Podporte nás

TEST: 12 mesiacov s uvex Finale

17.5.2017

Výber vhodnej MTB prilby je vždy vysoko individuálna vec – čo sadne jednému, nemusí vyhovovať druhému. Preto si treba v prvom rade ujasniť, aké máš na prilbu nároky, aby neprišlo sklamanie. My sme od začiatku vedeli, čo od novej cyklo prilby chceme, ale aj tak nám k tej správnej musela pomôcť náhoda...

V momente, keď nám dosluhovala stará Metka, začali sme sa obzerať po niečom novšom. Počas predsezónneho pražského veľtrhu 4BIKES sme mali na hlave asi všetko, čo vystavovatelia ponúkali. Misia bola jasná - nájsť univerzálnu prilbu na bicykel, ktorá uspokojí všetky naše chúťky - počnúc trailami, cez bikepacking až po bikeparky. MTB prilbu bez kompromisov, ktorá bude ľahká, dobre odvetraná, ale súčasne maximálne odolná. Skrátka istota, na ktorú sa dá spoľahnúť za každých okolností.

Cyklistická prilba uvex finale je presne taká. Narodila sa pre náročné enduro traily svetového pohára, vo Finale Ligure, kde bola testovaná a potvrdili sa aj jej kvality. Vývoj prebiehal pod dohľadom viacerých známych jazdcov, napríklad Michala Prokopa /ČR/ a keďže ju jazdíme už 12 mesiacov, rozhodli sme sa k tomuto „výročiu“ spísať svoje dojmy z používania.

Trocha faktov

Vždy keď čítam testy produktov, unavujú má dlhé popisy odkukané z manuálov výrobcov. Preto túto časť preskočím a to najdôležitejšie zhrniem do niekoľkých bodov:

• predĺžená zadná časť, pre lepšiu ochranu hlavy

• double inmould technológia - do vrchnej vrstvy z polykarbonátu sa priamo vstrekuje EPS materiál, čím sa vytvorí neoddeliteľný jednoliaty celok. Ten absorbuje bodové nárazy na ostrý predmet, a vďaka tomu že sa sila pôsobiaca na prilbu rozloží na celý jej

• povrch, je hlava dokonale chránená

• 20 štruktúrovaných vetracích otvorov

• sieťka proti hmyzu v čelných otvoroch

• zapínanie, ktoré sa dá ovládať jednou rukou

• na výber je z dvoch veľkostí: 52-57 cm a 56-61 cm

Čo je vyššie napísane, to sedí. A teraz niečo naše. Prilba váži asi 300 gramov, ale pôsobí tak robustne, že sme mali často pocit, že v nej zvládneme čokoľvek. Tých pár modrín ktoré nám to prinieslo nestojí za reč, posúvanie limitov k trailom patrí a kto nepadá, jazdí pod svoje možnosti.

Vetranie funguje super, asi najlepšie z prilieb, ktoré som jazdil. Jasné, pri šliapaní do kopca počas horúceho leta, som si prilbu pripínal radšej na batoh, ale smerom dole to príjemne prefukuje. Niekedy až priveľmi, takže na jeseň treba šatku.

Vnútorná stielka je z mäkkého /vraj/ antibakteriálneho materiálu, ktorý sa dá vybrať a vyprať. Pri 40 stupňových teplotách na Balkáne, minulé leto, som si ju zvykol namočiť v studenej vode, nech ma chladí. Posledná vec, ktorá sa mi veľmi páči je hĺbka škrupiny. Veľa výrobcov sa chváli, akú hlbokú prilbu vyrobili, ale často sú to len slová. Na cyklistickej prilbe uvex Finale sa popruhy dajú ľahko prispôsobiť a maximálna hĺka je fakt hlboká. Plusom je, že zostáva bezpečne sedieť na hlave vo všetkých situáciách a ani šilt nezavadzia vo výhľade.

Niečo málo proti

Letíme dolu trailom, zrazu je za mnou akosi ticho. Mačkám brzdy na doraz a kričím na Dašu. Snáď sa jej nič nestalo. O pár sekúnd vysmiata dofrčí – “naprávala som si prilbu, padala mi“. Toto je všeobecný problém prilieb, že sa na dlhých vlasoch kĺžu. Stačí ju trochu viac pritiahnuť a drží.

Moja skúsenosť je tak isto spojená s vlasmi. Moc ich na hlave nemám, ale prilba mi sama povie, že je čas navštíviť holiča. V určitom období sú presne v dĺžke, že sa zachytávajú do sťahovacieho kolieska a to ma kváče. Ako učiteľka na ZŠ, keď som niečo vyviedol. Smrdela od cigariet a mentolových cukríkov. Doteraz ich nemám rád – ani cigarety, ani cukríky...

Kľudný život si pri nás rozhodne neužije. Mali sme ju už minulé leto na Balkáne, ale letela s nami aj do Izraela - ako príručná batožina priamo na palube, alebo do Walesu zavretá v krabici. Za rok používania sme nenašli nič, čo by nám výraznejšie vadilo, alebo kazilo to hlavné - radosť z jazdy. Ako všade aj tu platí - najlepšie je také vybavenie, o ktorom nevieš, že ho máš na sebe...

Kompletnú ponuku uvex hľadaj na WEBE alebo FACEBOOKU

Páčilo sa nám

+ hlboká konštrucia 

+ dobré odvetrávanie

+ neokukaný dizajn

Dalo by sa zlepšiť

- farba polstrovania. Svetlú šedú nahradiť tmavou, kvôli špineniu. 

Páčil sa ti článok? pošli ho do sveta

Zdieľať na Facebooku Zdieľať na Twitteri