Podporte nás

Saalbach a Leogang - kombo, ktoré rozbúši srdce každého bikera

Rakúsko Rakúsko
Naše hodnotenie 8/10
8.7.2021

Kto by nepoznal Saalbach, vyhlásenú bajkerskú lokalitu, obľúbený cieľ mnohých bajkerov a veľmi časté meno na zozname vysnívaných mtb stredísk. Tí, ktorí ho navštívili sa sem radi a opakovane vracajú a tí, ktorí neboli, o ňom po nociach snívajú. Čím to je, že dovolenkový región ležiaci v srdci Salzburska je taký populárny?

Lokalitou, scenériami, trailami či blízkou dostupnosťou zo Slovenska? Odpoveď je prostá, Saalbach Hinterglemm je po celom svete vyhlásený ako jedno z najlepších alpských miest pre horskú cyklistiku a jeho prepojením so susedným Leogangom, ku ktorému došlo len minulý rok, vzniklo kombo aké nikde inde v Rakúsku nenájdete! K dispozícii je tu dohromady 70 km tratí na siedmych kopcoch, na ktoré vás dostane deväť rôznych lanoviek /šesť moderných gondol v Saalbachu Hinterglemme, dve v Leogangu a jedna vo Fieberbrunne/. Mladí, starí, profíci či úplní začiatočníci, freeride, cross-country alebo downhill, tu sa radosťou rozbúši srdce každého bikera...

 

Saalbach a Leogang - kombo, ktoré rozbúši srdce každého bikera

Máme radi prírodu, vlhký mach, omamnú vôňu stromov, zurčanie horských riek, šumenie stromov, bzukot hmyzu - všetky tieto prírodné zážitky sa dotýkajú našich duší. Asi preto sa v lese cítime tak dobre a s bicyklom pod ricú ešte lepšie. A aj to je dôvod, prečo najradšej kempujeme nadivoko. V Saalbachu sme nášho bielomodrého Sépiáka inkognito zaparkovali na veľkom záchytnom parkovisku na konci Hinterglemmu, v tme a úplnej tichosti povečerali, aby sme budili čo najmenej pozornosti. V tom sa dovalil ďalší rakúsky kampervan, ktorý si to pomýlil asi s parkoviskom na nejakom festivale. Viac ako hodinu sa hlasná hudba a svetlo šírilo na všetky strany a v štýle hesla, pod lampou je najväčšia tma, si užívali svoj freekemping...

Saalbach - Home od Lässig

Saalbach Hinterglemm rozprestierajúci sa v lokalite medzi miernymi zelenými hrebeňmi trávnatých hôr Pinzgauer Grasberg, majestátnymi štítmi Kitzbühelských Álp a vrcholov Vysokých Taur, patrí už po mnoho rokov k veľkým hráčom na mtb scéne. My sme tu naposledy jazdili v roku 2016 a tak sme boli celkom zvedaví, čo sa za tie štyri roky zmenilo a kam sa stredisko posunulo. Asi najväčším prínosom pre celú bajkerskú komunitu, je vzájomná spolupráca troch susediacich stredísk Saalbach Hinterglemm, Saalfelden Leogang a Fieberbrunn. Je zaujímavé, že kým v zimnej sezóne úspešne spolupracujú už niekoľko rokov, čo prispelo k rozvoju celej lokality, v lete táto kooperácia začala fungovať až minulý rok /2020/. Novým hráčom v poli je Fieberbrunn, ktorý ešte v mtb mori moc vody nenamútil, tak uvidíme, čo táto kooperácia prinesie do budúcnosti. 

Pamätáte si na strmý výstup na Westgipfel, kde začínajú dnes už dve najväčšie legendy Saalbachu, Hacklberg a Bergstadl trail? Tak ten je už minulosťou. Nie, že by horu zrovnali so zemou, ale Schattberg Ost a West prepojili novou lanovkou /Shattberg Sprinter/. Pár zhupnutí po dvojákoch, esíčkach a klopenkách X-lajny, kde vás na šesť kilometrov dlhej trati potrápia aj korene či rockgardeny, potom pár minút v lanovke a voilà - 1000 výškových metrov zjazdu, ktorý ti poriadne načechrá ofinu. 

Obľúbený Hacklberg, rýchly prírodný trail s parádnym flow a ešte lepšou scenériou okolitých alpských vrcholov, ktorú si budeš všímať pri všetkých tých klopenkách, dropoch a skokoch, asi len minimálne. V spojení s Bucheggom, ktorý bol v roku 2019 predĺžený o pár stoviek poriadne zatočených metrov, vznikne óda na flow. Deväť kilometrov nikdy neutíchajúcej zábavy. Inou alternativou je Buchegg v spojení s Bergstadl trailom, náš veľký obľúbenec už z minulej návštevy - je technicky asi najnáročnejší v celom údolí, trail plný koreňov, kameňov, ostrých zákrut a prekvapivých miest, kde raz dva skončíš s držkou zarytou v prachu. Narozdiel od Hacklbergu nie je tak panoramatický, ale zato vedie parádnym lesom a v hornej časti na vás koncom augusta čakajú aj čučoriedkové orgie. 

Na protiľahlom kopci Mardeckkopf, sa ešte v roku 2019 podarilo o tri kilometre predĺžiť Panorama trail, ktorý je teraz oveľa zábavnejší, plný vĺn, klopeniek a v kombinácii s naozaj skvelými panorámami /veď preto aj to meno/, sa táto flow lahôdka stala hneď hitom.

Inak je v Saalbachu všetko viac menej po starom. Okrem toho, že rapídne pribudlo bajkerov, čo sa prejavilo brutálnymi roletami na trailoch. I napriek enormnej snahe miestnych trailbuilderov, ktorí sa ich snažia dávať dokopy skoro neustále, ale pri tom počte ľudí, ktorí sa tu každý deň premelú, je to ako boj s veternými mlynmi.

The Epic Bikepark Leogang

Tridsať kilometrov po ceste alebo pár kilákov cez kopec. Tak či onak, najväčšou devízou Saalbachu, je jeho prepojenie so susedným Leogangom. Od minulej sezóny si na jeden bikepass užijete traily v oboch strediskách, čo je fakt mega. Leogang, malé mestečko s 3000 obyvateľmi, ležiace v dlhom údolí obkolesenom pohorím Leoganger Steinberg a Kitzbühelskými Alpami, bezpochyby najviac preslávil miestny biekapark, ktorý sa od svojho otvorenia v roku 2001, etabloval na jeden z najvyhlásenejších bikeparkov. Svojou rozlohou viac ako 10 000 m² patrí medzi najväčšie mtb areály nielen v Európe, ale aj na celom svete. K dispozícii je tu celkom 10 trailov všetkých úrovní. Dosť na to, aby ste sa tu pekne vybláznili a hranice svojich schopností posunuli zase o niečo ďalej. Nie je teda žiadna náhoda, že sa tu v roku 2020 už po druhý krát uskutočnili majstrovstvá sveta v horskej cyklistike. Všetci si určite pamätáte na mega rozbahnenú downhillovú trať, ktorá bola poriadnou výzvou aj pre najlepších borcov. 

Leogang v posledných rokoch nasypal do svojho rozvoja poriadnu kopu peňazí. Aby sme boli konkrétnejší, jeden milión eur!!! bol investovaný do výstavby štyroch nových trailov. Jedným z nich bol čistokrvný flow trail Steinberg Line by FOX, jednoduchá zakrútená lajna pre všetkých, ktorá na dĺžke desiatich kilometrov spadne o skoro tisíc výškových metrov. Je pozitívne, že bikepark, ktorý je orientovaný hlavne smerom na freeride a downhill, vybudoval v roku 2019 aj tri nové prírodné enduro traily. A koncom sezóny 2020 k nim pribudol aj štvrtý /Knappen/.

Antonius, Schwarzleo a Forsthof sa vinú v prítmí statných smrečín, hrabanka, k tomu pár dropov a drevených lavičiek a boli sme jasní. Svojim charakterom sa nám najviac páčil posledne menovaný. A mohol by tam byť spolu s ním aj Matzalm, čisto prírodný trail, pomedzi čučoriedky a paprade, vymletý na mnohých miestach od vody, čo mu len pridalo na obtiažnosti. Taký typický “náš trail” niekde v tatranských lesoch. Jeho mínus je asi kilometrové prerušenie po ceste v tretine trailu a potom vyše trojkilometrový návrat späť k lanovke. Ale čo je pre jedného strata času, pre iného je výhra - vďaka tejto zachádzke sme objavili skvelé miesto na kempovanie.

Traily v Leogangu sú dostatočne rôznorodé, aby si tu užil každý, ale nosnou časťou bajkparku sú poriadne freeride a downhill trate, na ktorých vyrastala aj Vali Höll, mladá nastupujúca hviezda v ženskom downhille, o ktorú sa bijú popredné mtb značky a predpovedajú jej skvelú budúcnosť. Nám osobne najviac ulahodila vrchná časť Hangman I a potom Bongo bongo.

Saalbach a Leogang - kombo, ktoré rozbúši srdce každého bikera

Leogang vo veľkom praje deťom aj začiatočníkom. V roku 2019 tu bol vybudovaný obrovský park “Riders Playground” so špičkovým pumptrackom svetových kvalít, dirt lajna a skokanské lajny. Kým deti lietali po areáli, skákali, skúšali prekážky, my sme len čumeli, čo všetko sa dá vybudovať, keď sa chce. 

I N F O B O X

Je možné, že začiatkom júna bude na trailoch ešte sneh. Najstabilnejšie počasie býva koncom augusta a v septembri. Sezóna v oboch strediskách začína koncom mája a trvá do polovice októbra /21.máj - 17.október 2021/ a lanovky premávajú každý deň od 9:00 do 16:30.

C E N Y

V bikeparku operuje spolu deväť lanoviek. Za štyri hodiny jazdy zaplatíte 38,50 €, celodenný lístok stojí 46,50 €, dvojdňový potom 86 € a za trojdňový zaplatíte 112,50 €.
S kartou JOKER CARD máte v ruke tromf pre perfektnú letnú dovolenku. Nemusíte si ju kupovať, ale dostanete ju u všetkých partnerských prevádzkovateľov ubytovanie a prináša rôzne bonusy. Vďaka nej môžete využiť 2x denne zdarma transport bajkov kabínkovými lanovkami v Saalbachu Hinterglemme a Leogangu alebo 30% zľavy na všetky bajk passy pre neobmedzené využitie dviatich lanoviek v Saalbachu Hintergleme, Epic Bikepark Leogang a Fieberbrunn.
 

T R A I L Y

V lokalite Saalbachu Hinterglemm nájdete 400 kilometrov ciest pre horské a gravel bicykle. V samotnom bikeparku potom 17 tratí s rôznou úrovňou obtiažnosti, od technicky náročných po jednoduché flow traily. V susednom Leogangu nájdete 10 tratí pre downhill, freeride a enduro. 

U B Y T O V A N I E  A  V I A C  I N F O

Ubytovanie sa pohybuje okolo 60€ za izbu/noc spolu s raňajkami. V Leogangu je to o niečo vyššie, okolo stovky za noc. Ubytovanie v kempe vychádza cca 40€ za stan/van + 2 osoby, k ubytovaniu dostanete aj Jokerd card. Voľné kempovanie je v celej lokalite oficiálne zakázané, všade na parkoviskách sú zákazové tabule.


K ubytovaniu obdržíte aj kartu JOKER CARD, ktorú môžete využiť 2x denne zdarma transport bajkov kabínkovými lanovkami v Saalbachu Hinterglemme a Leogangu alebo 30% zľavy na všetky bajk passy pre neobmedzené využitie všetkých deviatich lanoviek.

 

Páčil sa ti článok? pošli ho do sveta

Zdieľať na Facebooku Zdieľať na Twitteri
Zona Zero - pyrenejský klenot Zona Zero - pyrenejský klenot

Zona Zero - pyrenejský klenot

Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu? Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu?

Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu?

Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy

Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy

Pyreneje - málo objavený vyzývateľ Álp Pyreneje - málo objavený vyzývateľ Álp

Pyreneje - málo objavený vyzývateľ Álp