Podporte nás

MTB dovolenka na východe Slovenska. Dobrý nápad!

Slovensko Slovensko
Naše hodnotenie 8/10
11.7.2019

Východ Slovenska má, aspoň podľa nás, svoje čaro a nezameniteľnú atmosféru. A tiež kvalita mtb lokalít z roka na rok prudko stúpa. Ale aj tak nám trvalo asi dve sezóny, pokiaľ sme sa rozhýbali a konečne sa na východ vybrali. Svoje rozhodnutie počkať však neľutujeme, skôr naopak a sme takí nadšení, že sa s vami o naše dojmy chceme podeliť. Lebo aj keď podľa jedného "divného uja" na východe nič nie je, to NIČ je také dobré, že sa tam oplatí stráviť letná dovolenka... 

KE.CY - Košické cyklotrasy

KE.CY alebo Košické cyklotrasy sú pre nás asi najväčším prekvapením leta. Nič sme od nich nečakali ale zostali veľmi milo prekvapení. Košické lesy, pod správou Mesta Košice, sú rozlohou druhé najväčšie v Európe, preto sa netreba čudovať, že traily vyrástli práve v nich. Na Bankove, ktorý je centrom či už pre rodiny s deťmi, ale aj pre vyznávačov aktívneho životného štýlu. 

Prvý trail, Jahoda, vznikol už v roku 2008, ďalšie sa pridávali postupne, ale aj miestni chalani, ktorých sme stretli na trailoch potvrdili, že kvalita išla prudko nahor až v posledných troch rokoch. Jazdenie je rozdelené do dvoch zón, ľavej a pravej.

Tou ľavou sú myslené traily Držhubu, Lesmír a Zlatoklopka, ktoré svojim charakterom pripomínajú skôr bikeparkové jazdenie. Nie je tu núdza o menšie alebo väčšie skoky, klopené zákruty a podobne.

Pravá strana združuje traily Johanka, Hupíky, Bedľa, Davidof a SuRAWý. Práve tri posledne menované sú dôvodom nášho nadšenia. Dokonale využívajú prírodný charakter, Bedľa má neskutočný flow, vlní sa po žľaboch, kľučkuje medzi stromami. Davidoff trocha pritvrdí, ponúkne prudké zjazdy zo skál, zatvorené točky ale aj peknú porciu skokov. Na vrchole pomyslejnej stupnice obtiažnosti stojí SuRAWý, síce kratší, iba 600 metrov dlhý trail, ale poriadne surový - ako jeho meno káže. Čakajte tamer kolmé steny, ostré kamene a to je presne to, čo máme radi. 

Košice zabodovali. Výbornou dostupnosťou trailov, výšľapmi takmer zadarmo, slušnou sociálnou vybavenosťou (áno, po dojazdení si môžete dať čapované pivo priamo na parkovisku), ale hlavne porciou zábavy, ktoré ponúkajú...

Počet trailov: 10

Najlepší trail podľa nás: Davidoff a SuRAWý

Pozitíva: výborná dostupnosť a možnosť občerstvenia

Negatíva: chýbajúce značenie na trailoch "na pravej" strane

Viac info: na webe ke-cy.sk

 

 

Pohorie BRANISKO / SMREKOVICA

Branisko nie je medzi ľudmi veľmi známe pohorie, ale bajkeri sa v ňom schádzajú už niekoľko rokov. Aj my sme, v bráne na Spiš, boli už po tretí raz. Aj tento rok musíme udeliť len to najvyššie hodnotenie. Napriek tomu, že sa tu nachádza cca 10 zjazdových trailov plus ďalšie XC trasy, nemá Branisko status oficiality. Proste sú to prírodné traily nakopané bajkermi pre bajkerov.

Podobne ako v Košiciach, aj tu sú dve hlavné miesta, okolo ktorých sa traily sústredia. Prvým je samozrejme, 1200 metrov vysoký kopec Smrekovica. Legendárny trail "Carbon killer" začína práve tam. Kúsok pod vrcholom s krížom a útulňou, kde sa dá v čase núdze aj prespať.

Hlavne úvod trailu je poriadne prísny, pád na tie ostré kamene by si nemusel odskákať len karbon. Nie je to tak dávno, čo sa tu prehnala vážna vetermá kalamita, množstvo stromov popadalo priamo na trail a chvíľu to vyzeralo, že si tu tak ľahko nikto nezajazdí. Dnes je to našťastie minulosť, trail je vyčistený a spolu s ďalšími pripravený, napríklad aj na Majstrovstvá SR v endure. Marková skratka s jej "plávajúcimi" kameňmi má tiež čo povedať, ale viac sa mi páči jej nová verzia.

No a potom "Letisko" s výborný fun factorom, ktorý zaručene vyčarí úsmev veľký ako Boeing. Chvalabohu! Sedlo, vybudované už v roku 1556 toho videlo veľa. Furmanov, cisárske armády, no a dnes slúži ako odrazový mostík pre druhú porciu trailov. Priamo za kamennou mohylou začína "Žiletka", ktorá je ostrá ako....ako žiletka. Uzučký hrebeň a prudké zjazdy do žľabov ešte sťažujú zámerne naukladané kamene - aby to nebolo také ľahké.

Ďalší trail - Motorest - začína od televíznej veže na vrchole Rudníka a zvezie vás na opačnú stranu údolia, odkiaľ sa dá došľapať na trail "Rasťodrom". Jeho vybudovanie má celkom zaujímavý a netradičný príbeh - mladý chalan, jazdiaci doteraz len XC si pričuchol k "trailbuildingu" prostrednícvom brigád na Kráľovskom Bajkobraní (akcia, ktorú organizujú miestni bajkeri) a tak sa mu zapáčila partia a celková atmosféra, že sa chcel chalanom odvďačiť a úplne sám, potajomky nakopal trail. Rasťodrom. Ďakujeme Rasťo!!! 

A ako tento trail vyzerá, lepšie priblíži video:

Sorry Malá Fatra, ale Branisko je momentálne moja najobľúbenejšia enduro lokalita na Slovensku!

Počet trailov: 10

Najlepší trail podľa nás: Rasťodrom, Carbon Killer

Pozitíva: výborné technické jazdenie v pohorí s minimom ľudí

Negatíva: dlhé návraty z trailov a veľké prevýšenia

Viac info: na Facebooku Kráľovské Bajkobranie

 

CYKLOSTOPY Stará Ľubovňa

Aj Cyklostopy majú svoje naj a to hneď dve. Určite sa jedná o "trailcentrum" s najkrajším značením v Česko-Slovensku - tie piktogramy lesných zvierat sú proste fenomenálne.

A druhé naj? Pre nás sú skokanom roka! V rastúcej kvalite prirodzene. Pred dvoma rokmi, pri prvej návšteve mi pripadali nemastné, neslané, ale teraz, po nakopaní nových trailov a úprave tých starších, musíme chalanov fakt pochváliť. Stále je na čom makať, ale vidno, že sa snažia.

Všetky traily sa nachádzajú v mestskom lesoparku, za hradom Stará Ľubovňa a aktuálne ich tu nájdete, ak dobre počítam, sedem. Vlčia, Jelenia, Srnčia, Jazvečia, Medvedia, Rysia a Líščia stopa výrazne ukrojili porciu zvierat žijúcich v našich lesoch. Každá z nich je iná, k našim favoritom určite patrí, možno trocha prekvapivo, Srnčia stopa, čo je vlastne akýsi flowtrail. Nepredstavujte si pod tým ale širokánske, bagrom kopané, rovnučké traily bez jedinej smietky, ktoré sú dnes také populárne. Srnčia je iná, prírodná, naturálna, voľne plynúca a zábavná. Dlho sme sa tak dobre na "flow traily" nezabavili.

Začiatok Jelenej je dosť ušlapaný a trail sa prehupne do zjazdu až v jeho druhej polovici. Tých výškových metrov čo treba nastúpať nie je veľa, ale rozsekávajú trail na dve časti a to je škoda. Zjazdový part je slušný, hlavne spodok nás bavil. Ale našim jednoznačným favoritom je Líščia. Tento trail je ešte čerstvý, ani na Trailforkse nefiguruje, preto nás to pomýlilo a celý čas sme si mysleli, že jazdíme Rysiu :)

Stmý profil, úzke točky a dosť miest kde musíš reagovať na poslednú chvíľu preverí pozornosť aj rýchle reakcie. Čerešniškou na torte sú potom dva dropy zo skál...

Cyklostopy majú naše sympatie. V maličkom meste rastie niečo veľké a práve tu by sme chalanom želali, aby napríklad v kooperácii s mestom, vyrástla základňa, podobná tým z Českých trailcentier. Potenciál určite na to majú, aj keď ten sám o sebe nikdy nestačí. Ale keby to klaplo, bola by to neskutočná bomba!

Počet trailov: 7

Najlepší trail podľa nás: Líščia stopa

Pozitíva: rozdielnosť trailov a ich variabilita - tu si na svoje musí prísť fakt každý

Negatíva: chýbajúci web a akákoľvek možnosť finančnej podpory trailov

Viac info: na Facebooku Cyklostopy

A čo ďalej, východ?

Singletrails Lechnica sme samostatný článok pripravili už dávnejšie, preto sa o Lechnici nejdeme ďalej moc rozpisovať. Je to proste zjavenie, ktoré by ste nemali vynechať -  komplet článok zo Singletrails Lechnica nájdete TU

Ale jedno video, z najnovšieho prírastku, trailu GVIZD si predsalen neodpustíme...

Prešov má tak isto singletraily a na dôvažok k tomu, v Slanských vrchoch sa jazdia fakt kvalitné veci. Pre inšpiráciu čo pojazdiť v Slanských vrchoch klikaj SEM

Rožňava s ich Mine Trails nemusia ulahodiť každému, ale hrebeň Volovských vrchov za návštevu rozhodne stojí - článok s podrobnejšími infoškami o jazdení vo Volovských vrchoch nájdete TU.  Rozhodne toho nie je málo, týždňová dovolenka zrejme stačiť nebude. Tak čo, kedy vyrážate?

Páčil sa ti článok? pošli ho do sveta

Zdieľať na Facebooku Zdieľať na Twitteri
Zona Zero - pyrenejský klenot Zona Zero - pyrenejský klenot

Zona Zero - pyrenejský klenot

Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu? Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu?

Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu?

Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy

Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy