Podporte nás

TEST: Náš rok so športovými okuliarmi UVEX

14.3.2018

Neviem ako pre vás, ale pre nás nie sú okuliare len módnym doplnkom - sú predovšetkým ochranou! Pred nepríjemným hmyzom, konármi, vystreľujúcimi kamienkami a prachom.

Vždy si spomeniem na kamaráta ako chodil s prelepeným okom, lebo jeho slnečné okuliare boli použiteľné maximálne tak na lúke. V lese v nich nevidel ani „ň“ preto si ich dával dole - až do doby, keď sa kamienok rozhodol, že skončí v jeho oku. Ale dá sa to aj inak? Jasné, že dá!!!

Možnosti sú presne dve – kúpiť si okuliare s výmennými sklami a pred každým vjazdom do lesa zastaviť a sklá vymeniť, alebo investovať do okuliarov s fotochromatickými sklami. My sme sa rozhodli pre druhú možnosť, teda pre sklá, ktoré sa automaticky „stmavujú a zosvetľujú“ podľa svetelnej intenzity. Na hrebeni hôr sú sklá tmavé, v temnom lese takmer číre.

So značkou uvex, konkrétne s prilbou finale, ktorú jazdíme už druhú sezónu, sme viac ako spokojní a keď sa naskytla možnosť otestovať aj športové okuliare uvex, neváhali sme ani sekundu.

uvex sportstyle 113 v - dáma má prednosť

Ja, na moju úzku tvár, mám niekedy problém nájsť vhodné športové okuliare, ktoré by mi ani pri rýchlych zmenách pohybu nepadali. A keď sa k tomu pridá určitá farebná preferencia rámov, potreba celkovej zladenosti okuliarov s prilbou a skutočnosť, že sklá nemôžu byť príliš tmavé - vyjde mi z toho celkom slušná porcia času strávená skúšaním a porovnávaním.

Z fakt širokej ponuky som si nakoniec vybrala model uvex sportstyle 113 v bielo červenom prevedení rámu, s jemne načervenalými sklami s Variomatic technológiou, automaticky reagujúcou na každú svetelnú situáciu a zmenu. V praxi to funguje dobre a celkom rýchlo, takže nemusím pri prechodoch slnko – tieň tápať kam idem. A to je pre mňa asi najdôležitejšie.


Keďže mám problém s tým, že v tmavom lese i počas jasných dní môj zrak nefunguje na diaľku na 100%, oceňujem na svojich okuliaroch hlavne fakt, že šošovky poskytujú perfektné videnie bez skreslenia. 

Špeciálna povrchová úprava skiel, tzv. Supravision technológia, zabezpečuje vyššiu odolnosť proti poškriabaniu z vonkajšej strany a súčasne ochranu proti zaroseniu zvnútra. Samozrejme keď vám okuliare spadnú na zem medzi kamienky, alebo ich necháte na streche auta a v spätnom zrkadle sledujete ich let na asfalt, nepomôže ani sebe lepšia vrstva.

uvex sportstyle 710 vm

Môj problém bol presne z opačného konca – nájsť okuliare sediace aj na širšiu tvár – a to sa mi podarilo modelom uvex sportstyle 710 vm. Dašena mi tvrdila, že celé tmavé okuliare pôsobia smutno, preto som si zobral čierno / biely rám a v ňom sklá so striebornou povrchovou úpravou a priepustnosťou S1 – S3.

S1 – S3 znamená úroveň ochrany a priepustnosť svetla v percentách - čím je hodnota menšia, tým menej svetla sklom preniká.

Osobne mi striedanie svetlo – tieň až tak nevadí, ale zasa mám vyššie nároky na zahmlievanie skiel, lebo sa viac potím. Uvex to má, okrem anitifog vrstvy, vyriešené aj malými výrezmi v hornej časti skiel a väčšinou to funguje dobre. Výnimkou je len stav keď zastavím a mám pod prilbou aj šatku - vtedy nepomáha ani antifog vstva, ani otvory. Ale stačí sa dať znova do pohybu a okuliare sa samé krásne vyčistia.

Rovnako sa mi veľmi páči tvar skiel, ktorý ponúka aj bočnú ochranu pred slnkom a vetrom. Kvôli neustálemu noseniu okuliarov na bajku som si úplne odvykol používať hľadáčik na foťáku a radšej fotím cez živý náhľad. A tento návyk ma neupúšťa ani keď okuliare na nose nemám..

Fotochromatické sklá majú jedinú nevýhodu – sú drahé. Tým to ale končí. S Dašenou ich používame viac ako tri roky a nemáme sa na čo sťažovať. Najdôležitejšia je pochopiteľne rýchlosť, za ktorú sa sklá dokážu zmeniť naprieč celou farebnou škálou – od najtmavšej, po najsvetlejšiu. Nemeral som to, ale pocitovo sú uvex-y rýchlejšie, ako Julbo, ktoré sme nosili pred nimi. Druhou vecou je odolnosť. Na Julbách sa mi všetky gumové časti začali odliepať a ako prvé, išli do večných lovíšť, nosové podložky. Uvexy aj po takmer roku používania vyzerajú ako nové a my im nemáme čo vytknúť. Kompletnú ponuku fotochromatických okuliarov hľadaj na uvexsports.sk

Páčilo sa nám

+ samostmievacie šošovky dávkujúce tieňovanie v troch úrovniach (S1 až S3) 

+ nastaviteľný pogumovaný nosník

+ dokonalá ochrana pred UV a infračerveným žiarením

+ jednoduché čistenie skiel

+ antifog úprava a vetracie otvory

Dalo by sa zlepšiť

- vyššia cena 

Páčil sa ti článok? pošli ho do sveta

Zdieľať na Facebooku Zdieľať na Twitteri