Podporte nás

Kubínska hoľa - nový bikepark s veľkým prísľubom

Slovensko Slovensko
Naše hodnotenie 8/10
28.8.2022

Bikepark na Kubínskej sme dlhé roky vnímali ako lokalitu s jednou jedinou downhillovou traťou. Ale dnes je všetko úplne inak. V rámci rozširovania ponuky letných aktivít sa majitelia rozhodli ísť s dobou a vyslyšať volania bajkerov po skutočnom bikeparku, lebo jeden trail bikepark ešte nerobí. Preto na svahy Kubínskej hole, prakticky za dverami mesta Dolný Kubín, nastúpila partia trailbuilderov z Bielsko-Biala, ktorí okrem miestnych trailov pomohli vybudovať aj stredisko v Sczyrku, či na poľskej strane Babej hory. Výsledkom ich snaženia na Kubínke, je fungl nový bikepark so štyrmi zjazdovými traťami v celkovej dĺžke niečo málo cez trinásť kilometrov. Niečo také sa na Slovensku neurodí každý deň ani rok, lebo traily nie sú ako zemáky, takže by to žiadny bajker nemal nechať bez povšimnutia... 

Ráno sedíme pri aute niekde uprostred oravskej prírody, popíjame čaj, sledujeme hmlu prevaľujúcu sa cez kopce, výhľady na hrebeň Malej Fatry a Veľký Choč, ktorý sa ako majestátny kamenný krásavec týči na horizonte, keď k nám miestny bača priženie ovce so slovami “tak čo, neklopal vám v noci medveď na dvere? Toto tu, všade naokolo, je revír jednej medvedice s dvoma mladými. Len nedávno mi za bieleho dňa, aha tam poniže, zahrdúsila ovcu. A tam zase druhú.” Ukáže za seba. "A vlky mi minulú jeseň strhli päťdesiat oviec....tu v doline". Uf, to keby sme vedeli, neviem či by sme v noci išli len tak na malú a 10 minút potom, porozovali padajúce perzeidy. Proste Orava, aj takto sa žije na severe Slovenska…

Flowtrail Super Mix

Veľký ohlas prinieslo už minuloročné otvorenie flowtrailu s názvom Super Mix, ktorý je určený všetkým vekovým aj výkonnostným kategóriám a presne tomu zodpovedá aj jeho mierne zvlnený profil. Svojou dĺžkou cez päť kilometrov patrí určite k najdlhším trailom na Slovensku, a keď sa ešte podarí dobudovať jeho plánované predĺženie od hornej stanice lanovky, bude to poriadny záhul.

Kubínska hoľa - nový bikepark s veľkým prísľubom

Vrchná časť je vydarená viac, najviac zaujme asi kamenná sekcia, ktorej atmosféru skvelo dopĺňa množstvo kamenných mužíkov popri trati. Kamenné monolity, či sošky ak chceš, sú prvkom, ktorý v bikeparku často nenájdeš. Spodok je nudnejší, to potvrdili všetci - od lanovkárov až po ďalších bikerov, ktorých sme v ten deň stretli a teda vlna kritiky, ktorú si flowtrail vyslúžil, nie je úplne neodpostatnená. Ale každá strana má dve mince, či ako sa to....pre najmenších bajkerov na získavanie prvých skúseností, ok, v tom prípade sa to dá pochopiť.

Dva nové traily: Enduro a A-line

Tento rok, na začiatku prázdnin, boli otvorené rovno dva nové traily vedúce z hornej stanice lanovky. Enduro a A-line. Ako som už spomenul, trasovanie aj kopanie majú na svedomí trailbuilderi z Poľska, ktorí postavili aj traily v Sczyrku a preto mi práve Enduro trail, veľmi pripomínal tamojšie jazdenie. Kubínska má naozaj ideálne podložie na podobný typ trailov, takmer až Kanadu pripomínajúci les plný skál a koreňov, si priam pýta jazdenie drsnejšieho razenia. Dôkazom je aj downhilová trať, ktorá je už niekoľko rokov stálicou v kolotoči slovenského pohára a má povesť jednej z najťažších trás na Slovensku!

Enduro ale také ťažké zďaleka nie je, červená farba do bodky sedí. Korene, hrabanka a kamene namiešali obstojný koktejl, ktorý bude chutiť drvivej väčšine bajkerov. 2,5 kilometra na jeden záťah je tak akurát a ak aj tu klapnú plány na rozšírenie, bude to, dalo by sa trocha nadnesene povedať, jazdenie priam až "Alpských rozmerov".

Ďalšiu novinku, skákaciu A-lajnu, môžeš najskôr okuknúť pekne z nahľadu, z lanovky. Postavená je presne po vzore bikeparku vo Whistleri, kde sa autori inšprovali nielen rovnakým menom, ale aj veľkosťou lavíc a transferov. 7-8 metrové lavice ponúkajú možnosť vzoprieť sa, aspoň na pár sekúnd, silám gravitácie a neriešiť nič iné, len vlastnú odvahu.

Kubínska hoľa - nový bikepark s veľkým prísľubom

Celkovo na nás Kubínska pôsobila ako príjemné stredisko, kde si každý nájde to svoje. Lovci zážitkov, ale aj zberači čučoriedok. Okrem bikeparku sú v ponuke horské trojkolky a terénne kolobežky, ale aj najdlhší zipline v strednej a východnej Európe s dĺžkou 1234 metrov. Na deti zase čakajú rôzne atrakcie v zóne s názvom Srdiečko. 

Kubínska hoľa - nový bikepark s veľkým prísľubom

Rôznorodosť a prísľub nových trailov

Najväčším plusom lokality je rôznorodosť trailov, každý je iný a každý ponúka trocha inú formu zábavy. Extrémne teší aj prísľub dobudovania nových trailov. S tým podložím, ktoré na Kubínskej majú a pri zachovaní prírodného charakteru Enduro trailu, sa máme všetci na čo tešiť. My sa sem rozhodne v blízkej dobe plánujeme vrátiť, a ak chcete podporiť rozvoj bikeparku, mali by ste si návštevu naplánovať aj vy. Čím skôr, tým lepšie...

Páčil sa ti článok? pošli ho do sveta

Zdieľať na Facebooku Zdieľať na Twitteri
Zona Zero - pyrenejský klenot Zona Zero - pyrenejský klenot

Zona Zero - pyrenejský klenot

Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu? Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu?

Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu?

Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy

Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy

Pyreneje - málo objavený vyzývateľ Álp Pyreneje - málo objavený vyzývateľ Álp

Pyreneje - málo objavený vyzývateľ Álp