Podporte nás

Serfaus Fiss Ladis - najlepšie stredisko v Alpách pre rodiny s deťmi

Rakúsko Rakúsko
Naše hodnotenie 6/10
22.6.2021

Náš alpský mtb trip pokračuje, spokojných, vyjazdených a s úsmevom na perách, nás Sépiák vezie v ústrety ďalším trailom. V Tirolsku zostávame, ale z plného strediska v Söldene sme sa presunuli snáď ešte do plnšieho v Serfaus-Fiss-Ladis. Do oblasti, ktorá sa rozkladá na slnkom zaliatej náhornej plošine, uprostred atraktívneho sveta Ötztalských Álp, a ktorá vznikla vzájomným prepojením a kooperáciou troch menších horských dedín: Serfaus, Fiss a Ladis.

Serfaus Fiss Ladis - najlepšie stredisko v Alpách pre rodiny s deťmi

Snáď žiadna ďalšia oblasť v Alpách neponúka pre rodiny s deťmi také rozmanité možnosti, ako práve Serfaus-Fiss-Ladis. Nie nadarmo sa pýšia sloganom “we are family”. Nudiť sa tu, je proste zakázané. Ale aj tak, hlavným lákadlom oblasti bezpochyby zostáva bikepark, ktorý sa snaží "byť pre všetkých" a práve preto priťahuje daaavy ľudí. Denne sa v ňom, počas hlavnej sezóny, premelie aj 600 bajkerov, čo je naozaj úctyhodné číslo. Traily sú rozdelené do dvoch zón a kým väčšina bajkerov zostáva len v samotnom bikeparku, okolité kopce ponúkajú typické hrebeňové alpské traily, ďaleko od ruchu a zhonu tam dole.

Bikepark pre každého

Samotný bikepark leží niekde na pol ceste medzi dedinami Fiss a Serfaus. Začiatok trailov je v hornej stanici lanovky Waldbahn, v nadmorskej výške 1830 metrov, odkiaľ do údolia smeruje deväť zjazdových tratí. Od čistokrvných flowtrailov, cez traily s niekoľkými koreňovými a kamennými pasážami, až po dva metre široké čierne lajny s množstvom skokov. Charakterom môžu niektoré časti trocha pripomínať bikepark v Kálnici, až na to, že tu sú traily niekoľkonásobne dlhšie :)

Nás najviac nadchli traily Supernatural a Supernatural 2.0, kde už zo samotného názvu vyplýva, že svojim charakterom najviac pripomínajú prírodné traily. Hneď ako sa po nich prvý krát spustíte, budete ich chcieť jazdiť znova a znova, len tak sa za vami bude prášiť. Kombinácia rýchlosti, technických úsekov a zábavnosti je fakt výborne vybalancovaná. Vďaka podkladu je možné jazdiť aj keď prší, čo pri viac ako 2 000 slnečných hodinách ročne, pripadajúcich na oblasť Serfaus, asi nie je veľmi často...

Asi najikonickejším miestom v bikeparku, je drop zo strechy starej drevenej stodoly, na pozadí so zasneženými alpskými dvojtisícovkami. 

V spodnej časti areálu, hneď vedľa buduvy lanovky, je k dispozícii tréningový areál a pumptrack, deti sa môžu zasa vyšantiť v špeciálnom detskom parku a popasovať sa so svojimi prvými prekážkami. Za všetkým stojí Christian Zangler, manažér bikeparku, ktorý prišiel do oblasti Serfaus-Fiss-Ladis pred dvadsiatimi rokmi a ako sám priznal, bola to láska na prvý pohľad.

Každý rok sa snažíme posúvať bikepark dopredu, vylepšovaním starých alebo otváraním nových lájn, pričom prioritou posledných rokov, v duchu hesla “we are family”, je stavať flowtraily. Jednak kvôli dopytu a jednak preto, lebo takéto typy trailov, ktoré nie sú veľmi prudké, sú oveľa ľahšie na údržbu. Nevznikajú na nich masívne rolety, ako na ťažších trailoch, ktoré v sezóne opravujeme prakticky každý týždeň,- rozpráva nám pri pive Christian.

A ako je to s výstavbou trailov? Môžete si trail nakopať kde vás napadne, alebo aj v Alpách v tomto smere vládnu nejaké obmedzenia? 

Žiaľ, nemôžeme si stavať, kde nás napadne. Často s ochranármi a majiteľmi pozemkov riešime trail doslova meter po metri, minulý rok sme otvorili takmer šesť kilometrov dlhý Jochtrail, spájajúcí prvky flowtrailu s prírodným panoramatickým trailom, ktorý predstavuje priame spojenie z Fissu do Serfausu a na ňom sme sa teda poriadne natrápili...

Prírodné traily

Ötztalske Alpy patria medzi najkrajšie rakúske hory a so 130 vrcholmi presahujúcimi hranicu 3000 metrov, predstavujú naozaj podmanivú scenériu. Najlepšie si ju vychutnáte, ako inak, zo sedla bajku na niektorom z prírodných trailov.

Z Fissu nás kombinácia lanoviek Schönjochbahn I a II vyviezla na 2436 metrov vysoký Fisser Joch, odkiaľ sú bombové výhľady - pri dobrom počasí je vidieť až v Taliansku ležiaci Ortler!

Narozdiel od bikeparku sú hrebeňové traily poloprázdne, čomu prispieva aj skutočnosť, že v snahe predchádzať kolíziám turistov s bajkermi, sa namiesto zdieľania trailov, snažia v Serfaus-Fiss-Ladis budovať traily výhradne pre bajkerov. Výnimkou je snáď len legendárny Frommestrail, ktorý na viacerých miestach križuje turistickú značku.

Ideálne je vyraziť naň až poslednou lanovkou, aby ste mali všetky alpské štíty len a len pre seba a naplno si vychutnali adrenalínový zážitok uprostred opusteného sveta hôr. Najlepší z 8,7 kilometra dlhého hajlajtu celej oblasti, Frommestrailu, je úvodná časť po hrebeni. Stredná pasáž, je na náš vkus až prehnane zatočená, čo trailu skôr škodí, ale záver v lese, s množstvom koreňov, má zasa šťavu. Obzvlášť, ak si na drzáka vyberáte, či sa vám viac páči stopa po turistickej značke, alebo po samotnom traily. 

Za zmienku stojí aj, kombinácia jednoduchých, ale hravých trailov Alpkoftrail a Högtrail, v časti Serfaus. Alebo taký Flüstertrail, z ktorého sú aj tieto fotky.

Stredisko Serfaus-Fiss-Ladis, ležiace v obkľúčení asi najkrajších rakúskych hôr - Ötztalskych Álp, silno razí filozofiu "pre každého", ale prioritne hlavne pre rodiny s deťmi. Nikde inde sme nevideli toľko ťahákov pre deti, ako práve tu a to zo SFL robí ideálnu rodinnú destináciu uprostred mohutného horského sveta. Bikeri tiež neobídu zkrátka, ale popravde, v Rakúsku sú aj lepšie mtb strediská. O dosť lepšie...

I N F O B O X

Sezóna v stredisku Serfaus-Fiss-Ladis, ktoré vzniklo spojením troch malých tirolských horských dedín, sa môže pýšiť najdlhšie trvajúcim slnečným svitom v Alpách. V bikeparku si je možné zajazdiť až do polovice októbra /12.6. - 17.10 2021/ a lanovky premávajú každý deň v čase od 8:30 do 17:00.

C E N Y

V Serfaus-Fiss-Ladis si môžete zakúpiť dva typy lístkov. Ak vás baví jazdiť len v bikeparku, za štyri hodiny jazdy zaplatíte 35 €, celodenný lístok stojí 41 €, dvojdňový potom 77,50 € a za trojdňový zaplatíte 105 €. Ak chcete vyskúšať aj all mountain traily na okolitých kopcoch, budete si musieť priplatiť. All-Mountain Rides lístok stojí na celý deň 49 € a za dva dni potom 93 €. Pre držiteľov karty Super Summer Card, ktorú dostanete zadarmo, ak sa ubytujete v jednom z viac ako 500 partnerských ubytovacích zariadení, platia zľavnené ceny na lístky na lanovku…

 

T R A I L Y

Traily sú rozdelené na dve zóny. Prvou je klasický bikepark s tromi modrými, štyrmi červenými a dvoma čiernymi lajnami. Súčasťou bikeparku je aj "tréningová zóna" s rôznymi typmi skokov a detská zóna pre najmenších bajkerov. Po okolitých kopcoch je roztrúsených ďalších osem prírodných singletrailov v celkovej dĺžke 30 km, ktoré nie sú extra technicky náročné, ale kombinujú prvky typické pre flowtrail s neskutočnými panorámami. Najviac z nich vyčnieva legendárny Frommestrail s dĺžkou takmer 9 kilometrov a zjazdom 1000 výškových metrov.
V bikeparku je nariadené nosiť fullface prilbu a chrániče, prilbu je možné si požičať v miestnom bike shope!!!

U B Y T O V A N I E  A  V I A C  I N F O

V Serfaus-Fiss-Ladis nájdete širokú ponuku ubytovania, vrátane mtb hotelov, ktorých cena sa pohybuje okolo 80 € za izbu s raňajkami na noc. Ubytovanie v kempe vychádza cca 40 € za stan/van + 2 osoby, v hlavnej letnej sezóne o málo viac. Voľné kempovanie je v celej lokalite oficiálne zakázané, ale ak sa človek chová slušne, na jednu noc je možné zaparkovať na viacerých miestach, stačí len hľadať.

Serfaus-Fiss-Ladis je silne orientovaný na rodiny s deťmi a množstvo aktivít a atrakcií, či zábavných parkov rozradostí nejeden drobizg.

Páčil sa ti článok? pošli ho do sveta

Zdieľať na Facebooku Zdieľať na Twitteri
Zona Zero - pyrenejský klenot Zona Zero - pyrenejský klenot

Zona Zero - pyrenejský klenot

Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu? Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu?

Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu?

Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy

Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy

Pyreneje - málo objavený vyzývateľ Álp Pyreneje - málo objavený vyzývateľ Álp

Pyreneje - málo objavený vyzývateľ Álp