Podporte nás

Trutnov Trails - punk, nadšenie a kamenné traily

Česko Česko
Naše hodnotenie 9/10
11.5.2018

V záplave rastúcích flow trailov sú kamenné traily určite spestrením a cennou devízou. A práve pieskovcové skalky a balvany sú tým, čo Trutnov Trails /ďalej len TT/ od iných trailcenter spoľahlivo odlišuje. Okrem jediného, ktorým sú kultové Rychlebské stezky - len s tým rozdielom, že tam sa jazdí po žule.

Na nete som našiel aj komentár, že v Trutnov Trails to vyzerá podobne, ako na Rychleboch pred desiatimi rokmi - viac punku, viac nadšenia, ťažšie traily a menej ľudí...nič ďalšie vedieť nepotrebujeme, vyrážame!

Doprava, ubytovanie

Trutnov leží pekne od ruky, na Česko - Poľskom pohraničí - a nie je ani tak ďaleko, ako cesta nekonečne dlho trvá. Samá dedina, samé mestečko. Preto sme celý výlet spojili ešte s návštevou enduro trailov v poľskej Srebrnej Góre, ktorá je vzdialená len 70 km. To len tak mimochodom, ako tip na pekný predĺžený víkend myslím... 

Preto po celom dni lietania na poľských trailoch prichádzame do Trutnova až za šera. Tentoraz žiadny punk, žiadne hľadanie miesta na stan po tme, aspoň na chvíľu sme za slušňákov a zostávame späť v Penzióne U Hada. Polosamota, obrovský slnečný pozemok, volejbalové ihrisko, v lete bazén - celý čas som majiteľom opakoval, že by som to s nimi hneď vymenil za byt v meste. Nechceli, nechápem prečo :) 

 V Trutnově jsem se narodil a první myšlenka TT se zrodila během léta 2013, kdy jsem pod tím naším kopcem dostavěl barák a rozhlížel se co dál. S ohledem na rodinu jsem už chtěl omezit práci raftguida a vzpomněl jsem si na pěšinky na Čížkových kamenech, po kterých jsem už jako kluk jezdil mezi skalami na kole. Tak jsme se nejdřív jen s bandou pár kamarádu dohodli, že je trochu upravíme, ale ne jen pro sebe, ale že se pokusíme to udělat tak, aby z toho mohli mít radost i ostatní... spomína na začiatky Honza Rejl, co kope trutnovský trejl :) 

Ráno natešením nemôžem poriadne dospať, pred Lhoteckú krčmu, ktorá už tretí rok slúži ako provizórna základňa, infocentrum a požičovňa bicyklov v jednom, prichádzame v dobe, keď ešte nie je ani otvorená. Kupujeme si pásky na podporu a vyrážame...

 Sami bajkeři také oceňují domácí pohodu a baštu, handikepem zůstává dostatek parkovacích míst. To pro letošek řešíme záchytným parkovištěm mimo Lhotu a druhým nástupním místem v Bohuslavicích. Ladí se stavba nového trailcentra, které v budoucnu nabídne kompletní služby pro návštěvníky TT.  

Traily

Oblasť Čížkových kamenů, na ktorom sú TT nakopané, ani omylom nedosahuje obludné rozmery, v podstate je to taký "krtinec" vytŕčajúci nad dedinu len o 200 výškových metrov. Tomu zodpovedá aj charakter trailov - na máloktorom z nich netreba vôbec šľapať. My sme sa rozhodli, že začneme zhurta - od najťažšieho po najľahší...

Trail "Pod Jeskyňkou" je známy hlavne vďaka Whistler sekcii, ktorá možno nie je ani tak technicky náročná, ako je postavená na morále. Už prvý drop z veľkého balvana dokáže zamávať s psychikou a ani následné tri kolmé steny nechcú zostať svojej povesti nič dlžné. Celý deň stretávame bajkerov, ktorí tu postávajú a debatujú o najlepšej stope, ale nikoho som to nevidel zojsť. Jasan, že nehovorím o obchádzke, ale o lajne určenej "skušeným bajkerům".

S Dašou tiež brzdíme, obzeráme a každú z prekážok skúšame najskôr samostatne a až následne vo väčších sérkach - ale musím priznať, že komplet sekciu sme nedali. Nie preto, že by sme na to nemali technicky, len sme pokaknutí :)   

Modřínový trail je kombináciou "pěšin od zvěře", starých chodníkov a ciest do kameňolomu. Tie sú logicky prepojené a zatraktívnené, ale nás moc nebavili. Stredná obtiažnosť je trochu prehnaná - celý sme ho išli len raz. To už sa mi zdal lepší Kozí trail, postavený z peňazí vyzbieraných na Startovači, ktorý bol aj napriek nízkej obtiažnosti zábavnejší. 

 Kamených trailů se chceme držet, zároveň ale chceme, aby si u nás zajezdil každý včetně našich dětí a ženských. Proto letos přibudne Floutek trail z dílny kanadských Gravity Logic. Jeho trasování i následné výstavby se ujal legendární Tom Pro z Whistleru. Spolupráce s ním pro je nás obrovským zážitkem, zkušeností i inspirací. Floutek bude taky víceméně hladkým trailem, ale luxusně namodelovaným a zábavným pro všechny úrovně bajkerů. Na kanadské flow už se moc těšíme, potom se znovu vrhneme do skal a kamení, kde si flow po nějakém čase taky najdeš, i když samozřejmě nepojedeš totální kudlu. 

Perníkový trail sa išiel už minulý rok ako erzeta na trutnovskom endure a je to taký skôr šľapavý prírodný trail bez väčších záludností. Ešte nie je ofiálne označený a otvorený, aj my sme ho našli iba náhodou - "kam vedie táto odbočka?". Výhodou je, že končí až takmer v dedine, preto sme ho používali vždy na záver oboch dní.

Na koniec som si nechal horúcu novinku - Boulder trail, ktorý ja osobne považujem za najlepší zo všetkých trutnovských trailov. Začína tiež ako odbočka, ale tentoraz z Modřínového trailu, kamenné sekcie sa striedajú s krátkymi odpočinkovými pasážami a hlavne stredná sekcia je priam fantastická. To, čo je inde mínus, tu považujem za veľké plus - trail je niekoľko ráz prerušený cestou, preto sa dá vždy jednoducho vrátiť na začiatok obľubenej sekcie a točiť ju dookola. Čo sme s Dašenou aj patrične praktikovali - ešte raz? Jasné, ešte raz!

Celý trail je naviac zasadený do prirodzeného prostredia balvanov a pestrého terénu a myslím, že sa chalanom podaril náramne...  

 Další plány budou směřovat do širšího okolí Čížkových kamenů tak, aby se rozptýlil počet návštěvníků. Máme nabídky na propojení TT s předválečným opevněním Stachlberg, atraktivní terény nabízejí i blízké Jestřebí hory atd. 

Na závěr bych chtěl poděkovat všem, bez kterých by nikdy Trutnov Trails nebyly tam, kde jsou teď. To znamená srdcařům kopáčům, kteří někdy dokonce víc staví než jezdí, lidem kteří pomáhají s administrativou, propagací, všem partnerům a sponzorům, osvíceným vlastníkům pozemků a hlavně své rodině za nebetyčnou trpělivost a podporu. Přijeďte se sami přesvědčit o kouzlu Trutnov Trails. Letošní sezóna bude znovu o něco zajímavější, než ta minulá. Zdraví Honza Rejl, co kope trutnovský trejl :) 

Nám sa páčilo. Veľmi. Počet trailov stačí tak akurát na jeden deň a keď partia okolo Honzu dostojí sľubom a nakopú ešte zo dva - tri kamenné traily podobné Boulderu, bude z Trutnov Trails lokalita ako žiadna iná!

Páčil sa ti článok? pošli ho do sveta

Zdieľať na Facebooku Zdieľať na Twitteri
Zona Zero - pyrenejský klenot Zona Zero - pyrenejský klenot

Zona Zero - pyrenejský klenot

Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu? Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu?

Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu?

Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy

Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy