Podporte nás

La Thuile - najlepšie traily v Alpách s výhľadom na Mont Blanc

Taliansko Taliansko
Naše hodnotenie 10/10
24.4.2019

Nie všade sa môžu pochváliť kulisou akú má La Thuile - malému alpskému mestečku v zovretí strmých hôr kúsok od francúzskych hraníc, dominujú panorámy ľadovca masívu Mont Blanc - a to je teda podívaná!

Nenápadné La Thuile sa do hľadáčika horských cyklistov dostalo v roku 2014, keď prvýkrát hostilo závod Enduro World Series. Minulý rok sa tam táto prestížna akcia konala už po tretíkrát a vďaka tvrdej práci trailbuilderov, La Thuile explodovalo do strediska svetového formátu!

 

Traily v harmónii s prírodou

Prírodné trialy tu hrajú prím. Len jediný, flow trail s označením H, vznikol mechanicky, ostatné sú pôvodom staré turistické chodníky, ktoré boli prispôsobené bikerom. Možno práve preto, že sú budované v harmónii s prírodou, vzniká pri jazdení dokonalé súznenie. Krása a sila vychádzajúca z tohto úžasného divokého prostredia, sú základné prvky, ktoré robia túto oblasť a traily tak zaujímavé.

Lanovka "Chalet expres" vás vyvezie do 2350 metrov a je len na vás, ktorým smerom sa vydáte. V ponuke sú rýchle alebo technické zjazdy s rôznym stupňom obtiažnosti. Ale to najlepšie, podľa nás, skrývajú traily s označením J (nazývaný tiež Cambogia) a dve káčka - K / K2. Oba sú to čierne single s neskutočnými kamennými úseky, na ktorých vás limitujú len vlastne schopnosti alebo odvaha. Pri prejazde K2, nie himalájskej ale tej talianskej, zrazu neviete, či ste v Nórsku, v Kanade, alebo v Taliansku. Úplná divočina, akú sme nevideli nikde inde v Alpách.

Najväčšia tunajšia hardcore záležitosť bol trail Lupin, novo vybudovaný pre tohtoročné preteky EWS. Začiatok bol ešte v pohode, ale potom sme sa dostali do lesa s príkrymi zjazdmi plnými mokrých šutrov a koreňov a mali čo robiť, aby sme to vôbec došli. Šmýkalo to neskutočne a ak si chce niekto otestovať skills, mokrý Lupin je ideálny "vracač do reality".

Backcountry pod Mt.Blancom

La Thuile, to nie je iba bikepark ale vďaka shuttle a predovšetkým vytrvalosti svojich nôh, môžete vyraziť za trailami aj pod okolité štíty. Podobne ako my, keď sme sa nechali viesť stopami EWS a vyrazili v ústrety skvelému backcountry jazdeniu na Colle Della Croce /2381 m/. Nudné kilometre po asfalte sme vyriešili vývozom a potom si už len pohodovým stúpaním, so zasneženými velikánmi za chrbtom, došliapli na vrchol. Konečne nepršalo, posedeli sme, pojedli, popili a vrhli sa na to. Prvé metre zjazdu viedli po divokom otvorenom horskom úbočí s ostro rezanými zákrutami, potom sme vošli do lesa, hrabanka lietala všetkými smermi - konečné skóre 900 výškových metrov smerom nadol a úsmev od ucha k uchu.

V La Thuile sme si užili asi jedno z najlepších jazdení vôbec a to má, zdá sa, toto miesto to najlepšie ešte len pred sebou. Vďaka svojej polohe by radi trailami prepojili La Thuile sa strediskom La Rosiere, ležiacom na druhej strane údolia, vo Francúzsku. Keď to vyjde, bude to niečo neuveriteľné!

I N F O B O X

Najlepšie stredisko široko - ďaleko s viac ako 220 km prevažne prírodných chodníkov, ktoré od najvyššieho bodu v oblasti Belvedere, vo výške 2.600 metrov, klesajú o 1.200 m až do centra mesta.

K E D Y  V Y R A Z I Ť

Sezóna tu začína koncom júna a končí krátko po prázdninách. Jazdí sa denne od 9:15 - 17:00. 

C E N Y

Celodenný lístok stojí 23 €, dvojdňový potom 42 € a za tri dni miniete 62 € na osobu.

 

Obrovským plusom celej tejto oblasti je skutočnosť, že na dvoj a viacdenný lístok môžete jazdiť až v štyroch strediskách - konkrétne v Cervinia, La Thuile, Pila a Monterosa!

T R A I L Y

Nájdete tu cez 20 trailov všetkých obtiažností s dĺžkami v rozmedzí od 1,5 po 6,5 km. Nevynechajte ani fantastické backcountry jazdenie na Colle Della Croce, ktorý bol aj súčasťou EWS.

 

V I A C  I N F O

 

Bližšie info o cenách a trailoch na webe lathuile.it/bike

Páčil sa ti článok? pošli ho do sveta

Zdieľať na Facebooku Zdieľať na Twitteri
Zona Zero - pyrenejský klenot Zona Zero - pyrenejský klenot

Zona Zero - pyrenejský klenot

Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu? Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu?

Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu?

Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy

Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy