Podporte nás

Bike aréna Vsetín - na koštovke u Valachov

Česko Česko
Naše hodnotenie 6/10
26.2.2016

Vedel som, že sa v Bike aréne Vsetín robia mtb kempy, vedel som, že sa radí medzi TOP české lokality, ale bolo pre mňa tajomstvom prečo. Rozhodnutí zmeniť to, vyrážame na koštovku ku Valachom...

Myšlienka na vybudovanie BAV vznika v roku 2012 a už o dva roky neskôr bolo otvorených 9 km tratí. Dnes, vďaka rôznym kombináciám, najazdíte v teréne až 30 km. Bike rezort Valašsko, do ktorého „BAV“ patrí spolu s Bikeparkom Kyčerka a Bike trails Valašsko, je počinom na Česko – Slovenskej hranici, respektíve kúsok za ňou. Ako už názov arény napovedá, orientačným bodom je Vsetín a samotné traily sa kľukatia nad dedinou Semetín.


Doma pozeráme mapy na nete, ale je to úplne zbytočné. Na mieste sú pekné info tabule a neskôr, v základni BAV, dostávame do ruky aj brožúru celej lokality.


Na začiatok trojice trailov – Hájenka /modrý - ľahký/, Pytlácký /červený - stredne ťažký/ a Templářský /čierny – ťažký/ vedie z parkoviska stúpajúca asfaltka. Minulé leto bolo neskutočne horúce a tak sme len radi, že sa žiadne výhľady a otvorené priestranstvá nekonajú.

Pod dohľadom štíhlych smrekov, vyrážame na prvú koštovku. Od najľahšieho po najťažší. Taká je naša stratégia.


Modrý je naozaj ľahký, úvod má dokonca spoločný s „Junior XC“, ktorý je určený pre tých najmenších. Trail je dostatočne široký, aby sa doň vošiel každý, klopenky vysoké, pred skokom, alebo ťažším miestom ceduľa, ktorá na túto skutočnosť upozorňuje. Dobré, na rozohriatie a zoznámenie je to ideálna voľba.

Po dvadsiatich minútach na rozpálenom asfalte sme si naordinovali raz tak dlhú pauzu. Veď čo, nepripravujeme sa na olympiádu a to miesto k tomu priam nabáda. Jediné čo chýba k dokonalosti je studnička. Alebo pivo.




Červený. Skoky sú vyššie a hlavne ich pribudlo, nejedná sa ale o nič, čo by priemerne zdatný bajker nezvládol. Daša má prvú jazdu nový, kratší predstavec a aj tak to dáva jeden po druhom, ako malinu. A po počiatočnej neistote a viacerých pokusoch aj záverečnú, 10 metrovú lavičku – ala Josh Bryceland, príznačne nazvanú „Klokan“. Na prvý pohľad síce budí rešpekt, ale keď prekonáme strach, tak je to sranda...

Ako to bolo v tej reklame? Presne podľa môjho gusta! Taký bol Pytlácky a hádam nič nepokazím, keď už teraz poviem, že sa mi pozdával viac, ako záverečný Templářský.


Ten som až do finálnej, skokovej časti, považoval za horší ako modrý. Až sérka skokov ma presvedčila o opaku. Čiernu farbu by som mu ale nedal. Je rýchly, miestami strmý, ale ťažký nie je. Teda ťažší od Pytláckeho, aby som sa správne vyjadril.


Toľko k prvej časti. Poriadne nás navnadila, pre pokračovanie štrádujeme na opačný koniec Semetína, do časti Mraznice.
Najskôr ale stojíme na základni BAV /Bike fishing camp/. Pýtam si dve kofoly, lebo Dašena napriek tomu, že nepije, šoférovať ani za svet nechce – vraj nemá okuliare. „Videl si, ten čašník fajčí doutník, to som už dávno nikoho nevidela“ síce som si nič nevšimol, ale klasicky pritakám, že ani veľmi nesmrdí.
Ako by som to...z „doutníka“ sa nakoniec vykľula polka klobásky, čo mu trčala z úst, tak som s radosťou oželel pivo a už som ju do šoférovania nenútil...


Nástup k trailom ba Mraznici je oveľa dlhší, ale oplatí sa počkať.







Červená lajna – Duhový, v kombinácií s čiernou – Mraznice, fakt bavia. Kamene obrastené machom pripomínajú, že Javorníky nie sú ďaleko a hoci trail ešte dýcha novotou /otvorený bol v roku 2015/, presne po tomto srdce pravoverného bikera prahne! Fakt klobúk dole pred chalanmi, čo tam postavili.

Bike aréna Vsetín stojí trochu v tieni Rychlebiek a Singltreku po Smrkem, ale hanbiť sa určite nemá za čo. Napr. trail s názvom "Mraznice", patrí rozhodne k tomu najlepšiemu, do čoho môžete za hranicou Moravy otlačiť svoje gumy. Veď koniec koncov, choďte to posúdiť, traily budú znova otvorené od 1.4.

Páčil sa ti článok? pošli ho do sveta

Zdieľať na Facebooku Zdieľať na Twitteri
Wales - ako dobre mohlo byť, ale nebolo Wales - ako dobre mohlo byť, ale nebolo

Wales - ako dobre mohlo byť, ale nebolo

Na bicykli po rumunských horách, časť 2 - Rodna Na bicykli po rumunských horách, časť 2 - Rodna

Na bicykli po rumunských horách, časť 2 - Rodna

Na bicykli po rumunských horách, časť 1 - Maramureš Na bicykli po rumunských horách, časť 1 - Maramureš

Na bicykli po rumunských horách, časť 1 - Maramureš