Podporte nás

TEST: Pinguin Signal - ľahká štvorsezónna nepremokavá bunda

30.10.2019

O severskom daždi a celkovo o počasí sme toho počuli dosť a realitu po prvý raz zakúsili pred ôsmimi rokmi, keď nás nórska príroda vyškolila a ukázala, kto je tu pánom. Takže sme našu druhú cestu na sever Európy, stovky kilometrov za polárny kruh, kde sa poveternostná situácia mení ako na kolotoči a v lete kedykoľvek klesajú teploty až k nule, zvažovali dlho. 

Rozhodne sme sa chceli vrátiť pripravení, lebo až tam, v totálnej divočine a situáciách ďaleko za zónou komfortu, si človek uvedomí, že hoci toho k životu až tak veľa nepotrebuje, kvalitné oblečenie je základ. Preto nás potešilo, keď krátko pred odchodom dorazil nový parťák do nepohody - ľahká nepremokavá bunda Pinguin Signal.

Ak ešte Pinguin, aspoň z počutia nepoznáte, vedzte, že sa jedná o jednu z najstarších českých značiek produkujúcich vybavenie pre aktívny pobyt v prírode. Na trhu sú od roku 1989 a ich hlavný cieľ sa za tie roky veľmi nezmenil - stále chcú vyrábať funkčné, dlhodobo spoľahlivé a cenovo dostupné produkty. Práve snaha o vytvorenie výrobkov s maximálnou možnou životnosťou je hnacím motorom a príspevkom k udržateľnému rozvoju spoločnosti a ochrane našej planéty. To znie dobre, nie?

Kvalita za rozumnú cenu 

Bunda Pinguin Signal nájde využitie naozaj počas celého roka, ale že ju vytiahneme už v Lotyšsku, sediac na nekonečnej piesočnej pláži pri Baltskom mori - prezývanej tiež “Karibik”, ani jeden z nás netušil. 14 stupňov na teplomeri a k tomu nepríjemný severný vietor, je ďaleko od letného ideálu, na aký sme z leta u nás zvyknutí.

Našťastie nepremokavý dvojvrstvový laminát s membránou ACD, udržiava stálu mikroklímu aj v pokoji, aj pri intenzívnej fyzickej záťaži. Rukávy opatrené nastaviteľným suchým zipsom, sťahovateľný spodný lem, krčný límec z príjemného materiálu + kapucňa, minimalizujú prísun chladného vzduchu a my sme si tak nerušene mohli vychutnať parádny západ slnka. 

Unisex veľkosti 

Bunda je vyrábaná ako unisex, čo by nevadilo, keby bola na trhu aj veľkosť XS, ktorá by bola pre ženy určite vhodnejšia ako ponúkané S-ko. Dašena sa pri svojej výške 170 cm v najmenšej S-kovej veľkosti celkom strácala, ale väčšia veľkosť má aj jednu výhodu - dĺžka bundy je tým pádom viac ako dostatočná. To musí bezpochyby potešiť všetky zimomrivé horalky, ktoré aj v chladnejších podmienkach majú rady zadok v teple.

Aj moje XL je trocha predimenzované. Meriam 194 cm a na funkčných veciach mám radšej keď lepšie držia pri tele - menej tak uniká teplo a človek má pocit lepšieho pohybu. Toto však môže byť vec osobných preferencii, ani pri agresívnej jazde a snahe kopírovať pohybmi terén, sa bunda vďaka sťahovaniu nemá tendenciu vyhŕňať, čo kvitujem...

Stále miesto v batohu

Nikdy som si nemyslel, že Nórsko má také neuveriteľné hory! Definitívne sú jedny z najkrajších, aké sme kedy videli. Ohúrilo nás ale aj niečo iné - ten obrovský otvorený priestor! Stovky kilometrov okolo vás nie je nič len lesy, na cestách stretávate viac sobov ako áut a večer pri pukotajúcom ohni naberá pocit "ľudskej malosti" úplne nový význam. 

Nič sme neriskovali a bundu nosili všade so sebou. Využívali sme ju hlavne ako ochranný štít proti studenému vetru, často dujúcemu na vrcholoch hôr, lebo aj keď sa Pinguin Signal pýši vodným stĺpcom 20 000 mm, plný potenciál sme, našťastie, kvôli výnimočne dobrému počasiu neotestovali - na trailoch nám pršalo asi len dvakrát, aj to s nižšou intenzitou.

Najviac namáhané miesta na lakťoch, ramenách a bedrách sú vystužené pružnou a veľmi odolnou látkou zo špeciálne upravených nylonových vlákien, ktorá zabraňuje opotrebovaniu týchto partií. Alebo pretrhnutiu pri páde, či zachytení sa o tŕne a kríky. Vo výsledku nie je bunda úplne ľahučká, v batohu jej 500 g cítite, ale aj pri menších prehánkach sme boli radi, že ju tam máme. Ako poistku...

Jedným z najväčších plusov bundy je dostatočne veľká kapucňa so šiltom, pod ktorú sa v pohode zmestí aj cyklo prilba. Je sťahovateľná v dvoch smeroch a vôbec neobmedzuje v pohybe a rozhľade v teréne. Napriek vysokej priedušnosti - až 25 000 gH2O/m2, mi bolo v bunde pri šliapaní pomerne teplo, hoci som mal pod ňou len krátke tričko.

Zrejme bola vyrobená do oveľa nižších teplôt, ako toto leto panovali na severe Európy. Pani v infocentre vo Fínskom Levi nás pobavene ubezpečovala, že deväť stupňov tu, za polárnym kruhom, naozaj znamená leto a že si zvykneme. Ani nevedela akú má pravdu, lebo neskôr, keď dorazilo babie leto a oteplilo sa k dvaciatke, sme si mysleli, že sa roztopíme. Naopak, večer pri varení, keď teploty znova prudko klesali, som ocenil, že bunda tak ľahko teplo od tela nepustí. 

Záverečné hodnotenie

Bunda Signal presne razí filozofiu značky Pinguin - za rozumných 150 € sme dostali bundu na celoročné použitie s výborným vodným stĺpcom, YKK zipsami a trúfam si povedať, s veľmi, veľmi dlhou životnosťou. Z materiálov cítiť, že neboli vybrané náhodne, všetko spolu funguje a tvorí kompaktný celok, ktorý vydrží slúžiť roky.

Bolo to krásnych päť týždňov, poopravili sme si niektoré "bubliny" ktoré o Škandinávii nafúkol internet, spravili si vlastný názor. Zažili sme krásne chvíle ale aj také, na ktoré by sme radšej zabudli. A pri tom všetkom nám bola spoľahlivým parťákom aj bunda Pinguin Signal.

Páčilo sa nám

+ prepracovanosť bundy

+ starostlivo vybrané materiály

+ veľká nastaviteľná kapucňa

+ vodeodolné zipsy

+ vystuženie najviac namáhaných častí

+ sťahovanie na spodnom leme zabraňujúce vyhrňovaniu

Dalo by sa zlepšiť

- veľkosti - veľkosť S bude väčšine žien veľká a široká

- unisex strih nemusí sedieť každému

Páčil sa ti článok? pošli ho do sveta

Zdieľať na Facebooku Zdieľať na Twitteri