Podporte nás

Crans Montana - sprievodca MTB Švajčiarskom

Švajčiarsko Švajčiarsko
Naše hodnotenie 6/10
1.8.2018

Oblasť na pomedzí Francúzska a Švajčiarska, Crans - Montana, by sa pri troche nadsázky dala označiť aj ako stredisko jedného trailu. Ale akého! Jedného z najdlhších zjazdov v Alpách!!! A tak sme tu. Jednoducho sme si došli pre 30 kilákov smerom nadol ;) 

Ako sa ale hovorí tomu, že raz za život niekam ideš a lanovka, ktorou sa chceš vyviesť na začiatok, do 2927 metrov, sa celé leto opravuje? Smola? Osud? No nič, sily s každým dňom jazdenia síce ubúdajú, ale bolesť už dávno akceptujeme ako tichého spoločníka našich dobrodružstiev. Je to akési korenie, prísada, bez ktorej to jednoducho nie je ono.

Po viac ako dvoch hodinách tlačenia sa pred nami objavuje ľadovcová planina Plaine Morte - čiže Mŕtva planina. Pochmúrne počasie a skutočnosť, že sme široko ďaleko len my dvaja, navodzuje atmosféru tak mrazivú, že nám mimovoľne naskakuje husia koža. Akoby sme v ľadovom vetre cítili dych hôr!

30 km smerom dole!

Vidina nekonečného trailu nás ale zaručene zahreje. Letíme cez šutre, sypkú šotolinu, horské lúky, cez úžasne modré jazero Lac de Tseuzier, stále len dole, dole, potom pozriem na banán aj na ňom je Dole :) Trail po 30 kilákoch končí v Sione, odkiaľ sa dá pohodlne busom dostať späť do Cransu. Za nás jednoznačne jeden z top momentov celého tripu! 

Druhý deň jazdíme v bikeparku s tromi zjazdovými traťami. Klopenky, skoky, korene, nortshore lávky a výhľady na celé údolie. Klasika. Sme namlsaní a chceme viac. V bikeshope pod lanovkou určite poradia, čo ešte skúsiť. A tak sme dostali skvelý tip, len čo je pravda - vraj všetky turistické trasy sú zjazdné, stačí si len vybrať.  

 Celodenný lístok do bikeparku ťa bude stáť 25 € a celodenný špeciál, s neobmedzeným vstupom na všetky lanovky v oblasti Sierre - Montana, potom 35 €.

Keď sme bajky znášali strmým úsekom s reťazami - nevadí, keď sme vošli na úzky drevený mostík a rajdami sa pod skalou ledva prepchali - nevadí. Ale keď sme niesli bajky po rebríkoch, to už bolo trochu moc! A poučenie? Neverte všetkému, čo sa v mape tvári, že je zjazdné pre bajk. 

Páčil sa ti článok? pošli ho do sveta

Zdieľať na Facebooku Zdieľať na Twitteri
Zona Zero - pyrenejský klenot Zona Zero - pyrenejský klenot

Zona Zero - pyrenejský klenot

Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu? Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu?

Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu?

Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy

Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy