Podporte nás

KE.CY - košické cyklotraily

Slovensko Slovensko
Naše hodnotenie 8/10
6.3.2022

Východ Slovenska má, aspoň podľa nás, svoje čaro a nezameniteľnú atmosféru. A tiež kvalita mtb lokalít z roka na rok prudko stúpa, až by sa dalo povedať, že čo do počtu legálnych trailov, je na tom zo Slovenska východ suverénne najlepšie. Pri budovaní trailov je jedným zo základných kameňov podpora samospráv (mesta alebo kraja), a keď sa k tomu pridá komunita správnych ľudí, aká Košiciam rozhodne nechýba, kľudne z toho môže vzniknúť niečo veľké. Všetko toto sa v druhom najväčšom slovenskom meste stretlo v správnom pomere a v snahe ukázať, že horská cyklistika môže byť ďaleko zábavnejšia a aj o niečom inom, ako iba o jazdení po lesných zvážniciach, začala partia Košičanov budovať legálne a udržateľné traily - KE.CY /Košické cyklotraily/

KE.CY - košické cyklotraily

Košické mestské lesy, pod správou Mesta Košice, sú rozlohou druhé najväčšie mestské lesy v Európe, preto sa netreba čudovať, že traily vyrástli práve v nich. Prvý trail, Jahoda, vznikol už v roku 2008, ďalšie sa pridávali postupne a v súčasnosti majú KE.CY viac ako 25 km a ich rozsiahlu sieť tvorí 15 trailov, z čoho dva sú výstupové. 

6 zón jazdenia

Jazdenie je rozdelené do šiestich hlavných zón. Na Bankove, ktorý je akýmsi centrom či už pre rodiny s deťmi, ale aj pre vyznávačov aktívneho životného štýlu, nájdete na jednej strane kopca traily Držhubu, Lesmír a Zlatoklopka, ktoré svojim charakterom pripomínajú skôr také bikeparkové jazdenie. Nie je tu núdza o menšie alebo väčšie skoky, klopené zákruty a podobne.

Johanka, Hupíky, Bedľa, Davidoff a SuRAWý sú situované na opačnej strane kopca a spomeniem z nich tri posledne menované, ktoré boli hlavným dôvodom nášho nadšenia. Dokonale využívajú prírodný charakter. Bedľa má neskutočný flow, vlní sa po žľaboch, kľučkuje medzi stromami a právom patrí medzi najobľúbenejšie košické traily.

KE.CY - košické cyklotraily

Davidoff trocha pritvrdí, ponúkne prudké zjazdy zo skál, zatvorené točky ale aj peknú porciu skokov. Jeho záverečná časť bola umelo prebudovaná a tvorí ju krásny, bágrom vytvarovaný flowtrail, ktorého prekážky umožňujú jazdu len s minimom brzdenia.

KE.CY - košické cyklotraily

Na vrchole pomyselnej stupnice obtiažnosti stojí SuRAWý, síce kratší a rozdelený na tri segmenty, ale poriadne surový - ako jeho meno káže. Les v tejto oblasti vyzerá ako z rozprávky. Borovice, buky, korene, skaly - jednoducho terén, ktorý je snom každého trailbuildera. Čakajte takmer kolmé steny, jamy, ostré kamene a to je presne to, čo máme radi. Je to skrátka ten typ trailu, kde si flow musíš zaslúžiť svojou technikou jazdy.

Nový mega flowtrail

Najväčšou novinkou v Košiciach je bezpochyby je nový "mega flowtrail" s názvom Hriešny, ktorého výstavba trvala takmer dva roky. Trail je situovaný na opačnej strane doliny, vedie od chaty Hrešná smerom do mesta a má niekoľko častí - Mravenisko, Natural, Výšlapka a Flow Trail. Lokálny pivovar Hostinec, dokonca pri príležitosti otvorenia trailu, navaril aj špeciálne pivo s rovnakým názvom. Tak to je už aká pozvánka!

Ale aby som sa vrátil k trailu, Natural je perfektná prírodná časť naplno využívajúca prirodzené teréne nerovnosti. Klopenky, terénne vlny, zákruty a strminy, úzke prejazdy pomedzi stromy - najlepšie si to človek užije prvýkrát na oči. Po krátkom a kľukatom výšlape príde poriadna porcia flow zábavy. Dva kiláky poctivého flow jazdenia s klopenkami veľkými ako dom, vlnami a lavicami, kde stačí pustiť brzdy a hrať sa s bikom tak, ako ti to srdiečko a schopnosti dovolia. Rožek na tvári zaručený.

KE.CY - košické cyklotraily

Košice bodujú vo veľkom. Výbornou dostupnosťou trailov, výšľapmi takmer zadarmo, slušnou sociálnou vybavenosťou (áno, po dojazdení si môžete dať čapované pivo priamo na parkovisku), ale hlavne porciou zábavy, ktoré ponúkajú. V dohľadnej dobe chceme "vedúceho kecov" Zorana Bosáka vyspovedať v našom MTB PODCASTe a tak sa o košických trailoch dozviete aj niečo zo zákuliacia. Napríklad, či v dohľadnej dobe plánujú základňu. Ale to je už iný príbeh...

Za nás sú košické KE.CY, spolu s bratislavským Bielym Krížom to najlepšie, čo Slovensko (legálne) ponúka.

Páčil sa ti článok? pošli ho do sveta

Zdieľať na Facebooku Zdieľať na Twitteri
Zona Zero - pyrenejský klenot Zona Zero - pyrenejský klenot

Zona Zero - pyrenejský klenot

Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu? Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu?

Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu?

Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy

Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy

Pyreneje - málo objavený vyzývateľ Álp Pyreneje - málo objavený vyzývateľ Álp

Pyreneje - málo objavený vyzývateľ Álp