Podporte nás

Bike Kingdom Lenzerheide - ako sa jazdí v bajkovom kráľovstve?

Švajčiarsko Švajčiarsko
Naše hodnotenie 8/10
19.9.2021

Graubünden je pre cyklistov krajinou zasľúbenou. Nielen kvôli Alpám, ktoré majú silu, vám svojou magickou mocou vziať dych a je jedno či sa kocháte výhľadom z ich vrcholu, alebo sa na ne pozeráte z nejakého parádneho trailu, ale hlavne preto, že v najvýchodnejšom kantóne Švajčiarska sa turisti a bajkeri, vďaka trail tolerance, bez problémov delia o chodníky. Krajina helvétskeho kríža je mimoriadne rozmanitá, každé údolie je jedinečné a každý kút pripravený ponúknuť novú porciu bajk dobrodružstva. A keď už sme zavítali do Davosu, bola by škoda, 40 kilometrov vzdialené Lenzerheide, zo svojich plánov vynechať. Zvlášť, keď to nie je len taká obyčajná mtb lokalita, ale rovno bajkové kráľovstvo!

Bike Kingdom Lenzerheide - ako sa jazdí v bajkovom kráľovstve?

V Alpách sme si už zvykli na to, že menšie, navzájom susediace lokality sa spoja a spoločnými silami budujú traily - a nie je tomu inak ani v Lenzerheide.  V mene hesla, v jednote je sila, sa Lenzerheide spolčilo s Arosou a s tridsať tisícovým Churom. Pribudli nové traily, nové akcie, nové príležitosti - ako napr. vlastná appka pre horské bicykle, ktorá premení hory okolo vás na virtuálne hracie pole a vytvorí symbiózu medzi skutočným a digitálnym svetom akčných športov.

Bike Kingdom Lenzerheide

Prím v tejto bajkovej trojkoalícii hrá bezpochyby Lenzerheide, kde najväčšiu pozornosť priťahuje miestny bikepark, posadený kúsok od jazera Heidsee, na úpätí Parpaner Rothornu /2861 m/. O jeho mimoriadnej obľúbenosti svedčí i fakt, že hoci je obloha riadne zatiahnutá, krátko po otvorení, je už parkovisko takmer zaplnené.

Bikeparku sme ale v Lenzerheide moc nedali. Päť tunajších tratí prináša spolu štrnásť kilometrov zjazdu a svoje zručnosti si môžete otestovať hlavne na trati, kde sa najlepší zjazdári sveta porovnávajú proti chronometru v rámci pretekov svetového pohára alebo majstrovstiev sveta. To všetko spolu s pumptrackom a skillsparkom, tvorí skutočne rôznorodé ihrisko a zaručí kvalitnú celodennú zábavu. 

Bike Kingdom Lenzerheide - ako sa jazdí v bajkovom kráľovstve?

A tu sa dostávame k tomu, prečo sme bikeparku moc nedali. No prečo asi? Pre prírodné traily. Tie ďaleko prevyšujú vyšejpované lajny, ktoré sú aj tak všade na jedno kopyto. Ale pekne poporiadku. Po celom dni na bajku je celkom príjemné len tak posedieť na brehu jazera Heidsee a v jeho chladných vodách omočiť unavené nohy, ale posledné lúče slnka zapadajúceho za alpskými vrcholkami, už pozorujeme sediac vedľa Sépiaka, zašitého na, v lete nevyužívanom, parkovisku. Nočné bubnovanie dažďových kvapiek na strechu auta neveští nič dobré. Ráno je vzduch presýtený vlhkosťou, šedé mračná sa na oblohe rozťahujú ako špinavá šmuha, z lesov okolo nás sa dvíhajú chuchvalce hmly, najvyššie štíty zahalené v mlieku, v bielom tichu sa kabína lanovky blíži k vrcholu hory Parpaner Rothorn.

Hajlat celej lokality 

Na 2860 metrov vysokom vrchole sme sami, oblaky plávajú pod nami. A všade okolo nás tony nalámanej bridlice a kamene, kamene hrajúce všetkými farbami, žiadna známka života, žiadna zeleň, nič. Len pustota a prázdnota a k tomu trail s názvom Dark side of the Moon, ktorý do celkovej tejto pochmúrno magickej atmosféry skvelo zapadá.

Na prvý pohľad, v kamennom chaose, úzky chodník ani nevidieť, ale je tam. Jeden z krajinársky najkrajších trailov v masíve Rothorn. Pri pohľade dolu do údolia Schafälpli, vidíte úzku cestičku ostro zarezanú vo svahu. Skvelé enduro jazdenie, ktoré po šiestich kilometroch končí v Arose.

My, ako správni šutrofili, sme si ale obľúbili iný trail, s názvom Alp Sanaspans, čo je vpodstate celkom hojne navštevovaná turistická značka, ktorá je zároveň vstupnou bránou pre asi najväčší hajlajt celej lokality a to je Furcletta alebo tiež Welschtobel trail. Celé to začína jednou mega prudkou pasážou s naozaj ostrými switchmi, veď nie nadarmo sa volá Lord Steepnes.

A potom je to už tobogan plný kameňov, šutrov, balvanov a okruhliakov všetkých tvarov a veľkostí, po otvorených vysokohorských lúkach. Po asi troch kilákoch začína stúpanie na Furcletu.

Čo je na tom traily také super? Stačí, keď spomeniem 3000 metrov výškových zjazdu v parádnom alpskom prostredí. Celková dĺžka tohto prírodného, ale nie veľmi technicky náročného all-mountain okruhu, je 35 kilometrov a ľudia si to spájú s prenocovaním na chate Ramoz /miesto si je potrebné rezervovať vopred/. My sme mali smolu na počasie a keď nepršalo v noci alebo ráno, tak poobedia hrozili búrkami s ťažkými mračnami a tak sme trail len rýchlo prefrčali a spali v doline.

Zákaz pre downhillové bajky

Ďalšiu porciu trailových metrov vám naservíruje protiľahlý kopec Piz Scalottas siahajúci do výšky 2324 metrov. Stará sedačková lanovka má už svoje najlepšie roky za sebou a odmieta voziť downhillové bajky. Nie, nerobím si srandu. Faktom ale je, že niektoré lanovky v Arosa a Lenzerheide majú obmedzenia na prepravu bicyklov a jednoducho vám downhillový bajk nevezmú. Tak pozor na to! 

Piz Scalottas je úplný protiklad Rothornu - zelený zatrávnený kopec, ideálny na jednoduché a rýchle flowtraily, ktorých počet každoročne stúpa. Ak by som mal vybrať len jeden, bola by to Westside-Tour - prírodná cestička, ktorá je tým pravým synonymom zábavy. Škeríme sa celou cestou dole, občas nie je naškodu vymeniť kamene za rýchlosť. Ale iba občas.

Na Bike Kingdom Lenzerheide sme počuli všeliaké názory a aj veľké množstvo frflania, že jazdenie tam za moc nestojí. My si to nemyslíme, naopak, BKL nás príjemne prekvapilo a budeme naň v dobrom spomínať...

I N F O B O X

Sezóna v stredisku Arosa Lenzerheide, sa oficiálne začína už 13. mája, kedy sú ale otvorené len niektoré lanovky. Komplet celé stredisko sa otvára 26. júna a sezóna by mala trvať až do 24. októbra. Niektoré lanovky nezabezpečujú transport downhillových bajkov, konkrétne: Chairlifts Scalottas, Tgantieni a Weisshorn Speed, Arosa-Weisshorn prvá aj druhá časť.

C E N Y

V Arosa Lenzerheide si môžete zakúpiť tri typy lístkov. Ak si chcete zajazdiť vo všetkých troch strediskách, za 1 deň zaplatíte 57 €, v lokalite Arosa Lenzerheide 46 € a len v Arose 32 €. Dvojdňový lístok v celej oblasti vychádza potom na 92 € a za trojdňový zaplatíte 138 €. 

 

T R A I L Y

O rozmanitosti lokality Arosa Lenzerheide svečí aj to, že okrem klasického bikeparku a pumptracku tu nájdete roztrúsených cez 500 km prírodných aj umelo vytvorených trás a okruhov, s impozantnými alpskými scenériami. Celkom zaujímavou výzvou by mohla byť „Bahnentour“ Lenzerheide, 2 dni, 126 kilometrov a 14 000 výškových metrov zjazdu po tých najlepších lokálnych trailoch.

U B Y T O V A N I E  A  V I A C  I N F O

V Arosa Lenzerheide nájdete širokú ponuku ubytovania, vrátane hostelov, ktorých cena začína niekde okolo 100 € za izbu/noc s raňajkami pre 2 ľudí. Ubytovanie v kempe vychádza cca 40 € za stan/van + 2 osoby. Voľné kempovanie je v celej lokalite oficiálne zakázané, ale ak sa človek chová slušne, na jednu noc je možné zaparkovať na viacerých miestach.

Páčil sa ti článok? pošli ho do sveta

Zdieľať na Facebooku Zdieľať na Twitteri
Zona Zero - pyrenejský klenot Zona Zero - pyrenejský klenot

Zona Zero - pyrenejský klenot

Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu? Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu?

Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu?

Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy

Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy

Pyreneje - málo objavený vyzývateľ Álp Pyreneje - málo objavený vyzývateľ Álp

Pyreneje - málo objavený vyzývateľ Álp