Podporte nás

HAMMER Iron 4 - odolný smartphone pre nenáročných

1.10.2023

Odolné smartphony prešli za poslednú roky kus cesty. Už to nie je len hrubá tehla s nadpriemernou výdržou batérie a vysokou odolnosťou, ktorú ste sa mimo prírody hanbili vytiahnuť z batoha. U dnešných smart odolných telefónov idú robustnosť a sofistikovanosť ruka v ruke - disponujú množstvom praktických funkcií, senzormi, pomerne kvalitnými fotoaparátmi, veľkými displejmi, ale aj výkonnými hardwarovými riešeniami a to všetko zabalené do príťažlivého dizajnu. Rozšíril sa ale aj počet značiek, ktoré sa výrobe tohto typu telefónov venujú, takže výber je naozaj široký, záleží len na vašich preferenciách, či hľadáte fakt len ten “odolný stroj” alebo štýlovku s vycibreným dizajnom.

myPhone je poľská spoločnosť, ktorá je na trhu s mobilnými telefónmi už jedenásť rokov a za tú dobu sa im podarilo predať viac ako 3.5 milióna telefónov, vrátane tých odolných, nesúcich označenie Hammer. A práve jeden z “kladivovej” flotily, konkrétne Hammer Iron 4, pristál aj v našich rukách. Teda konkrétne v tých Dašeniných. Používali sme ho intenzívne niekoľko mesiacov, zobrali ho do Álp, do Ligúrie, do Slovinska, Poľska, do hôr aj k moru…a čo sme vysledovali? Oplatí sa doň investovať? Zvládol s nami držať krok?

Flotila telefónov Hammer

Na úvod, pred finálnym rezultátom, neuškodí zopár základných technických údajov - HAMMER je poháňaný štvorjadrovým procesorom Mediatek Helio A22 a 4 GB RAM, disponuje najnovšou verziou systému Android 12 s certifikáciou GMS. Vnútorná pamäť s veľkosťou iba 32GB je, na dnešné pomery, žalostne málo, hlavne keď ako my, potrebujete sťahovať offline mapy do navigácie, ale dá sa to vyriešiť pridaním SD karty, pre ktorú je pripravený voľný slot. Rovnako tu nájdete aj miesto pre dve simky, čo je dnes už viac menej štandard.

Robustnosť samotného telefónu zjemňujú oranžové okraje. Nie je to žiadne tintítko, takmer 1.5 cm na hrúbku a štvrť kila elektroniky k tomu, v ruke cítiť. Ostatné rozmery sú v duchu dnešnej doby - rozumej väčšie /156 x 76 milimetrov/ ale kvôli už spomínanej hrúbke, môže byť problém telefón narvať do vačku, či bočného vrecka na batohu. 

Váha je daná hlavne batériou s nadštandardnou kapacitou, ktorá je na hranici až 5 180 mAh. Nakoľko sa vyhýbame kempom a dobíjanie elektroniky riešime cez powerbanky alebo priamo z auta počas jazdy, je pri výbere telefónu (nielen odolného) našou prioritou, práve dlhá výdrž batérie. Odsledovali sme, že batéria Hammer Iron 4, v letovom režime a využívaní telefónu len na navigáciu, vydrží bez problémov aj desať dní! Čo nie je rozhodne málo. Pri štandardnom zaťažení, zapnutých mobilných dátach, surfovaní, odpisovaní na správy, je ho potrebné dobiť asi každé 3-4 dni, čo je tiež veľmi slušné.

HAMMER Iron 4 - odolný smartphone pre nenáročných 

Odolnosť je alfou a omegou

Odolnosť je parameter, ktorý je pri výbere outdoorových telefónov alfou a omegou. Hammer Iron 4 nie je výnimkou - má zosilnenú konštrukciu, vystužené rohy a disponuje najvyšším krytím proti vode a prachu - IP69. Bez problému tak zvládne extrémne podmienky, výkyvy teplôt aj nemilosrdné pády alebo nárazy. Takže ak zvyknete nosiť telefón vo vrecku nohavíc, neodrovná ho ani prípadný crash na traily - hoci neradi, ale aj to máme vyskúšané a overené :) 

Zadný kryt s protišmykovou úpravou a jemne vrúbkované okraje telefónu zabezpečujú jeho bezpečnejšie a istejšie uchopenie za každých podmienok, aj na bajku v rukaviciach. Tie nemusíte dávať dole ani keď chcete prijať hovor, odoslať správu, spraviť fotku či skontrolovať gpx pozíciu na mape - vďaka aktiváci režimu “Ovládanie v rukaviciach” sa displej jednoducho ovláda a všetko ide ako po masle. Keď už je reč o displeji, telefón má 5.5″ obrazovku s rozlíšením 1440x720px a zobrazovanie podporuje technológie IPS, takže obraz je živý a viditeľnosť zo všetkých uhlov je fakt vynikajúca. A to rozhodne nie je samozrejmosť, lebo ostré slnko sa s displejmi mobilných telefónov moc nekamaráti a majú s ním problém všetky mobilné telefóny, rad za radom.

Hammer je party boy

S Dašenou milujeme hudbu a často si ňou spríjemňujeme dlhé výšľapy. Hudba nás jednak nabudí a pri pospevovaní sa aj dlhé stúpanie stáva znesiteľnejším. Keď sme prvý raz odpálili náš obľúbený playlist na Hammer Iron 4, prekvapilo nás, že to hrá akosi tichšie, než sme zvyknutí. Doma sme prišli na dôvod - maximálka hlasitosť sa zastavila na 94 decibeloch, čo je skôr dolná strana stupnice. No aspoň sa môžeme popri počúvaní hudby aj porozprávať, ak stačíme s dychom, a nemusíme na seba kričať. 

Plánovanie a navigácia na ceste a v teréne má u nás síce prednosť pred tvorbou sociálneho obsahu, ale na druhej strane, slušný foťák sa zíde vždy. Hammer Iron 4 dostal do vienka duálnu kameru s rozlíšením 13 + 0.3Mpx, čo je v tejto cenovej relácii (smartfón do 200 €), celkom slušná výbava. Z režimov fotenia zaujal režim pod vodou, časozber, alebo aj profesionálny režim s možnosťou nastavenia vyváženia bielej, ISO alebo dokonca manuálneho zaostrenia. Opäť, na smartfón, ktorý je odolný a má cenovku do 200€, je to nadštandard. Rovnako ako výsledná kvalita fotiek, ktorá ma príjemne prekvapila a na instáč a storky bohato postačuje. 

HAMMER Iron 4 - odolný smartphone pre nenáročných

Záver

Takže, čo sme vlastne vysledovali? Oplatí sa do Hammer Iron 4 investovať? Zvládol s nami držať krok? A pre koho je vlastne určený? 

Pozerať sa na telefón za necelých 200€ rovnakou optikou, ako sa bežne dívame na top modely a vlajkové lode, by bola chyba. Ani od Defenderu /auta/ sa nečaká, že bude na ceste konkurovať Ferrari. Ale v teréne ho sundá na plnej čiare. To isté dokáže Hammer Iron 4, vyniknúť v určitej oblasti. Je to spoľahlivý pracant, ktorý môžete zobrať kdekoľvek si zaumienite a dať krk na to, že toho zvládne rovnako veľa, ako vy. Ak nie ešte o trocha viac…

Páčilo sa nám

  • dlhá výdrž batérie
  • fakt obrovská odolnosť, vydrží aj najhrubšie zaobchádzanie
  • slušný fotoaparát v tejto cenovej relácii
  • odolný smartfón do 200€

Dalo by sa zlepšiť

  • väčšie interné úložisko

Páčil sa ti článok? pošli ho do sveta

Zdieľať na Facebooku Zdieľať na Twitteri