Podporte nás

Cyklostopy Stará Ľubovňa

Slovensko Slovensko
Naše hodnotenie 7/10
3.4.2022

Východ Slovenska je, čo sa týka mtb jazdenia mimoriadne silný. Horská cyklistika je tu v posledných rokoch na vzostupe, budujú sa ďalšie a ďalšie lajny alebo vznikajú úplne nové trailcentrá. Svoje čestné miesto na mape slovenských trailov má bezpochyby aj perla severného Spiša, mesto Stará Ľubovňa. Slobodné kráľovské mesto s vyše 700 ročnou históriou leží pod dominantou, naozaj nádherným romantickým kamenným hradom Ľubovňa, ktorý toho od svojho vzniku videl a zažil veľa. Požiare, obliehania no a dnes, dnes pyšne dohliada na sieť trailov, ktoré sa vinú v lesoch pod jeho hradbami.

Cyklostopy Stará Ľubovňa

Cyklostopy v Starej Ľubovni, sú podľa môjho názoru, "trailcentrum" s najkrajším značením na celom Slovensku (a zrejme aj v Československu) - tie piktogramy lesných zvierat sú proste fenomenálne.

Názvy trailov podľa lesných zvierat

Označenie trailov týmto spôsobom nebolo náhodné, miestni kopáči sa inšpirovali lesnými zvieracími chodníčkami a samotný výber "zvieraťa", už čo to napovedá aj o charaktere každého z trailov. Aktuálne ich tu nájdete, ak dobre počítame, osem. Vlčia, Diviačia, Jelenia, Srnčia, Jazvečia, Medvedia, Rysia a Líščia stopa výrazne ukrojili porciu zvierat žijúcich v slovenských lesoch.

Cyklostopy Stará Ľubovňa

Úplne prvým, najdlhším a najviac zakrúteným trailom je Vlčia stopa, na ktorej si užijete približne 110 zákrut, klopeniek a drevených skokov, ktoré môžu menej zdatní bajkeri obchádzať. K našim favoritom patrí, možno trocha prekvapivo, Srnčia stopa, čo je vlastne akýsi flowtrail. Nepredstavujte si pod tým ale širokánske, bagrom kopané, rovnučké traily bez jedinej smietky, ktoré sú dnes také populárne. Srnčia je iná, prírodná, naturálna, rýchla, voľne plynúca a zábavná. Dlho sme sa na "flowtraily" tak dobre nezabavili.

Cyklostopy Stará Ľubovňa

Ale nebolo to vždy tak. Prvá návšteva v roku 2017 nás úplne nepresvedčila, ale keď sme sa o dva roky neskôr vrátili (a nie naposledy), nestačili sme sa čudovať. Cyklostopy nám vytreli zrak a dostali prívlastok "skokan roka" - v rastúcej kvalite prirodzene. Pri prvej návšteve mi pripadali také nemastné, neslané, ale po nakopaní nových trailov a úprave tých starších, musíme chalanov fakt pochváliť. Vidno, že sa poriadne snažia.

Stúpajúca kvalita

Jelenia stopa sa v tichosti zakráda po hrebeni kopca a dôkladne preverí jazdné schopnosti aj kondíciu. Začiatok je dosť ušlapaný a trail sa prehupne do zjazdu až v jeho druhej polovici. Tých výškových metrov čo treba nastúpať nie je veľa, ale rozsekávajú trail na dve časti. Zjazdový part je slušný, hlavne spodok nás bavil a bonusom sú pekné výhľady na krajinu.

Ale našim jednoznačným favoritom je Líščia stopa. Strmý profil, úzke točky a dosť miest, kde musíš reagovať na poslednú chvíľu, preverí pozornosť aj rýchle reakcie. Čerešničkou na torte sú potom dva dropy zo skál. Veď pozri video...

Jeden z najstarších trailov v celej oblasti, Medvedia stopa, bol postavený ešte v období čistého bajkového posadnutia, keď nezáležalo na tom, čo máš na sebe, na čom jazdíš a koľko má tvoj post na instagrame srdiečok a podľa toho trail aj vyzerá. Najstrmčie terény kopca a mohutné skoky. Preto je určený hlavne pre skúsených jazdcov, ktorým nechýba odvaha a radi sa preletia vzduchom.

Výstavba a budovanie trailov na Slovensku často pripomína boj s veternými mlymi. Samosprávy a regionálne turistické organizácie zatiaľ v lesnom jazdení potenciál nevidia, alebo vidieť nechcú. A ak náhodou, väčšinou sú to len odrobinky, aby sa nepovedalo. Aj preto majú Cyklostopy naše sympatie. V maličkom meste rastie niečo veľké a práve tu by sme chalanom želali, aby napríklad v kooperácii s mestom, vyrástla základňa, podobná tým z českých trailcentier. Potenciál určite na to majú, aj keď ten sám o sebe nikdy nestačí. Ale keby to klaplo, bola by to neskutočná bomba!

Páčil sa ti článok? pošli ho do sveta

Zdieľať na Facebooku Zdieľať na Twitteri
Zona Zero - pyrenejský klenot Zona Zero - pyrenejský klenot

Zona Zero - pyrenejský klenot

Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu? Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu?

Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu?

Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy

Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy

Pyreneje - málo objavený vyzývateľ Álp Pyreneje - málo objavený vyzývateľ Álp

Pyreneje - málo objavený vyzývateľ Álp