Podporte nás

TOP aplikácie pre bajkerov a milovníkov hôr

11.4.2021

Dávno sú preč časy papierových máp, žijeme v budúcnosti. Aj keď Marty McFly z Back to the Future, mal o "našej budúcnosti" trocha inú predstavu, smartfóny zmenili chápanie a pohľad na život ako taký. To bez debaty. No a dnes už asi ani neexistuje oblasť, na ktorú by nebola navrhnutá špeciálna apka, alebo nám aplikácia aspoň nevedela výrazne uľahčiť, či spríjemniť obľúbené činnosti. Výnimkou nie je ani cyklistika a outdoorové aktivity, preto sa v tomto článku pozrieme na niekoľko aplikácii, ktoré sme si obľúbili a myslíme si, že by ani vo vašom telefóne nemali chýbať.

TOP aplikácie pre bajkerov a milovníkov hôr

Trailforks

Zásadná appka pre každého bajkera. Nič zásadnejšie, ako zoznam svetových trailov (aktuálny počet trailov v aplikácii je viac ako 350 tisíc) zrejme neexistuje. Pre toho, kto by TF náhodou nepoznal - jedná sa o mapovú aplikáciu s vyznačenými mtb trailami, fungujúcu na komunite bajkerov a ich dobre vôli. Práve bajkeri do aplikácie pridávajú nové traily, informujú o ich prejazdnosti, uploadujú fotky, videá - aby ostatní bajkeri videli, ako daný trail vyzerá, a na čo sa majú pripraviť. Každý trail má svoj "profil"so základnými informáciami ako dĺžka, prevýšenie, alebo najrýchlejší čas. Traily sa potom dajú filtrovať podľa oblasti, obtiažnosti, obľuby alebo jazdného štýlu.

Apka bola ešte donedávna zadarmo, ale narastajúca popularita a s ňou aj náročnejšia správa, donútili tvorcov obsah spoplatniť. Našťastie sa nejedná o žiadnu horibilnú sumu, za cenu dvoch pív, teda za cca 3 € mesačne, dostanete prístup ku kompletnej databáze trailov, možnosť sťahovania gpx, reálnu navigáciu, reportovanie, pridávanie fotiek a veľa ďalšieho.

Pre bajkera, ktorý často cestuje (hoci len do susedného okresu) a rád objavuje nové traily je táto aplikácia absolútna povinnosť!

Sťahuj pre: Android alebo iPhone

Locus

Locus je extrémne komplexná mapová apka, ktorá sa nám najviac osvedčila na výletoch, kde nemáme prístup k internetu, alebo so zlým signálom (čo je na horách takmer všade). Vďaka "pro verzii" Trailforksu si stiahneme gpx trailov, naimportujeme ich do Locusu, ktorý funguje aj offline a veselo, bez obmedzení, jazdíme.   

To je však iba zlomok toho, čo Locus naozaj dokáže, tých funkcii je fakt mrte. Od záznamu trasy, cez výškový profil, grafy, štatistiky, monitory tepovej frekvencie, plánovanie trás, až po plne nastaviteľný displej cyklocomputera. O ešte oveľa viac.

Aj v Locuse (ako vo väčšine mapových aplikácii) je možné prepínať mapové motívy, v závislosti od toho, či sa potrebujeme navigovať v meste (obchody, pumpy) alebo v lese. Na cestách využívame Locus aj pri hľadaní vhodného miesta na kempovanie, nakoľko v turistických mapách sú označené parkoviská, odpočívadla, prístrešky, studničky a ďalšie objekty, ktoré radi využívame pri voľnom kempovaní.  

Aj Locus používame v platenej verzii, ktorá aktuálne stojí 7.89 € a ďalšie centy sme minuli na nákup mapových podkladov rôznych kútov sveta. Od USA, cez Škandináviu, Alpy až po Thajsko. Tam všade nám Locus poľahlivo a presne poslúžil. Jedinou nevýhodou je, že funguje len na Androide.

Sťahuj pre: Android

TOP aplikácie pre bajkerov a milovníkov hôr

Mapy.cz

České Mapy.cz sa v posledných rokoch brutálne vyšvihli a aspoň podľa mňa, sú momentálne o dosť premakanejšie, ako mapy od Googlu. A to ani nehovorím o ich skvelej aplikácii, ktorá je zadarmo a funguje aj offline. Princíp použitia na horách je rovnaký ako pri Locuse - do mobilu si stiahneme turistickú mapu (zadarmo) a na miestach so zlým signálom, fungujeme offline. 

Mapy.cz používame aj ako navigáciu a na plánovanie presunov autom, kde nám napr. apka dokáže zobraziť aktuálne ceny pohonných hmôt na čerpacích staniciach. Jedná sa o ideálnu alternatívu k Locusu, a veľmi často na cestách obe aplikácie kombinujeme.

Sťahuj pre: Android alebo iPhone

Windy 

Počasie. Alfa a omega pozitívneho zážitku a bezpečného pohybu po horách, preto v našom výbere nemôže chýbať aplikácia s predpoveďou počasia. Zabudnite ale na vyčačkané apky s usmievavými slniečkami a stekajúcimi kvapkami, keď prší. Windy je iná. Surovejšia, komplexnejšia, apka s počasím pre fajnšmekrov! 

Windy je česká apka z dielne zakladateľa Seznamu (rovnaký človek, ktorý stojí aj za mapy.cz) a pôvodne bola vyvinutá pre potreby padáčkárov (paragliding). Prioritne ukazuje prúdenie vetra a práve vďaka zobrazeniu smeru a sily vetra si viete nasimulovať, či dážď (sneh) zasiahne aj oblasť, do ktorej sa chystáte. Na predpoveď počasia využíva niekoľko modulov - ECMWF, GFS, alebo obľúbené Meteoblue a tieto predpovede si môžete medzi sebou krásne porovnať, takže odpadá nutnosť kontrolovať viacero aplikácí.  

Okrem toho má aj nenápadny, kompaktný - ale maximálne funkčný widget a výborne funguje aj v bezplatnej verzii. Jedná sa o jednu z aplikácii, na ktorú sa pri cestovaní spoliehame najviac.      

Sťahuj pre: Android alebo iPhone

TOP aplikácie pre bajkerov a milovníkov hôr

Horská záchranná služba

Aplikácia, ktorá by nemala chýbať v telefóne žiadneho milovníka hôr! Je úplne jedno či si bajker, turista, horolezec - zdravie máme všetci len jedno a pomocou aplikácie HZS si v prípade núdze privoláš pomoc jedným tlačidlom!

Stlačením tlačidla odošleš núdzovú správu a zároveň si prepojený na dispečing Horskej záchrannej služby. Okrem GPS polohy automaticky zdieľaš so záchranármi svoje zdravotné údaje (potrebné zadať do apky pri prvom spustení), špecifikáciu problému, kontakty na blízke osoby (potrebné zadať do apky pri prvom spustení) a ďalšie dôležité informácie, ktoré záchranárom urýchlia pomoc.

Aplikácia privolania pomoci jedným tlačidlom funguje aj v Česku, Maďarsku a Rakúsku, kde sú, tiesňový hovor a núdzová SMS, presmerované na zdravotnú službu alebo horskú službu danej krajiny. 

Sťahuj pre: Android alebo iPhone

TOP aplikácie pre bajkerov a milovníkov hôr

Boudy, chaty, bivaky a studničky

Aplikácia vznikla ako nadšenecký projekt pre všetkých, ktorí sa radi túlajú v teréne a nateraz funguje len na Androide.

Jedná sa o tretiu mapovú apku v našom zozname, s tým, že táto obsahuje databázu horských chát, bivakovacích búd a studničiek. Ak máte radi hrebeňovky, alebo dlhé horské pochody, budete toutou apkou nadšení. Obrovským pozitívom je, že všetky informácie sa pri prvotnom spustení aplikácie stiahnu do vášho telefónu - nezaskočí vás absencia signálu, alebo mobilných dát. Na výber sú rôzne mapové podklady a každý typ objektu má svoju vlastnú ikonu - automaticky teda viete, či sa na vašej trase nachádza búda, bivak alebo chata. Objekt sa dá vždy aj rozkliknúť, ale bez internetu sa vám nenačítajú všetky informácie ako fotky, komentáre používateľov, hodnotenie - ale len základná info o aký typ objektu sa jedná, v akej nadmorskej výške leží a koľko ľudí sa v ňom pohodlne / núdzovo vyspí. 

Počet záznamov sa do do dnešného dňa vyšplhal na úctyhodných 1700 a zahŕňa krajiny Česko, Slovensko, Rakúsko, Taliansko, Švajčiarsko, ale aj Rumunsko, alebo niektoré balkánske štáty.  

Sťahuj pre: Android

TOP aplikácie pre bajkerov a milovníkov hôr

Tipy na ďalšie užitočné aplikácie

Pri cestách do zahraničia využívame aj ďalšie užitočné aplikácie. Našou veľmi obľúbenou je jednoduchá apka Konvertor mien na prepočet zahraničných cien, alebo kempovacia aplikácia Park 4 night - kde nájdete zoznam "nočných parkovacích" miest pre vašu dodávku. S narastajúcou popularitou vanlifu, sa ale miestam zaradeným do tejto apky cielene vyhýbame, nakoľko sa nám viac ráz stalo, že boli preplnené ďalšími kempermi a to my neradi. Takže vlastne apka nám neslúži na to, aby sme miesto na noc našli, ale aby sme sa určitému miestu vyhli :). No a samozrejme Spotify. Bez dobrej hudby by sme dlho nevydržali, toto je náš ŠPECIÁLNY PLAYLIST

Veríme, že vám náš výber obľubených aplikácii páči, do komentára sa môžete podeliť o vaše obľúbené apky. Horám zdar a bajku zvlášť!

Páčil sa ti článok? pošli ho do sveta

Zdieľať na Facebooku Zdieľať na Twitteri