Podporte nás

Trezado - bezdušový tmel s vanilkovou vôňou, ktorá signalizuje defekt

10.5.2020

Tmelov je na trhu obrovské množstvo a hoci papierovo všetci výrobcovia sľubujú to isté, teda dlhú trvácnosť, zalepenie dier obrích rozmerov a jednoduché použitie, v praxi sú rozdiely obrovské. Testovanie mlieka je vlastne veľmi nevďačné, je to produkt, ktorého funkčnosť nezistíš, kým sa niečo neposerie. My sme na tento moment “čakali” tri mesiace a ver tomu, že niekde na horách, 10 km od civilizácie, nechceš prísť na to, že mlieko nefunguje. Našťastie to nie je prípad tmelu Trezado, ktorý funguje fakt dobre…

Trezado je poľská značka, ktorá po dvojročnom vývoji, začala bezdušové tmely predávať v roku 2012 a za ten čas sa, okrem iného, môže pochváliť aj tým, že ich tmely sú prvou voľbou a najpoužívanejším produktom poľských mtb pretekárov naprieč disciplínami. Od XC, cez enduro až po downhill.

Farba tmelu nie je biela, ale lososovo ružová

Tmel Trezado ako taký, spĺňa všetky kritériá, ktoré sú na súčasné tmely kladené - neobsahuje žiadny amoniak alebo iné agresívne prísady, je šetrný k životnému prostrediu a je biologicky rozložiteľný. 

Vanilková vôňa signalizuje defekt

To, čo Trezado ponúka naviac oproti ostatným výrobcom, je vanilková vôňa, ktorá signalizuje poškodenie plášťa. Výrobca to myslel fakt dobre - letíš dole trailom a keď ti do nosa udrie vôňa vanilky, vieš, že je dobré zastaviť a skontrolovať plášť. Realita je ale trochu iná. Ono ten tmel na začiatku naozaj príjemne vonia po vanilke, ale táto vôňa relatívne rýchlo vyprchá a už cca po týždni, dvoch, z nej zostane len jemný nádych, ktorý v rýchlosti a pri svištiacom vzduch, nie je šanca zacítiť.

To ale vôbec nevadí, lebo Trezado si najdôležitejšiu funkciu bezdušového tmelu, teda zacelenie diery pri preseknutí plášťa, alebo jeho prepichnutí, plní dokonale. 

Trezado vytvára v plášťi pomerne hrubú ochrannú vrstvu

Ako sme testovali?

My sme si mlieko nahodili na začiatku roka a zobrali ho otestovať na traily do Thajska, ale ako som spomenul už vyššie, nemám to srdce ničiť plášť len preto, aby som otestoval, či mlieko funguje. A keďže Thajsko sme odjazdili bez jediného defektu, čakanie na “dieru” pokračovalo ďalej.

A tak plynul čas, až si na Dašenu, na Tribeči, počkal za dropom jeden fakt špicatý kameň a prerazil jej plášť, durch, až na ráfik.

Našťastie v zadnom kolese vozíme vložku Panzer, ktorá náraz stlmila, lebo inak neviem, neviem. V každom prípade sa na mňa z plášťa škerila 1.5 cm dlhá trhlina a pri načrení do batoha ma zamrazilo - duša aj lepenie zostali v ľadvinke. Ach. Toto sú presne tie momenty, kedy zistíš čistú a nekompromisnú pravdu - mlieko buď zafunguje alebo nie...

To je ona, diera z Tribeča

Zaceliť takúto veľkú dieru, alebo vpich od tŕňa je trochu rozdiel, takže po dofúkaní a tradičnom zatočení kolesa boli bublinky, aj syčanie. Proces dofúkania, točenia a krátkeho zaťaženia som opakoval asi trikrát, kým mlieko vyplnilo celú dieru a vzduch prestal unikať. Neskôr sme ešte aj na traily zastavili, či plášť drží, ale všetko bolo v cajku, takže za mňa veľká spokojnosť. 

Stav mlieka po mesiaci používania v Thajsku

Ďalším parametrom, ktorým sa patrí zaoberať je výdrž. Mlieko sme jazdili v Thajsku, aj pri teplotách presahujúcich 30 stupňov a áno, trochu ho za ten mesiac ubudlo, ale nie tak výrazne, že by sme ho potrebovali doliať. 

Cena je plusom

Dôležitá je aj cena, čo si budeme hovoriť, mlieko je jednoducho spotrebný materiál a ak meníš plášte často, tak to lezie trochu do peňazí. Tmel Trezado sa predáva v objeme 100 ml za 4.50 €, ale zaujímavejšie a cenovo výhodnejšie sú väčšie balenia - za 500 ml zaplatíš 12.90 €, za 1 liter potom 20.90 €

Pre porovnanie, veľmi obľúbený Stans NoTubes RACE, stojí v 946 ml prevedení najmenej 25.90 €, na niektorých eshopoch aj cez 30 €, teda o 5 - 10 € viac a pritom je ho o 50 ml menej. A to si myslím, že už stojí za zváženie! Takže ak budete nabudúce kupovať bezdušový tmel, pamätajte na to, že nám sa Trezado osvedčil výborne...

Trezado na Slovensko dováža ► CYKLOESHOP.sk

Plusy

+ cena

+ výborne fungujúce zacelenie aj väčších dier

+ šetrnosť k životnému prostrediu

Mínusy

- nič, čo by mi vadilo

Páčil sa ti článok? pošli ho do sveta

Zdieľať na Facebooku Zdieľať na Twitteri