrenejský klenot

Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu? Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu?

Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu?

Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy

Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy