Podporte nás

TEST: iGET Blackview GBV8000 Pro – outdoorový telefón pre najnáročnejších

20.11.2018

Viete si predstaviť, že by ste dnes ešte fungovali bez smartfónu? Áno, samozrejme sa to dá, ale s ním je to ďaleko pohodlnejšie. Možnosti, ktoré ponúka z neho spravili neodmysliteľnú súčasť našich životov a teda aj rôznych outdoorových aktivít. Okrem fotenia a natáčania videí, GPS lokácie, rôznych užitočných aplikácií, dokáže telefón pomôcť v ťažkých situáciách, alebo dokonca zachrániť život. Preto je dobré mať po ruke zariadenie, na ktoré sa dá spoľahnúť. Niečo odolné, s extra dlhou výdržou batérie.

Práve pre takých ako sme my, alebo aj ty, sa zrodila kategória „outdoorových smartfónov“. V podstate sa jedná o celkom nový, čím ďalej tým žiadanejší, segment robustných a odolných telefónov, vhodných do náročných až extrémnych podmienok. Každým rokom pribúdajú nové modely a svoje miesto si medzi nimi hľadá aj český výrobca iGET, od ktorého sme dostali na test vlajkovú loď - iGET Blackview GBV8000 Pro.

História značky iGET sa začala písať v roku 2010 a momentálne pôsobí hlavne v stredoeurópskych krajinách. Produkuje jednak mobilné telefóny ale aj tablety, powerbanky či alarmy s víziou prinášať moderné produkty za dostupnú cenu. Darí sa im to? Darí a ešte ako! Neprestrelím, ak hneď v úvode prezradím, že iGET Blackview GBV8000 Pro predstavuje outdoorový telefón, ktorý nemá aktuálne vzhľadom k pomeru cena/výkon na slovenskom trhu konkurenciu!

Nezničiteľný bojovník

Tento model poháňa 8-jadrový procesor s rýchlosťou 2.3 GHz, ktorý dopĺňa 6GB RAMka s technológiou LPDDR4x, čo jej umožňuje pracovať až 2x rýchlejšie a zraziť spotrebu energie na minimum. To má pochopiteľne výrazný vplyv na životnosť batérie. No a 64GB internej pamäte tiež nie je na zahodenie. Smartfón je vybavený 5" FullHD displejom s rozlíšením 1920x1080px a technológiou IGZO, vďaka čomu sú farby oveľa sýtejšie. Takže svoje obľúbené videá si môžeš naplno užiť aj za dlhých večerov niekde v stane :)

Telefón sa podľa mňa celkom vydaril aj po dizajnovej stránke. Napriek svojmu robustnému telu a skutočnosti, že funkčnosť a odolnosť sú na prvom mieste, pôsobí štýlovo a moderne. Jeho hmotnosť, ktorá je na úrovni 243 gramov, je v ruke naozaj cítiť, ale na druhej strane ho v čase núdze môžete použiť ako zbraň :) Veď skús niekoho ovaliť takmer štvrť kilom – dotyčný si to zaručene bude ešte dlho pamätať.

Čo sa týka ostatných rozmerov, sú v duchu dnešnej doby - rozumej väčšie a nezmestia sa do žiadneho bočného vrecka na batohu. 156 x 80 milimetrov s hrúbkou 13,2 mm. To je ale dané batériou s nadštandardnou kapacitou – až 4 180 mAh. Pri letovom režime a využívaní telefónu len na navigáciu, vydrží batéria bez problémov aj 10 dní!

Pri dlhších prechodoch hôr, alebo ak nemáte možnosť pravidelne dobíjať, je dobré mať so sebou powerbanku. Spolu s telefónom sme dostali na test aj powerbanku iGET POWER B-20000P s extrémne vysokou kapacitou 20 000 mAh. Pokiaľ využívate viaceré zariadenia alebo športové kamery, padne vám vhod skutočnosť, že z tejto powerbanky môžete nabíjať až dve zariadenia naraz.

Gorilla Glass 3

Každý displej smartfónu je náchylný na prasknutie, alebo poškriabanie. Preto je na smartfóne iGET Blackview GBV8000 Pro osadená tretia generácia odolného skla Gorilla Glass, ktoré prináša vyššiu odolnosť proti škrabancom a prasklinám spôsobených ostrými predmetmi. Čo je ale dôležité, možnosť ovládať smartfón aj v rukaviciach zostala zachovaná, takže máte prístup k všetkému potrebnému za každých okolností.

Ďalšou kapitolou je foťák. Ak aj ty patríš k ľuďom, ktorí upustili od klasických foťákov a spoliehajú sa výlučne na svoj smartfón, môžeš sa tešiť na zadný 16 Mpx fotoaparát od Samsungu s minimálnou clonou f2.0. Poteší aj možnosť nastaviť si ISO, vyváženie bielej, alebo dokonca expozíciu, čo teda rozhodne nie je bežné. Alebo HDR – fotoaparát vytvorí jednu fotku zloženú z troch expozícii – svetlej, strednej a tmavej.

Predný fotoaparát má 8 Mpx a na Instagram, či iné sociálne siete, v pohode stačí, ale kvalita fotiek sa nikdy nevyrovná klasickému foťáku. Aj keď sa vám na prvý pohľad bude zdať ok, pri nahratí do pc a zobrazení na veľkom monitore, alebo pri tlači, pochopíte jej limity. To vo všeobecnosti platí pre všetky smartfóny, takže to nie je výčitka, ale fakt.

Duálna navigácia – aby si sa nikdy nestratil

Pre nás bajkerov je ďalšou dôležitou, ak nie úplne najdôležitejšou funkciou, navigácia. Na mojom starom telefóne som musel čakať často dlhé minúty, kým nás zariadenie lokalizovalo, čo ma neskutočne vytáčalo. Preto som rád, že iGET BLACKVIEW GBV8000 Pro podporuje hneď dva navigačné systémy - GPS a GLONASS. Vychytaný duálny satelitný systém vás lokalizuje fakt rýchlo a presne, nech ste kde ste. V meste, ale aj na horách funguje na 100% a zatiaľ nás navigácia ešte nesklamala.

Čo by som chcel ešte vyzdvihnúť je nový USB-C port, ktorý sa vyznačuje podstatne rýchlejším nabíjaním. Batériu s kapacitou cez 4000 mAh nie je problém nabiť do hodiny. Rýchlonabíjanie je výhodné hlavne pri dlhších cestách, kedy jedinou voľbou je nabíjanie v aute a vďaka rychlonabíjačke 9 V / 2 A a OTG káblu to ide bleskovo.

Čo povedať na záver. Tento telefón nie je určený pre každého. Spojenie najnovších technológii ukrytých v pevnej a robustnej konštrukcii smeruje iGET BLACKVIEW GBV8000 predovšetkým pre dobrodruhov, cestovateľov a priaznivcov outdoorových športov, ktorým nevadia väčšie rozmery a vyššia váha. Ako som napísal už v úvode, za cenu okolo 300 €, budete na slovenskom trhu, vzhľadom k pomeru cena / výkon, ťažko hľadať niečo lepšie...

Páčilo sa nám:

+ Duálna navigácia
+ Rýchlonabíjačka 9 V / 2 A
+ Kapacita batérie 4 180 mAh
+ 6 GB RAM s LPDDR4x
+ Kvalitný zvuk
+ Robustná konštrukcia

Dalo by sa zlepšiť

- väčšie rozmery a vyššia váha

Páčil sa ti článok? pošli ho do sveta

Zdieľať na Facebooku Zdieľať na Twitteri