Podporte nás

Bike Republic Sölden - republika, v ktorej vládnu bajkeri

Rakúsko Rakúsko
Naše hodnotenie 8/10
13.6.2021

Všetci vieme aký bol rok 2020 náročný, aké zmeny a obmedzenia nám do života priniesol. Preto, keď sa v lete opatrenia uvoľnili a dalo sa opäť slobodne cestovať, snažili sme sa z toho vytrieskať čo najviac a po dvoch rokoch vyraziť znovu pod alpské štíty. Päťka je asi naše šťastné číslo, a tak verní škandinávskej tradícii vyrážame opäť s plánom na päť týždňov trvajúce dobrodružstvo plné skvelého bajkovania. Rakúsko, Švajčiarsko, Taliansko - na jeden záťah sme poriadne prevetrali naše francúzske plášte obuté na anglických fulloch a celkový počet navštívených lokalít sa nakoniec zastavil na čísle osem.

Za prvú zastávku na našom alpskom tripe sme zvolili Sölden, ležiaci v tiroskom údolí Ötztal, v jednom z najväčších bočných údolí rieky Inn. Hovorí sa, že je jedno, z ktorej svetovej strany sa k Tirolsku blížite - zakaždým vás očarí a uhranie majestátna hradba, viac ako 500 vrcholov týčiacich sa strmo k nebu do nadmorskej výšky cez 3000 metrov. Domov vyhlásenej “bajkovej republiky”, kde nezáleží na tom, odkiaľ pochádzate, ako vyzeráte, v čo veríte alebo akým jazykom hovoríte - pretože všetkých spája jedno - láska k cyklistike.

Bike Republic Sölden - republika, v ktorej vládnu bajkeri

Kým iní stavajú bikeparky, v Söldene to posunuli ešte o level vyššie a vybudovali rovno republiku! Najmierumilovnejšiu, najzábavnejšiu a najvzrušujúcejšiu republiku na svete, s vlastnými zákonmi a pravidlami. 16 prírodných trailov vyformovaných nohami mnohých generácií, ktoré po nich kráčali cestou k vysokohorským pastvinám a chatám, 11 umelo vybudovaných trailov rôzneho stupňa obtiažnosti, 13 enduro trás s poriadnou porciou metrov hore aj dole a dva pump tracky - to všetko zasadené do ohromujúcej scenérie Ötztalských Álp. Práve kombinácia obrovskej snahy a dychberúcej scenérie okolitých alpských trojtisícoviek mala za následok, že sa kedysi ospalá dedina ležiaca niekde na konci sveta, stala vychytenou lokalitou nielen v zime, ale aj v lete.

Prvú noc sme strávili na opustenej ceste pri rozbúrenej rieke, ešte pred bránami Söldenu. Teplota 10 stupňov a všade okolo nás sa z lesov dvíhali chumáče hustej hmly. Posledné dva dni boli daždivé a napadlo asi 10 cm nového snehu, a zdalo sa, že zima prišla predčasne. Ale našťastie to bolo len zdanie, s naším príchodom nastalo total azúrko a hory v diaľke boli krásne pocukrované, čo ešte viac umocnilo dojem z mohutných ötztálskych trojtisícoviek.

Dve hlavné oblasti

Jazdenie v Söldene sa koncentruje do dvoch hlavných častí, ktoré sú sústredené okolo dvoch lanovkových základní /Gaislachkogelbahn a Giggijochbahn/, navzájom prepojených systémom trailov. Spolu tak vytvárajú oblasť, ktorá sa označuje názvom „Hin & Heä“ a keďže horská cyklistika v Söldene, rovnako ako aj v ďalších rakúskych strediskách, je zameraná na masy, zodpovedá tomu aj charakter umelo vybudovaných trailov v oblasti, ktoré sú väčšinou jednoduchšie - ale majú perfektný flow. Vlajkovou loďou je bezpochyby trail Teäre Line, ktorý otvorili v roku 2015 a už po pár mesiacoch fungovania sa stal legendou. Päť kilometrov dlhá vyšejpovaná lajna a na nej neskutočných 130 zákrut, priťahuje malých aj veľkých.

Nás flowtraily moc neberú, to je všeobecne známy fakt. Ale ak by som mal vybrať dva, na ktorých sme sa bavili najviac, tak jeden by bol, modrý, lesom vedúci trail Ohn line, kde keď pustíš brzdy, tak doslova letíš. Nie je to ten klasický donekonečna sa točiaci flow s miliónom zákrut, Ohn sa vinie lesom ako po vrstevnici a korene, kamene a dropy mu dodávajú ščavu a drajf.

Bike Republic Sölden - republika, v ktorej vládnu bajkeri

Za zmienku stojí aj červená lajna s názvom Ollweite trail, čo v ötztalskom dialekte znamená “byť vonku”. Už samotná cesta otvorenou sedačkovou lanovkou do výšky 2600 metrov je zážitok, pri ktorom môžete obdivovať scenérie Ötztalskych Álp a predovšetkým ľadovec Rettenbach, na ktorom sa v zime konajú preteky svetového pohára v zjazdovom lyžovaní. Na ikonickej kamennej pasáži "Ollweite Line" si dáme krátku fotopauzu, aby sme sa domov vrátili aj so spomienkami zachytenými na fotkách a hurá do údolia. 

Ale to úplne najlepšie čo, podľa nás, bajková republika ponúka, sú dva prírodné enduro traily Nene trail a Leiterberg trail. Úzke chodníky zarezané v otvorenej alpskej krajine, kamene, prudké technické úseky.

Len škoda viacerých prerušení cestou a hluchých miest v podobe prejazdu po šotoline. Ale malo to aj jednu výhodu - mohli sme si obzrieť potenciálne miesto, kde by sa dalo na večer so Sépiákom zaparkovať. Po celom dni posedieť, uvariť si večeru, sledovať zapadajúce slnko. Keď v tom, z diaľky znejú zvonce, ktoré sa ale čoraz viac približujú. Za pár minút sa na nás vyrútilo stádo kráv, tie najmenšie boli najviac zvedavé, všetko museli skontrolovať. Zo začiatku to bola celkom sranda, kravičky sme hladkali ňu-ňu-ňu ale po pol hodine, keď sme sa ich nevedeli zbaviť, to sranda byť prestala.

Silent part a Fernar trail

Autentické horské zážitky a väčší kľud bez vlekov a lanoviek, ponúka druhá strana údolia s priliehavým názvom “silent part”. K pätici čistokrvných prírodných trailov treba však poctivo vyšľapať. Odmenou je hrabanka, prudké switche a mohutné smrečiny pokryté machom. 

Najväčšou výzvou a testom bajkerských zručností, respektíve hlavy, je novo otvorený Fernar trail, ktorý začína vo výške 2800 metrov. Hlavne kamenistý úvodný part sú fakt galeje, treba byť rozhodne opatrný a nepreceňovať svoje sily, lebo sem lanovky nechodia. Na začiatok tohto päť kilometrov dlhého zjazdu vás vyvezie miestny shuttle, ktorý je potrebné si vopred rezervovať a zaplatiť, aj keď maté permicu na lanovku. Vývoz funguje vždy v utorok a potom cez víkendy v sobotu a nedeľu. Ďalšou alternatívou je možnosť využiť vlastné auto a vyraziť po najvyššie položenej asfaltovej ceste v Rakúsku, ktorá vedie zo Söldenu až do neskutočných 2 829 m n. m. k dvojici ľadovcov Rettenbach a Tiefenbach, navzájom prepojených najvyššie položeným cestným tunelom v Európe. Platí sa tu však mýto za auto a každého človeka a potom naspäť je potrebné sa dopraviť busom. Poslednou alternatívou je použiť lanovku Langegg do výšky 2600 metrov a na začiatok trailu došlapať.

Razítka do pasu

Super vec, ktorá nás fakt dostala je, že každý obyvateľ tejto bajkovej republiky dostane pri kúpe lístka na lanovky svoj vlastný cestovný pas. Ten slúži na zbieranie razítok, nie z navštívených krajín, ale z trailov - spolu sa ich dá nazbierať 23. Jedno razítko za každý trail, ktorý tu majú. My sme ich nakoniec nazbierali "16" a pečiatky sme pri odchode "vymenili" za blatník a ponožky s logom BR Solden. Jazdíš, zbieraš razítka, a na konci, ako odmenu za snahu, dostaneš skvelý darček. Super nápad!

Sölden každý rok investuje nemalé peniaze do infraštruktúry a celkového rozvoja strediska, na výstavbe nových a oprave starých trailov sa podieľa skupina až 23 trailbuilderov!!! A tak sa netreba čudovať, že tu veci fungujú. Skladba trailov je taká, aby si v lone čistej prírody zajazdil každý. Neznamená to, že si tu enduro najdšenec nepríde na svoje. Práve naopak, po troch dňoch jazdenia svorne konštatujeme, že BIKE REPUBLIC SöLDEN je určite jedna z najlepších rakúskych mtb lokalít!!!

TIP NA VÝLET: Zaujal ťa Sölden? Chceš si zajazdiť na trailoch bajkovej republiky? Vyraz tam s nami! KLIKNI SEM A DOZVIEŠ SA VIAC

I N F O B O X

Sölden leží vo výške 1368 m n.m. a je zasadený do ohromujúcej scenérie trojtisícových vrcholov Ötztalských Álp. Vďaka veľmi priaznivej klíme a skutočnosti, že Tirolsko sa môže pýšiť až 300 slnečnými dňami do roka, sa sezóna začína už začiatkom júna. V bajk parku je možné jazdiť až do začiatku októbra a lanovky premávajú každý deň od 8:30 do 16:45.

C E N Y

V bikeparku operuje spolu päť lanoviek. Za štyri hodiny jazdy zaplatíte 36 €, celodenný lístok stojí 43 €, dvojdňový potom 79 € a za trojdňový zaplatíte 116€. Pre držiteľov karty Ötztal Inside Summer, ktorú dostanete zadarmo, ak sa ubytujete v jednom z partnerských ubytovacích zariadení, platia zľavnené ceny na lístky na lanovku /celodenný lístok za 33 €, dvojdňový 61 €.../

 

T R A I L Y

Lokalita Sölden je rozdelená na dve časti: Hin&Heä, kde operujú všetky lanovky a potom tzv. silent zónu, kde si k prírodným trailom musíte došlapať. Spolu tu nájdete 11 umelo vytvorených trailov /35 km/ s rôznou úrovňou obtiažnosti, od technicky náročných po jednoduché flow traily, a 16 prírodných singletrailov v celkovej dĺžke 36 km, ktoré sú využívané nielen bajkermi, ale aj turistami. Minulý rok bol oficiálne otvorený najťažší trail v lokalite s názvom Fernar trail, technicky náročný prírodný alpský trail v dĺžke 5,5 kilometra, ktorý začína na ľadovci Tiefenbach. Na začiatok trailu vás každý utorok, sobotu a nedeľu vyvezie za poplatok 20 € shuttle.

U B Y T O V A N I E  A  V I A C  I N F O

Ako je tomu aj v iných lokalitách, aj v Söldene nájdete širokú ponuku mtb hotelov, ktoré sú špeciálne prispôsobené potrebám bajkerov. Ubytovanie sa pohybuje okolo 60 € za izbu na noc. Ubytovanie v kempe vychádza cca 40 € za stan/van + 2 osoby, v hlavne letnej sezóne o niečo málo viac. Voľné kempovanie je v celej lokalite oficiálne zakázané, ale ak sa človek chová slušne a nenápadne, na jednu noc je možné zaparkovať na viacerých miestach...

Páčil sa ti článok? pošli ho do sveta

Zdieľať na Facebooku Zdieľať na Twitteri
Zona Zero - pyrenejský klenot Zona Zero - pyrenejský klenot

Zona Zero - pyrenejský klenot

Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu? Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu?

Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu?

Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy

Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy

Pyreneje - málo objavený vyzývateľ Álp Pyreneje - málo objavený vyzývateľ Álp

Pyreneje - málo objavený vyzývateľ Álp