Podporte nás

Davos - švajčiarsky vybrúsený singletrailový diamant

Švajčiarsko Švajčiarsko
Naše hodnotenie 9/10
25.7.2021

Davos Klosters dlhodobo patrí medzi naše TOP3 alpské mtb strediská. Hornaté terény na juhovýchode Švajčiarska sme si obľúbili hneď pri našej prvej návšteve pred tromi rokmi a rovnako ako vtedy, aj teraz boli miestne traily prudko jazditeľnné! Hoci sa jedná o jednu z najlepších a najrozmanitejších alpských singletrailových oblastí, často máte pocit, že ste v celej lokalite jediní bajkeri. Neviem čím to je, že v susednom Rakúsku si na lanovku musíte vystáť dlhú frontu a v Davose je tak prázdno. Asi jeho rozlahlosťou, alebo absenciou tratí klasického bikeparkového typu....tak či tak, žiadna tlačenka nehrozí, len plné priehrštie rôznych typov trailov a k tomu skvelé alpské scenérie. A presne tak to máme najradšej!

Filozofia zdieľaných trailov

Davos. Okrem toho, že sa jedná o "najvyššie položené mesto v Európe", sa môže pochváliť aj nám veľmi blízkou filozofiou „zdieľaných trailov“, kedy si vďaka vzájomnej tolerancii a rešpektu, môžu krásy alpskej prírody užívať bajkeri v rovnakej miere ako turisti. A na rovnakých trasách, pochopiteľne. Tým sa porcia ponúkaných cyklotrás vyšplhala až na 700 kilometrov a aj preto, alebo práve preto, patrí stredisko Davos Klosters k najatraktívnejším cyklistickým cieľom v švajčiarskom kantóne Graubünden, poťažmo v celej Európe.

K nádherným, nedotknutým ľadovcom ťa dostane pätica lanoviek a zubačiek, zabezpečujúcich vývoz na päť rôznych kopcov na oboch stranách údolia, vlak, shuttle alebo postbus - typický žltý autobus s držiakom na bicykle v zadnej časti. Vďaka bohatej palete miestnych dopravných prostriedkov sa s bajkom dostaneš až do výšky 2800 metrov a zadrtíš si na viac ako 90-tich trailoch.

Klasiku v podobe najdlhšieho švajčiarskeho singletrailu Alps Epic trail, ktorý sa tiahne medzi Jakobshornom a Filisurom, sme vymenili za ďalšiu miestnu lahôdku s názvom Flüela trail. Do Davosu vedie, čo sa týka scenérii, naozaj nádherná cesta horským priesmykom Flüela. Po 37 serpentínach, presne na vrchole sedla, vo výške 2383 m začína aj spomínaný trail, na ktorý sa dá vyviezť postbusom alebo “Bike Shuttle Davos”.

Traily od jazera Lai da la Scotta vedú na obe strany údolia, zhodne po päť kilákov čierne značených alpských trailov. Strmé štíty haliace sa do teplých žltých odtieňov slnečných lúčov pomaly zapadajúceho slnka a pred nami donekonečna sa vinúci trail. Znie to ako idylka? Možno vtedy, ak by sa na nás zo všetkých strán nehrnuli mraky, až sa celá obloha odela do 30 odtieňov šedej, a kedy nie je otázkou či, ale koľko máme ešte minút kým sa rozprší. Škoda, z Flüela Valley trailu sa dá veľmi ľahko dostať na ďalšiu miestnu vysokohorskú klasiku s názvom Pischa, kde čakajú jedny z najkrajších výhľadov v celom Davose. Bez fotenia sme päť kilákov zmákli pomerne rýchlo a s prvými kvapkami dorazili do Davosu.

Prudké dažde nás v poobedňajších hodinách sprevádzali počas celého pobytu a všetko vyvrcholilo nedobrovoľným polhodinovým pobytom v kývajúcej sa kabínke lanovky, 15 metrov nad zemou. 

Naše tri najobľúnejšie traily 

Podrobnejší popis bohatej ponuky trailov v Davose sme už spísali v reporte roku 2018 a aj dnes, to do bodky sedí. Keby som mal vybrať trojicu našich najobľúbenejších, tak by to bol určite Chalbersäss /Gotschna Bahn/, v krasovej oblasti Klosters. Úvodný úzky, panoramatický hrebeň sa mixuje s pasážami v lese, ktoré sú plné koreňov a hlavne za mokra potrápia. Jediným negatívom trailu je koniec hrozne vysoko, ale našťastie sme náhodne objavili neznačenú lajnu z miestnych enduro pretekov, ktorá nám pár výškových metrov po zvážnici ušetrila.

Dvojkou by bol Meierhoftäli trail /Parsennbahn/ miestami rýchly, miestami kamený, ale vo všeobecnosti fakt namakaný enduro trail, ktorý je ako vystrihnutý z učebnice "Ako má vyzerať skutočný enduro trail".

No a do tretice je to trail Teufi /Jakobshorn/, ktorý má okrem parádnych výhľadov všetko a hlavne takmer 1000 výškových metrov zjazdu. 

Davos - švajčiarsky vybrúsený singletrailový diamant

Davos je rozhodne jedna z najlepších singletrailových oblastí v Európe! Nájdete tu také množstvo trailov, že sa za jednu návštevu nedajú ani stihnúť. Pridajte si k tomu neobmedzené využitie piatich lanoviek, famózne prírodné scenérie a pochopíte, prečo je Davos právom nazývaný "kráľom" mtb stredísk Európy. A keď sa večer, po pár pivách dostanete do postele, bude sa vám o trailoch zaručene aj snívať. Ale budú to len tie najkrajšie sny!

I N F O B O X

Sezóna v stredisku Davos Klosters začína začiatkom júna, ale v tomto čase môže byť na hrebeňoch ešte sneh a trvá takmer až do konca októbra. Lanovky premávajú každý deň v čase od 8:30 do 17:00.

C E N Y

V Davose majú výborný program pre hostí. Stačí jedna noc v kempe alebo hoteli a dostanete Davos Klosters Premium Card, vďaka ktorej môžete využívať množstvo výhod. Transport vo vlakoch, miestnych busoch a na všetkých lanovkách je pre človeka zadarmo, ale ak si chcete zobrať bajk na traily, musíte si zakúpiť celodenný lístok za 15CH /14 EUR/ 
Okrem lanoviek je možné sa s bajkom presúvať postbusom s nosičom bicyklov, alebo si objednať Bike Shuttle Davos.
 
 

T R A I L Y

Sieť trailov v Davose je naozaj široká, takže sa tu zaručene nikto nudiť nebude. Celkovo tu nájdete stovku trailov a cez 700 kilákov cyklotrás. Ak máte radi výzvy, určite vyskúšajte sto kilometrov dlhú 100K Bahnen tour, ktorá je oproti legendárnemu originálu ešte o 20 km dlhšia. Deväť jedinečných trailov, logicky prepojených do jednej mega trasy, skvelé celodenné /alebo aj dvojdňové/ jazdenie. Na rešpekte k sebe navzájom a k prírode, si v Davose veľmi zakladajú, takže treba mať vždy na pamäti, že na trailoch môžu byť aj turisti. 

 

U B Y T O V A N I E  A  V I A C  I N F O

V lokalite Davos Klosters nájdete širokú ponuku bikehotelov. Na to, aby hotel získal certifikát bikehotel, musí spĺnať niekoľko kritérii: musí mať miesto na čistenie bicyklov s hadicou - uzamykateľnú úschovňu bicyklov a dielňa na menšie opravy - poskytovanie profesionálnych sprievodcov, či poradenstvo s výberom trás. Rozhodne zaujímavá je aj ponuka jazdenia s lokálnym guidom, pre ľudí ubytovaných v bikehoteli úplne zadarmo! Služba funguje každý piatok a sobotu, od júna až do konca septembra. Cena za ubytovanie sa pohybuje okolo 250 EUR za izbu na 3 noci. 

Pre lepšiu predstavu si môžete si pozrieť ponuku horských hotelov a ubytovania všeobecne.

 

Páčil sa ti článok? pošli ho do sveta

Zdieľať na Facebooku Zdieľať na Twitteri
Zona Zero - pyrenejský klenot Zona Zero - pyrenejský klenot

Zona Zero - pyrenejský klenot

Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu? Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu?

Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu?

Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy

Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy

Pyreneje - málo objavený vyzývateľ Álp Pyreneje - málo objavený vyzývateľ Álp

Pyreneje - málo objavený vyzývateľ Álp