Podporte nás

Novinky zo slovenských trailcentier pre rok 2020

Slovensko Slovensko
10.5.2020

Korona kríza, okrem všetkých negatív, priniesla aj jedno pozitívum - dostala ľudí do prírody. Nikdy v živote sme na trailoch a vôbec v lesoch, nepostretávali toľko ľudí, ako za posledný mesiac. A keďže výlety za hranice sú zatiaľ v nedohľadne, slovenské hory zažívajú nevídaný boom - preto sme sa bližšie pozreli na slovenské trailcentrá a spísali novinky, ktoré si pripravili na novú sezónu...

Trail Biely Kríž | Bratislava

Začíname v Bratislave, kde sa na TBK2 (Trail Biely kríž) pripravuje jeden nový úsek, ktorého prvá časť bude ako alternatíva/obchádzka väčšieho gapu a následne druhá časť, ktorá je už prejazdná a predstavuje klukatejšiu, mierne technickejšiu alternatívu k pôvodnej rýchlej (zvážnicovej) časti.

Na TBK2 odštartovala aj dlhšie plánovaná akcia - a to prerábka väčšieho gapu. Odpal sa posunul o cca 2 m vyššie a taktiež sa dopracoval dopad. Skok sa mierne natiahol. Už nebude problém s prelievaním dopadu, a zároveň má aj dostatočnú záchrannú zónu dopadu pre nedolietavanie. Ide o väčší skok, takže rýchlosť je potrebná. Náročnosť skoku sa mierne zvýšila, ale testeri sa zhodli, že je veľmi príjemný.

Na traily Baník (kopec Veľká Baňa) pribudli dva skočky, jeden drop, čo veľko vyzerá, ale je to vraj pohodovka a tesne za ním hupsík do prirodzeného dopadu. Pôvodná trasa zostala nezmenená.

KE.CY | Košice

Koncom minulého leta, v Košiciach začali s prestavbou a rozšírením jedného z najstarších trailov s názvom Davidoff. Po prestavbe sa z neho stal prvý košický flowtrail, ktorý si zobral časť pôvodného trailu, konkrétne spodnú časť a vrchná, skalnatá, ostala pôvodná. Do rodiny košických trailov, pribudol tak už v poradí, trinásty trail.

Zvyšok Ke.COV je prečistený, užívajte a dávajte na seba pozor. 

Baťove traily | Partizánske

Baťovky sú určite jedny z najmladších trailcentier na Slovensku, ale ani v Partizánskom sa nevyhli ťažbe, pre ktorú museli časť trailu “Buddy” prebudovať, čo je síce mrzuté, ale zase to otvorilo nové možnosti. Vznikol tak jeden úplne nový úsek, ktorý je už hotový a dokončuje sa ďalší. 

V tomto výrube chalani plánujú postaviť drop, ktorého dopad už je hotový. Ďalej to bude pokračovať step-upom a znovu flow úsekom, až sa trail napojí na starého Buddyho.

“Ďalej chceme vybudovať úplne nový “natural trail” až od vrchu kopca, na ktorom celé Baťove traily ležia, ale zatiaľ to nevyzerá ružovo s povoleniami na Slovenskych lesoch, ktoré tomu nie sú moc naklonené. Pri našej základni na salaši chystáme menší pumptrack a skills centrum hlavne pre deti.”

Hornonitrianske stopy | Bojnice

HNS (hornonitrianske stopy) hlásia pripravené, na Korvínovom traily sú prekopané dve klopky a spravené dva nové malé skoky. Pálffyho trail je vyhrabaný a vystrihaný. Korvínov trail tak isto ready, v závere pribudlo esíčko a oživenie spodnej časti - malý rockface.

Najväčšou novinkou, ale žiaľ nie pozitívnou je, že TURZOV FLOW TRAIL JE OFICIÁLNE UZAVRETÝ! To znamená, že jeho využívanie je ukončené, tak isto aj jeho údržba. Chalanom nebola predĺžená nájomná zmluva na pozemky, situácia je však momentálne taká, že flow trail stojí a je denne využívaný cyklistami, nie je však v kompetencii HNS, aby ho udržiavali a jazdenie po ňom, je na každého osobnom zvážení.

Hornonitrianske stopy plánujú aj ďalšie nadväzujúce projekty, v roku 2019 organizovali 1.ročník Hornonitrianskej enduro série, ktorá pozostávala z troch samostatných pretekov v troch rôznych lokalitách (Bojnice, Partizánske, Veľká Lehôtka) a séria, bude pravdepodobne s posunutými termínmi, fungovať aj tento rok. 

Prešovské singletracky | Prešov

Všetky singletracky sú zjazdné aj poopravované, v plánoch je spraviť plnohodnotný výšľap z mesta k trailom, no návštevnosť je teraz, v čase krízy veľmi vysoká, takže sa tento plán odkladá na neskôr.

O stošesť sa maká aj na “pridružených” ilegáloch v Slanských vrchoch, kde okrem klasického jarného čistenia a úprav, vznikol aj nový hard-core trail Vorvaň.

Cyklostopy | Stará Ľubovňa

Cyklostopy v Starej Ľubovni patria k najväčším nádejám slovenskej trailovej scény a plán na najbližšiu sezónu je jasný - udržať všetky traily zjazdné, bezpečné a kvalitné. Chalani podali niekoľko žiadostí o podporu a keď niečo prejde, sľubujú aj nejaké to prekvapenie. 

Za peknú novinku sa dajú určite považovať aj tri “northshore” lavičky umiestnené na najvyššom mieste trailov, aby si bajkeri mohli precvičiť rovnováhu. O presnom umiestnení chalani hovoriť nechceli, skôr to berú tak, že budete mať prekvapenie, keď sa na Cyklostopy vyberiete. Lavičkám sa potešia skôr skúsenejší bajkeri a v priebehu sezóny pribudnú aj na ďalších miestach. Proste ten klasický vývoj trailov…

Liečivé singletracky | Bardejov

Najväčšou novinkou tejto sezóny je, že chalanom podarilo osadiť značenia a smerovníky a že si založili občianske združenie LSBK, vďaka čomu odštartovali spoluprácu so Strediskom Lipka - čo je hotel a cyklohotel, kde si plánujú zriadiť základňu / hub, pre všetkých cyklistov. 

"Pri základni sa bude dať zaparkovať, občerstviť sa, oddýchnuť, umyť a opraviť bajk, kedže tam stále bude niekto z nás, zo začiatku teda hlavne cez víkendy. Plánom do budúcnosti je aj získanie sponzora, ktorý by si otvoril na Liečivých singletrackoch požičovňu bajkov".    

A poslednou novinkou, ktorú vrabce na strechách čvirikajú je, že v Bardejove sa vďaka vyhranej dotácii chystá výstavba nového, Kráľovského singletrailu, pričom poslednou inštanciou oddiaľujúcou začiatok prác, sú jednania s lesníkmi.

Krátke info správy

  • Nový enduro trail vzniká aj v bikeparku Drozdovo v Novej Bani pri Žarnovici. Výstavbu budeme sledovať.
  • Singletrails Lechnica sa potýka s vážnym personálnym problémom, ako sa vedúci, Jožo Musala vyjadril - som príkladom toho, že to nemôže byť o jednom človeku... a keď nefunguje nejaká bikerska komunita v blizkom okolí, a nie je nápomocná, tak je to nereálne, či už budovanie ale aj udržba. Traily však budú na novú sezónu pripravené a nič také, ako zánik, nateraz nehrozí.
  • V roku 2019 sa vznikol aj oficiálne prvý singletrail na Liptove, konkrétne pri Ružomberku a nesie názov - Rozprávkový trail okolo Sidorova. Tak isto je nachystaný na novú sezónu.
  • Existujúce traily na Laskomerských singletrailoch v Banskej Bystrici sú vyčistené a zjazdné. Čo sa týka noviniek, práve v tomto roku sa mal postaviť nový trail a niekoľko nových úsekov na existujúcich trailoch. Vzhľadom na situáciu to nateraz nie je možné, aj z dôvodu, že bolo pozastavené financovanie, ktoré na to bolo pripravené.  
  • rožňavské Mine trails, tak isto hlásia všetko pripravené.

Páčil sa ti článok? pošli ho do sveta

Zdieľať na Facebooku Zdieľať na Twitteri
Zona Zero - pyrenejský klenot Zona Zero - pyrenejský klenot

Zona Zero - pyrenejský klenot

Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu? Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu?

Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu?

Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy

Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy

Pyreneje - málo objavený vyzývateľ Álp Pyreneje - málo objavený vyzývateľ Álp

Pyreneje - málo objavený vyzývateľ Álp