Podporte nás

Livigno - flowtraily, lacný alkohol a ešte niečo naviac

Taliansko Taliansko
Naše hodnotenie 7/10
25.8.2021

Krajinu zrodenú pod zeleno - bielo - červenou vlajkou /Taliansko/ máme z alpských krajín najradšej. Po dvoch rakúskych zastávkach v Bike Republic Sölden a Serfaus Fiss Ladis a ďalších dvoch týždňoch strávených jazdením vo Švajci, smerujeme do najsevernejšej časti Lombardie, do Livigna. Už samotný prejazd zo St.Moritzu, cez 2330 metrov vysoký horský priesmyk Bernina, kedy môžete obdivovať alpské jazerá, či zaľadnené štvortisícovky, ktorým dominuje Piz Bernina, stojí za to.  

Livigno - flowtraily, lacný alkohol a ešte niečo naviac

Livigno, malé horské mestečko, ktoré sa ako taký had tiahne cez celé údolie Valle di Livigno, v zovretí 3000 metrov vysokých horských masívov, sme na svojom zozname mali už dávno. Vždy nakoniec zvíťazila iná lokalita, ale minulý rok sme malý Tibet Európy" nevynechali.

Špecifiká Livigna

Livigno má niekoľko svojich špecifík. Jednou z nich je, že vďaka svojej polohe /leží vo výške 1 816 m n.m./, je ideálnou a vyhľadávanou destináciou pre tréning špičkových športových tímov a z dôvodu štatútu bezcolnej zóny, ktorý mestečku kvôli jeho zlej dostupnosti udelil ešte cisár Napoleon Bonaparte, je aj nákupným rajom. Nájdete tu asi 250 rôznych obchodov, v ktorých nakúpite od handier, až po obľúbený lacný alkohol. No a pri odchode z Livigna určite naberte plnú nádrž, lacnejší benzín cestou domov určite nestretnete...

Livigno - flowtraily, lacný alkohol a ešte niečo naviac

Carosello 3000

Ale späť k tomu podstatnému. Čo sa týka jazdenia, to je v Livignu rozdelené na dve zóny, z ktorých je každá situovaná na opačnej strane údolia. Carosello 3000 by sme mohli označiť za také "flow kráľovstvo", kde si na 14 trailoch z celkovou dĺžkou 50 kilometrov, užijú hlavne milovníci hladkých, ale zato poriadne zakrútených trailov. Náhorná plošina, na ktorej sú traily nakopané, má výhodu aj v tom, že každý meter trailu ponúka parádne výhľady.

Scénický najzaujímavejší mi príde prírodný trail Federia, ktorý sa zarezaný do úbočia pred vami vinie do ďaleka. Celkom dobre mu sekunduje Lonely Planet, ktorý bol otvorený len minulú sezónu a podobne ako Federia, odhaľuje všetky krásy rovnomenného údolia. Inak sa jedná o príjemné vozenie bez náročných technických úsekov, kde najväčší adrenalín predstavovala blížiaca sa búrka a ťažké čierne mračná visiace nad našimi hlavami. Jeho spojením s trailom Roller Coasterom dostanete celkom slušnú porciu zábavy s panoramatickými výhľadmi.

Nám sa najviac páčil trail s príznačným názvom Enduro, ktorý je síce krátky, ale za to výživný, s niekoľkými skalnými pasážami a dropmi. 

Livigno - flowtraily, lacný alkohol a ešte niečo naviac

Carosello 3000 rozhodne odporúčame aj rodinám s deťmi, alebo aj úplným mtb zelenáčom a menej skúseným jazdcom, ktorí si na zelených trasách môžu osvojiť základy jazdenia a pričuchnúť tak ku krásam mtb. A ako bonus, na jednej z lanoviek môžete stretnúť aj R2-D2, známy bielo modrý robot zo Star wars, ktorý si tu privyrába počas uhorkovej letnej sezóny.

Bikepark Mottolino

Na protiľahlom svahu, v lokalite Mottolino, je to už trochu iná káva. Čaká tu na vás jeden z najvyhlásenejších bikeparkov v celej Európe! Mottolino Bike Park je zároveň aj jeden z najstarších /bol postavený už v roku 2005/ a tieto, viac ako 20 ročné skúsenosti, sa odzrkadľujú aj na kvalite trailov. Červené, biele alebo modré vajíčko /kabínka lanovky/ vás vyvezie do 2400 metrov, kde je nachystaných 14 trás, líšiacich sa nielen svojou dĺžkou a obtiažnosťou, ale aj charakterom - flow alebo technické.

Oproti Carosello 3000, sa traily v spodných pasážach vnárajú aj do ihličnatého lesa, čo im dáva novú šťavu a vytvára trochu iný typ jazdenia. Celé to je ešte vyšperkované záverečnou "North shore area" s prvkami alá Kanada.

Ako je dobre známe, klasické vyšejpované traily nás moc neberú a preto sme najviac hoblovali technickejšie pasáže ako Wild sheep, Chemical waters alebo B.B. plné koreňov a  prudkých lesných zošupov…

Aquagranda - šport aj relax

Ako sme už v úvode naznačili, Livigno to nie sú len traily a lacný alkohol, ale aj miesto pre komplexnú prípravu športovcov. My sme mali to šťastie, že sme sa dostali aj do naozaj vymakaného tréningového centra Aquagranda, ktoré pod jednou strechou spája zábavu, šport aj relax.

A čo je viac, ako sa po celom dni jazdenia naložiť do teplých bubliniek, alebo si zašantiť na tobogánoch? Livigno nás bavilo a aj keď preferujeme skôr prírodnejšie zamerané lokality, z času na čas nie je odveci, nechať sa trocha hýčkať...

I N F O B O X

Pre Livigno je typické veľmi chladné, vlhké subarktické podnebie, teploty nad 20 °C sú aj v lete skôr zriedkavé. V závislosti od množstva snehovej nádielky a skutočnosti, že Livigno sa nachádza vo výške 1 816 m, je možné, že začiatkom júna bude na trailoch ešte sneh. Najteplejšie počasie by malo byť v júli, kedy sa teplota pohybuje medzi 10 až 15ºC. Sezóna začína v polovici júna a trvá do konca septembra /21.jún - 27.september 2021/ a lanovky premávajú každý deň od 9:00 do 17:00, cez víkend až do 17:30.

C E N Y

Jazdenie v Livignu je situované po oboch stranách údolia, ktoré operuje spolu. Môžete si kúpiť bikepass pre každú časť zvlášť, ale oveľa výhodnejšie je priplatiť si pár eur a užívať si neobmedzené jazdenie aj v Mottolino aj v Carosello 3000. Za celodenný Bikepass zaplatíte 39 €, dvojdňový vyjde potom 64 € a za trojdňový zaplatíte 86 €. /v mimo sezóne sú ceny o niečo nižšie/.

 

T R A I L Y

V okolí Livigna nájdete množstvo zaujímavých prírodných trás, vďaka ktorým môžete objavovať všetky krásy NP Stelvio. Okrem toho sú tu 2 bajk parky, kde vaše mtb zručnosti preverí asi tridsiatka trailov. Kým v Carosello 3000 sú jadrom strediska hlavne flow traily, v  Mottolino nájdete trate zväčša pre downhill či freeride jazdcov.

U B Y T O V A N I E  A  V I A C  I N F O

V Livignu je veľký počet bike hotelov a bike apartmánov ponúkajúcich rad služieb prispôsobených na mieru pre bikerov, ako napr. úschovne bajkov, dobre vybavené dielne na servis a non-stop služby práčovne. Ubytovanie sa pohybuje okolo 60€ za izbu/noc. V Leogangu je to o niečo vyššie, okolo stovky za noc. Ubytovanie v kempe vychádza cca 20€ za stan/van + 2 osoby. Taliani majú radi kempovanie, čo bolo vidieť na každom kroku, okolo ciest alebo vodnej plochy bolo množstvo karavanov. My sme 2 noci strávili pri jazere a nikto s tým nemal žiadny problém. 

Páčil sa ti článok? pošli ho do sveta

Zdieľať na Facebooku Zdieľať na Twitteri
Zona Zero - pyrenejský klenot Zona Zero - pyrenejský klenot

Zona Zero - pyrenejský klenot

Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu? Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu?

Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu?

Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy

Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy

Pyreneje - málo objavený vyzývateľ Álp Pyreneje - málo objavený vyzývateľ Álp

Pyreneje - málo objavený vyzývateľ Álp