Podporte nás

Trail Biely Kríž - enduro traily v Bratislave

Slovensko Slovensko
Naše hodnotenie 8/10
12.12.2021

Enduro traily v hlavnom meste? Môže to znieť ako sen, ale vďaka bratislavskému občianskemu združeniu TBK, je to príjemná realita. Prvotný zámer z roku 2013, aby aj bajkeri žijúci v Bratislave, kráske na Dunaji, mohli po práci vyraziť na nie príliš vzdialené a hlavne legálne traily, sa podaril. Odvtedy chalani ušli kusisko cesty a dnes, v roku 2021, je výsledkom ich snaženia zabehnutý a všeobecne obľúbený projekt Trail Biely Kríž /TBK/...

Jedná sa o unikátny päťlístok trailov, v celkovej dĺžke viac ako sedem kilometrov, ktoré lákajú návštevníkov zo širokého okolia. Traily sú situované na východnom úpätí Malých Karpát, v lesoch nad mestskou časťou Bratislava - Rača, ktorá je známa bohatou vinárskou tradíciou. Žeby sa práve tu „narodila“ hláška - traily ako víno? Neviem, ale faktom je, že bratislavské traily nás bavia. Na TBK sme boli určite 3-4x, ale až teraz to klaplo na väčší report.

Trail Biely Kríž - enduro traily v Bratislave

Račianske kopce síce nevynikajú výškou, ale vďaka podložiu s kameňmi pripomínajúcimi "rýchlebskú žulu" a snahe miestnych trailbuilderov, vytvárať traily tak, aby čo najmenej narušovali prírodné prostredie, vzniká pri ich jazdení pocit, ako by ste boli niekde uprostred divočiny a nie len na skok od takmer polmiliónového mesta.

Traily sú stavané tak, aby boli v rámci možností bezpečné, rozumne prepojené, dostupné a zároveň nepredstavovali kolízne - problematické body s ostatnými užívateľmi mestských lesov.

  Práve spomínané kamene robia ochranárom asi najväčšie vrásky, a pri každom jednom z trailov debatujeme, či ich môžeme presúvať, prípadne do trailu inak zakomponovať. Odpoveď je takmer vždy, bohužiaľ, záporná,- rozpráva Adam, s ktorým som sa o trailoch v Bratislave, výstavbe a prípadných problémoch bavil.

Trail Biely Kríž - enduro traily v Bratislave

Dve zóny, dve farby krížov

Momentálny počet trailov sa zastavil na čísle päť a mohli by sme ich rozdeliť na dve základné zóny, podľa východzieho bodu. Respektíve, podľa farby kríža, na ktorom začínajú. "Zónou 1" je Biely kríž, známa turistická a cyklistická destinácia Malých Karpát, ktorá je domovským stánkom pre traily TBK Jedna, TBK Dva a TBK Tri a "zónou 2" je tiež kríž, ale Červený, kde začínajú traily Slalomka a Baník.

Trail Biely Kríž - enduro traily v Bratislave

TBK Jedna je najstaršií a najvyššie položený trail, vedúci elementárnym terénom bez väčšieho prevýšenia a preto je vhodný aj pre začiatočníkov. Má "pumptrackový" charakter, príjemne tečie lesom, klopky, skoky, vlny sú maximálne zábavné a hravé.

Po kratšom stúpaní na vrchol Piesky /447m/ sa dostávame na križovatku dvoch ďalších vetiev, TBK Dva a TBK Tri. Dvojka je ešte zábavnejšia a ešte rýchlejšia, ukazovateľ náročnosti sa ustálil niekde uprostred pomyselnej stupnice a hoci niektoré skoky sú pomerne veľké, vždy sa dajú aj obísť. Korením trailu je niekoľko kamenistých pasáží, ktoré musia potešiť každého milovníka šutrov.

No a Trojka /TBK Tri/, tak tá jednoznačne dominuje v rozmanitosti terénu aj prekážok. Umne kombinuje prírodné sekcie s umelými prvkami - ako sú napr. drevené lávky, pričom v spodnej časti nedávno pribudla dvojica veéélkých dropov "Drop check a Junior check".

Trail Biely Kríž - enduro traily v Bratislave

Oba dropčeky sú celkom príjemné, ale treba na ne ísť s rozvahou, nepreceňovať svoje schopnosti a hlavne s rýchlosťou to rozhodne netreba preháňať. TBK 3 končí medzi vinohradmi, ale pohár červeného, ​​z domácich viníc, odporúčame nechať až úplne na záver výjazdu.

Trailový Červený kríž

Ešte nás totiž čaká dokončenie bratislavského okruhu, traily na Červenom kríži. Aj v tomto prípade sa jedná o populárne a hojne navštevované miesto. Moderná piknik zóna slúži ako prístupový bod pre zvyšné dva traily.

Po krátkom výstupe sa dostaneme na Slalomku, ktorej začiatok má miernejší sklon, pričom záver sa vetví na dve lajny - jednu ťažšiu, prudšiu a druhú pohodovejšiu, menej náročnú. Skúšame obe, viac sa nám pozdávala prudšia z nich s označením DH.

Trail Biely Kríž - enduro traily v Bratislave

Aj na Baník, druhý z dvojice trailov, treba z Červeného kríža ešte stúpať. Kilometer dlhý prírodný trail ukrýva len minimálne množstvo klopeniek a skokov, ale zato ponúka plnú hrsť skalnatých a kamenistých úsekov. Spodná časť, v malom kaňone, kedy trail viackrát križuje potok, je prekvapivo divoká, rýchla a pomerne úzka.

  Spolupráca s mestskými lesmi je v Bratislave priam ukážková, my ako kopáči necítime žiadne výrazné obmedzovanie, čo sa výberu lokalít trailov týka. Aj z tohto dôvodu by sme radi TBK rozšírili aj do iných častí Račianskych lesov. Už dlhšie máme naplánované predĺženie TBK1, až z úplného vrcholu Bieleho kríža a čo bude ďalej?....to sa ešte uvidí. Chuť budovať máme, mestu sa náš projekt páči, uvidíme, kam to ešte posunieme,- ozrejmuje Adam.

Trail Biely Kríž - enduro traily v Bratislave

Finále enduro série a pohár vína

Tento rok sa na bratislavských trailoch uskutočnilo Finále Slovenského pohára v endure a z počutia viem, že zúčastneným rajderom sa traily náramne páčili. Nebojím sa povedať, že mnohých svojou kvalitou dokonca prekvapili - veď len málokto čaká "čistokrvné" enduro jazdenie v bezprostrednom dosahu hlavného mesta. Veď aj pre nás je TBK jednou z dvoch najlepších slovenských legálnych lokalít! 

Tak a teraz si spokojne môžeme dať sľubovaný pohár červeného a pripiť si na žiarivú budúcnosť trailového jazdenia v Bratislave. Nazdravie!

Páčil sa ti článok? pošli ho do sveta

Zdieľať na Facebooku Zdieľať na Twitteri
Zona Zero - pyrenejský klenot Zona Zero - pyrenejský klenot

Zona Zero - pyrenejský klenot

Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu? Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu?

Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu?

Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy

Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy

Pyreneje - málo objavený vyzývateľ Álp Pyreneje - málo objavený vyzývateľ Álp

Pyreneje - málo objavený vyzývateľ Álp