Podporte nás

Gripstick - jedinečná pomôcka pre silnejšie predlaktie

27.9.2020

Poznáte Gripstick? Že o čo ide? O totálne jednoduchú pomôcku, ktorá simuluje úchyt na riadidlách bajku a pohybovaním dopredu - dozadu spevňuje svaly predlaktia, aby vás a samozrejme ani nás, ani ten najdlhší zjazd, plný šutrov a koreňov, nerozhádzal.

Teraz machrujem, ale ešte pred pol rokom, som nevedel, že niečo také existuje. Stačil jeden konár v kolese + blbá zhoda náhod a na úplne jednoduchom traily, pár metrov od cesty, si Dašena zlomila dve kosti v dlani. Podľa slov lekára, nič hrozné, jednoduchá fraktúra a maximálne tri týždne ruka v dlahe. To je v pohode, za mesiac opäť jazdíme, zneli mi v hlave optimistické slová. Z troch týždňov bolo nakoniec päť, dva nehybné prsty a neskutočne stuhnuté šľachy v ruke a celom predlaktí. Nič moc vyhliadky pred letnou sezónou. V snahe pomôcť Dašene s rehabilitáciou, som začal hľadať na nete rôzne cviky a natrafil som na Gripstick

Gripstick - jedinečná pomôcka pre silnejšie predlaktie

V jednoduchosti je krása

Táto špecifická tréningová pomôcka je ručne vyrobená v Českej republike a je jedno či si profesionál, alebo sa športom ako my len bavíš, ak používaš ruky, držíš nejaký nástroj alebo športové vybavenie, Gripstick ti pomôže k lepším výkonom! Ako to funguje? Podstata Gripsticku je geniálna v jej jednoduchosti. Je to vlastne pol metra dlhá kovová rúra s priemerom 40 mm, ktorú uchopíš tak, že simuluje jazdu napr. na bajku a otáčavým pohybom zápästia, jednoducho precvičuješ všetky svaly predlaktia. Znie to jednoducho, ale pri prvých cvičeniach sme mali celkom problém udržať vyššiu intenzitu dlhšie ako minutu. Pravidelným cvičením, fakt stačí len pár minút denne, sa však dá zlepšiť pevnosť úchopu, sila a vytrvalosť, čo sme ocenili až dodatočne - pri poriadnych Alpských zjazdoch. 

Odpor Gripsticku možno nastaviť jednoducho a bez použitia náradia

V auguste sme totiž vyrazili na mesačný trip po alpských strediskách a Gripstick bol celý čas pri tom. Predtým, sme zo známych dôvodov, jazdeniu moc nedali, ale pár týždňov používania Gripsticku, nám obom fakt pomohlo. Koncom sezóny bolo v mnohých (nechcem povedať že vo všetkých) strediskách mrtééé vybrzdených roliet a keď sa k tomu pridali, pre Alpy typické šutre, na prúser bolo zarobené. Kecal by som, keby som povedal, že ruky neboleli, boleli, ale podstatne menej ako sme čakali. Hlavne Dašena sa, pri návrate na bajk, zo začiatku nemohla poriadne oprieť do rajdov a na pravej ruke sa držala v podstate iba troma prstami. Ale pravidelným cvičením, a za pomoci Gripsticku, sa jej svalom a šľachám na predlaktí, rovnako aj zápästiu, postupne vracala sila - až prišla zaťažkávacia skúška v podobe dlhočizných alpských trailov. A bolo to celkom v pohode a myslíme si, že za to môže práve pravidelné cvičenie s Gripstickom.

Paleta cvikov, ktorá sa dá s Gripstokom vymyslieť nie je nekonečná, ale je dostatočne bohatá, toto je niekoľko príkladov

Treba tiež podotknúť, že tak ako Gripstick pomáha, môže aj uškodiť, ak to s cvičením preženiete. Všetko s mierou, to je najlepšia cesta a v prípade, že ho chcete, tak ako my, používať ako rehabilitačnú pomôcku, je vhodné sa o jeho použití poradiť s odborníkom.

A celé to má ešte jeden nezanedbateľný bonus - takým istým pohybom, ako sa dajú s Gripstikom svaly posilňovať, dajú sa aj uvoľniť. Stačí intenzitu znížiť na minimum a pár minút si večer po jazdení zacvičiť a voalá - ubolené ruky sú pekne vláčne. A druhým, skrytým plusom je, že pri kempovaní na opustených miestach, je možné Gripstick v prípade potreby použiť ako účinnú zbraň. Jedna rana a verím, že nikto druhú pýtať nebude :)  

Cena Gripsticku je v aktuálnej zľave necelých 50€ a táto investícia do “zdravia” a skoršieho návratu na traily, nám osobne, za to rozhodne stála. Viac informácii nájdete na stránke výrobcu thegripstick.com

Páčilo sa nám

+ Odpor Gripsticku možno nastaviť jednoducho a bez použitia náradia

+ Celý nástroj je kovový a nevyžaduje absolútne žiadnu údržbu

Nepáčilo sa nám

- Nemám čo vytknúť

Páčil sa ti článok? pošli ho do sveta

Zdieľať na Facebooku Zdieľať na Twitteri