Podporte nás

Pinguin FLUX 15 - najlepší cyklobatoh aký sme kedy mali!

7.3.2021

Každý bajker je iný, kým jeden všetko dôležité zmestí len do vreciek dresu, iný radšej hodí na chrbát batoh, či opáše, čoraz populárnejšiu ľadvinku. Každý volí to, čo mu najviac vyhovuje - my sme kmeň ruksakovci, lomeno občasní ľadvinkovci. Pretože sme sa už pár ráz popálili, na vybavenie na hory sme extrémne nároční. Nedáme dopustiť na kombináciu kvality za rozumnú cenu a z duše nenávidíme veci s dokonalým marketingom, ale žalostnou realitou. Naposledy v Thajsku, začiatkom tohto roka. Hoci otváram a zatváram batoh kvôli foteniu často, učite častejšie, ako bežný užívateľ, v polovici výletu sa mi na drzovku pokazil zips hlavnej komory batohu a to tak, že nepomohlo nič iné, len zicherky. Nadával som fest, prašné traily nie sú práve to, po čom túžiš, keď máš batoh s foťákom vo vnútri, zapnutý troma zicherkami…

No sklamanie hrozné, po prílete domov som napísal chalanom do českého Pinguinu, že čo sa mi stalo a oni nám, obom aj s Dašenou, obratom poslali na otestovanie ich batohy. Nakoniec sme ich vozili celú sezónu a rozhodne budeme aj ďalšiu, lebo lepšie a premakanejšie batohy sme ešte nemali!!!

Pinguin FLUX 15 - najlepší cyklobatoh aký sme kedy mali!

PINGUIN FLUX 15 - len vyraziť na traily

Na trhu je kopec osvedčených značiek, ktoré sa výrobe cyklobatohov venujú už dlhú dobu, ale malá značka z Podkrkonoší vo Východných Čechách - PINGUIN, im zdatne konkuruje, ba v mnohom aj vyniká. Pinguin nie je na trhu vybavenia pre aktívny pobyt v prírode žiadnym nováčikom, naopak, patrí medzi najstarších českých výrobcov. Už viac ako 30 rokov vyrába funkčné, cenovo dostupné a spoľahlivé výrobky s maximálnou možnou životnosťou. Tento rok sa do toho poriadne opreli a vypustili do sveta novú kolekciu batohov, pričom hlavnou novinkou je použitý materiál, vďaka čomu sú batohy ľahšie a pevnejšie ako tie predchádzajúce. 

Dašena si zobrala vlajkový model Pinguin FLUX 15. Číslo 15 značí objem v litroch, ale po vybratí z krabice naň obaja čumíme ako husa do fľašky, lebo sa javí opticky výrazne väčší.  Je to vďaka jeho dlhému úzkemu profilu /56 x 23 x 16 cm/, ktorý na chrbte lepšie sedí, keďže základná poloha pri jazde na bajku je mierny predklon, batoh na chrbte viac leží, než visí. Tým je maximalizovaný jeho kontakt s chrbtom a na trailoch neposkakuje hore dolu. S objemom 15 litrov je to pre Dašenu ideálny batoh, do ktorého zmestí všetko potrebné, či už na jednodňové výjazdy alebo pri krátku letnú prespávačku na horách. 

Pinguin FLUX 15 - najlepší cyklobatoh aký sme kedy mali!

Chrbtový systém E3D, ktorý sa stará o pohodlie, zároveň udržuje ťažisko batohu čo najbližšie k chrbtu a zaisťuje aj jeho maximálne odvetranie. Ramenné popruhy sú, pre zvýšenie priedušnosti, v hornej časti, perforované. Ale priznajme si, ani sebe lepší chrbtový systém nedokáže zabezpečiť, že budete mať pod batohom suchý chrbát. Taký batoh ešte nevymysleli.

Pinguin FLUX 15 - najlepší cyklobatoh aký sme kedy mali!

Samozrejmosťou je výškovo nastaviteľný a odopínateľný hrudný popruh, štandardne dodávaný s píšťalkou pre prípad núdze. Súčasťou bedrového pásu je priestorné zipsové vrecko na pravej strane. Ďalšie, tentokrát sieťované vrecká, nájdete aj na oboch stranách batohu. Tu vznesiem jedinú výhradu, k inak vynikajúcemu batohu - nie funkčnú, ale dizajnovú. Asi chápem, že dizajnér chcel vrecká od zvyšku batoha odlíšiť, ale použiť šedé vrecká na modro-oranžový batoh je...no proste, vrecká brutálne svietia a za mňa to kazí, inak pekný, minimalistický dizajn. 

Nový, odolnejší materiál

Ako som už písal, batohy prešli pred sezónou veľkou obmenou, ktorá sa týkala hlavne použitých materiálov. Štandardnú tkaninu Nylon 6 nahradila veľmi odolná tkanina z vlákna Nylon ROBIC®, ktorá je až o 50% pevnejšia a môže sa pochváliť až 2.5x vyššou pevnosťou v natrhnutí pri nižšej váhe, takže váha batohu ešte klesla - o viac ako 200 gramov! 

Čo sa týka vnútorného členenia, batoh Pinguin FLUX15 sa radí do kategórie dvojkomorových batohov a všetko podstatné sa zmestí do hlavnej komory. V nej je aj priestor na hydrovak (potrebné dokúpiť) a priehradka na certifikovaný chránič chrbtice Sas-Tec z viskóznej peny, ktorý môžete podľa potreby vybrať. Chránič dostanete k batohu úplne zadarmo ako darček, čo je od Pinguinu super gesto. Predná komora je ideálna a dostatočne hlboká na uloženie menších a ľahších vecí, vo vrchnej časti je malé vrecko so zipsom na uloženie peňaženky, telefónu, alebo okuliarov. Rovnaké malé vrecko je aj v hlavnej komore, v ňom je ako bonus aj šnúrka na kľúče. Nechýba ani pláštenka, skrutá zipsom v spodnej časti.

  Čo sa mi veľmi páči sú ďalšie dve menšie komory v prednej časti batohu. Stredná je ideálna na uloženie vecí, ktoré chcem mať hneď po ruke a spodnú používam na náradie,- vyznáva sa Dašena.  

YKK - Little Parts. Big Difference.

Pinguin svojim batohom naozaj verí a preto sa rozhodli predĺžiť záruku až na 10 rokov, čo je fakt sila! Za desať rokov s nami batoh prejde nespočet trailov a verím, že značkové zipsy YKK budú slúžiť o poznanie spoľahlivejšie, ako “no name” zipsy na predchádzajúcom batohu. Pinguinu všetka česť, ešte aj na vnútorných vreckách používa YKK zipsy, lebo vedia, že malé detaily robia veľké rozdiely.

Pinguin FLUX 15 - najlepší cyklobatoh aký sme kedy mali!

Odnímateľnú sieťku, z prednej časti batohu, pôvodne slúžiacu na uchytenie prilby som Dašene z batoha znárodnil a spravil z nej závesnú sieťku (niečo na spôsob hamaky) v Sépiákovi - našej dodávke. Ukladáme si v nej rukavice, lebo sieťka je samozrejme dierovaná a rukavice v nej krásne preschnú. Ako všetko, aj táto sieťka dostala svoje meno - voláme ju “hnízdo”, lebo po česky nám znie smiešnejšie, ako slovenské hniezdo. Teraz si možno klopete na čelo, že načo má sieťka meno, ale má to celkom pragmatické vysvetlenie. Dašena, kde mám rukavice? V hnízde. A presne viem, kde sú. Žiadne zdĺhavé vysvetľovanie, tam ti visia, v tej sieťke pod stropom. Je to proste hnízdo a basta….

Čo dodať na záver? Batoh Pinguin Flux 15 je fakt super, rozhodne najlepší batoh, čo sme kedy mali. Výborne sedí, po odstránení sieťky na prilbu má aj civilný vzhľad, hodí sa teda aj do mesta a modro kobaltový odtieň rozhodne zaujme. Fakt sa mi páči, že za slušné peniaze (batoh stojí 70 €) dostanete kvalitný a do detailov premyslený produkt a práve snaha o vytvorenie výrobku s maximálnou možnou životnosťou, je príspevkom k ochrane našej planéty. A to si vysoko ceníme. 

Viac informácii nájdete na webe výrobcu pinguin.cz

Páčilo sa nám

  • úzky profil
  • nízka váha
  • kvalitné materiály 
  • YKK zipsy a spony Nifco s doživotnou zárukou
  • chránič chrbtice Sas-Tec k batohu ako darček zadarmo

Nepáčilo sa nám

  • šedá farba bočných sieťoch kazí, inak pekný, minimalistický dizajn

 

Páčil sa ti článok? pošli ho do sveta

Zdieľať na Facebooku Zdieľať na Twitteri