Podporte nás

Klimatex LIA a Klimatex BYRON - ultralight vodeodolné bundy do nepohody

25.5.2021

Ultralight je budúcnosť. Trend ultraľahkého vybavenia síce nie je v našich končinách až tak rozšírený, ale svojich priaznivcov si už našiel. A stále rastie. Ani my nie sme výnimka, prvým prírastkom do našej UL výbavy bol ultralight stan a na druhý si posvietime práve v tomto teste.

Dva roky po sebe bol začiatok jari spojený so synonymom pekného, stabilného a teplého počasia. Tento rok je však v mnohých ohľadoch iný a výnimkou nie je ani počasie. Premenlivé fronty dopĺňa studený vietor fučiaci, z ešte stále mohutne zasnežených hôr, a preto nie je naškodu mať pri dlhších výjazdoch v batohu ultraľahkú a dobre zbaliteľnú bundu, ktorá zaručí dostatočnú ochranu proti vetru, alebo dažďu. Funkčné oblečenie od českej značky Klimatex nás sprevádza na výletoch už od roku 2014 a veľmi nás teší, že Klimatex ide s dobou a snaží sa prinášať čoraz zaujímavejší dizajn, materiály a riešenia. Po pár nevinných, ale dobre mierených otázkach, či náhodou neplánujú zaradiť do ponuky aj ľahkú, vodeodolnú bundu, prišla ich odpoveď v podobe vodeodolnej membránovej bundy. Zoznámte sa s BYRONon a dámskou verziou LIA, ktoré sú už niekoľko týždňov súčasťou nášho šatníka. A aké sú naše dojmy?

Klimatex LIA a Klimatex BYRON - ultralight vodeodolné bundy do nepohody

Jednoduchý, čistý dizajn  

Byron a samozrejme aj Lia, je ultraľahká (veľkosť S váži iba 230 gramov, L 290 gramov) membránová bunda s kapucňou z 2.5 vrstvového funkčného materiálu StormLight. Vďaka vrstve funkčných materiálov a podlepeným švom poskytuje dostatočnú ochranu proti dažďu aj vetru, ale nie je úplne vodotesná! Vodný stĺpec 8 000 mm zaručí, že žiadna prehánka vám zážitok z jazdy rozhodne nepokazí, to sa báť nemusíte. A či zvládne aj prudkú letnú búrku? Myslím si, že áno, ale v reále to vyskúšané nemám. Zo skúseností viem, že ak nás búrka chytila niekde na hrebeni, mokré sme mali sakumprásk všetko - od topánok, cez ponožky, až po spodné prádlo. K tomu si pripočítajte striekajúce blato z kolies bicykla, takže bunda, prepúšťajúca pár kvapiek, sa môže javiť ako ten úplne najmenší problém.

Klimatex LIA a Klimatex BYRON - ultralight vodeodolné bundy do nepohody

Najväčšia výhoda nepremokavých, alebo vodeodolných búnd - je zároveň aj ich najväčšou slabinou. Pochybujem, že na trhu existuje vodeodolná bunda, v ktorej by sa človek pri fyzickej aktivite nespotil /je to ako s batohmi, o ktorých výrobcovia píšu ódy na odvetraný chrbtový systém, ale realita mokrého chrbta je proste fakt/ a ani Byron v tomto nie je výnimkou. V bunde mi bolo pri šliapaní teplo, aj pri teplote okolo nuly mi pod ňu pri výšľapoch, v pohode stačí len tričko. Pri teplotách okolo 15 stupňov som v nej šliapať na kopec nedokázal, lebo som mal pocit, že sa uvarím. Ani priedušnosť 8 000 g/m2, ani odvetrávacie otvory so sieťkou v podpazuší, nedokážu zabezpečiť úplný odvod vlhkosti a tepla. Neberiem to ale ako nejakú extra výtku, potreby bajkerov môžu byť rozdielne. Zatiaľ čo ja som “horkokrvný” a pri stúpaniach mám radšej chlad, Honza z Klimatexu, to má presne opačne.

Honza z Klimatexu: Pro mě je ta prodyšnost snad zásadnější, jak nějaká extra vodeodolnost.

Ja: Za mňa asi ani nie. Málokedy je také počasie, že by som bol nútený jazdiť v bunde celý deň. Aj keď je okolo 10°, tak dlhé stúpania šlapem v krátkom tričku a na zjazd si dám bundu. Takže ocením, že mi drží teplo a neprefúka.

Honza z Klimatexu: To je dobrý, jak jsou v tom odlišné potřeby. Já bundu často nechávám i na výjezdy. Při 10° to je pro mě navíc i na dlouhý triko :-)

Zato však bunda veľmi dobre drží teplo a moment, kedy sa minca otočí a z nevýhody sa stane výhoda, je rozhodne zjazd. Ani s mokrým, spoteným tričkom, mi pri zjazdovaní v bunde nebolo chladno. Materiál StormLight len tak ľahko niečo neprefúka, slabinou v takýchto prípadoch býva centrálny zips, ten je pre zicher vybavený légou proti vetru. 

Kvalita prevedenia je základ

Na prvý pohľad má bunda veľmi čistý, jednoduchý dizajn, bez zbytočných okrás a kreácii, kde jednoliatu čiernu farbu vkusne dopĺňajú len farebné zipsy /modré alebo lososovo ružové/, čo bundám dodáva dynamický ale pritom nenápadný vzhľad. Farebné bundy vyzerajú oveľa zaujímavejšie, neprehliadnutejšie, na fotkách určite, ale z funkčného hľadiska mi príde tá čierna najlepšia, zvlášť pri dlhodobom používaní. 

Čo oceňujeme je naozaj kvalitné prevedenie! Všetky zipsy na bunde sú od značky YKK, čo je samo o sebe zárukou kvality a navyše sú aj vodeodolné - malé detaily vedia spraviť veľké rozdiely, na to nezabudájte. Spodný okraj bundy sa dá prispôsobiť pomocou sťahovacích gumičiek a úplne nového typu sťahovadla. Už to nie je to klasické zdrhovadlo, ktoré trčalo do priestoru, teraz je súčasťou bundy - veď pozri na fotku:

Klimatex LIA a Klimatex BYRON - ultralight vodeodolné bundy do nepohody

Rovnakým štýlom sa dá prispôsobiť aj kapucňa. Keď už o nej hovorím, kapucňa je dostatočne veľká, aby sa pod ňu vošla aj prilba, pre prípad, že prilbu práve nemáte, oceníte ľahký šilt, ktorý bráni stekaniu vody priamo do očí. 

Na odloženie drobností sú dispozícii tri vrecká - dve klasické bočné a jedno náprsné. Reflexné prvky umiestnené na hrudi a v spodnej časti chrbta, podporujúce bezpečnosť pri zníženej viditeľnosti, určite potešia každého bajkera. Práve pri čiernom prevedení bundy, sú viac ako vítané a nejaké by sa kľudne hodili aj na rukávy. 

Bundy BYRON a dámska verzia LIA sú prioritne určené ako záložná vrstva do nepohody. Ich najväčšou výhodou je bezdebaty nízka hmotnosť a ľahká zbaliteľnosť (dajú sa v pohode zbaliť aj do ľadvinky) a samozrejme výborná vodeodolnosť. Za posledné roky sa trh s oblečením výrazne zmenil, nikto už nechce nosiť ťažké vetrovky, ktoré boli kedysi štandardným odevom do každého počasia. Práve tie nahradili ľahké bundy do dažďa, a to trend ultralight vybavenia u nás, ešte len naberá na popularite. O to viac nás teší, že Klimatex ide s dobou, že naskočil na vlnu UL funkčného oblečenia už v zárodku, a že jeho prvý pokus v tejto kategórii dopadol nad očakávania.

PÁČILO SA NÁM

  • ľahký materiál s vodným stĺpcom 8 000 mm
  • všetkyy zipsy sú značkové (YKK) a vodeodolné
  • nové typy spôn na sťahovanie kapucne a dolného okraja bundy

NEPÁČILO SA NÁM

  • veľkosti sú na funkčnú bundu zbytočne predimenzované

Páčil sa ti článok? pošli ho do sveta

Zdieľať na Facebooku Zdieľať na Twitteri