Podporte nás

NOVINKY ZO SLOVENSKÝCH TRAILCENTIER PRE ROK 2021

Slovensko Slovensko
29.4.2021

Cyklistika žije a trailové jazdenie objavuje stále viac ľudí. Preto je len dobre, že sa Slovensko pomaly, ale isto zobúdza z dlhého spánku a na viacerých miestach sa snažia naskočiť na vlnu trailcentier. Tradičné lokality hlásia plno noviniek a nové lokality hlásia - samozrejme tak isto plno noviniek ;)

Odpoveď, ako to vyzerá vo väčšine trailcentier na Slovensku, ponúka náš tradičný súhrnný report.  

Traily Biely kríž | Bratislava

Začíname hlavným mestom, kde sa cez zimu nespalo, ale vo veľkom makalo. Najväčšou novinkou je asi dvojica dropov "Drop check a Junior check" v spodnej časti trailu TBK 3, upravený je aj dopad a nová, veééľká klopka. Oba dropčeky sú celkom príjemné, ale treba na ne ísť s rozvahou, nepreceňovať svoje schopnosti a hlavne s rýchlosťou to netreba preháňať.

Okrem ďalších menších, či väčších vylepšení trailov, majú chalani aj zbrusu nový web trailbk.sk

KE.CY | Košice

Nespia ani v Košicoch, kde len pred pár dňami otvorili nový "mega flow trail" s názvom HRIEŠNY. Trail je situovaný na druhej strane doliny, ako všetky ostatné traily, vedie od chaty Hrešná smerom do mesta a má niekoľko častí - Mravenisko, Natural, Výšlapka a Flow Trail. Lokálny pivovar Hostinec, dokonca pri príležitosti otvorenia trailu, navaril aj špeciálne pivo s rovnakým názvom. Tak to je už aká pozvánka!

Upratovalo sa aj na Bedli, opravil sa drevený skok a aj rozbitý JarokGab. Pribudli, alebo sa opravili nejaké klopky a jeden menší drevený GAP na križovaní so žltou. 

NOVINKY ZO SLOVENSKÝCH TRAILCENTIER PRE ROK 2021

Baťove traily | Partizánske

Teraz jedna smutná správa - Baťovky sú aktuálne mimo prevádzku - kvôli ťažbe dreva a sú komplet uzatvorené ⛔
Nájdite si preto inú možnosť, kde sa pôjdete povoziť. Kvôli vašej bezpečnosti a zachovaniu dobrých vzťahov kopáčov s lesákmi, vás chceme požiadať o dodržiavanie dočasnej uzávery.

HORNONITRIANSKE STOPY | BOJNICE

Ani v Bojniciach nemajú na ružiach ustlané. Po definitívnom konci Turzovho flow trailu sa objavil nový problém s opakovaným ničením značenia. Chalani sa ale nevzdávajú a o priazeň cyklistov bojujú ďalej. Traily sú vyčistené, vyšejpované a pripravené na sezónu.

V rámci zázemia pri futbalovom ihrisku osadili opravný stojan a tiež dokončili prístrešok na Vendelíne. Užívajte s rozumom a hlavne s radosťou.

NOVINKY ZO SLOVENSKÝCH TRAILCENTIER PRE ROK 2021

PREŠOVSKÉ SINGLETRACKY | PREŠOV

V Prešove sa v okolí trailov v posledných rokoch dosť ťažilo, vznikli tam aj nechcené zvážnice, preto sa chalani rozhodli, že si postavia nový výšľapový trail. Začiatok výstavby je naplánovaný na najbližšie obdobie.

Okrem toho na Borsuku pribudol pekný stepdown a ďalšie nové veci:) Bude radosť jazdiť! 

Lysá trails | Sabinov

Na východe sa rysuje parádne centrum v pohorí Čergov pri Sabinove. Jedná sa o SKI centrum Lysá a traily tam kope Jano Tekel z Prešova. Momentálne v centre nájdete štyri oficiálne traily + nejaké ďalšie ilegály a Jano pracuje na ďalšom, ako to sám pomenoval - allmountain traily. Veľkou zaujímavosťou je, že traily sú na slovenské pomery celkom dlhé - najdlhší z nich, Modrý, má cez 4 km, čo sa len tak nevidí...

Samozrejmosťou je lanovka od 10:00 do 18:00 za 19 EUR. Podľa fotiek to vyzerá na parádne jazdenie a my sa to v najbližšej dobe, určite vyberieme, skontrolovať.

ŽILINA OKӨ TRAILS

Veľké veci sa dejú aj na Považí - v Žiline pod taktovkou dvojice Mišo Kolář a Martin Knapec, vznikajú prvé legálne traily v Žiline. Všetko sa odohráva na kopci Hradisko, kde k už existujúcim trailom Paragán a V3Ska, pribudli fungl nové Mad Max, Nord Šolinger a aktuálne sa dokončuje výšľapový trail, ktorý by mal byť hotový v máji.

Viac sa o celom projekte dozviete aj z nášho MTBpodcastu s Martinom Knapcom #12 MARTIN KNAPEC - BICYKEL JE LÁSKA, KTORÁ MA NIKDY NESKLAME

Hradská hora trails | Liptovský hrádok

V Liptovskom Hrádku sa podarilo zlegalizovať už existujúce traily a zmluvou na 10.rokov zabezpečiť ich ďalší rast a rozvoj. Wow. Tento rok chalani skoro na totálku nakopali dve nové lajny - s dizajnom jednej z nich pomohol aj pretekár Adam Rojček. Tento doubleblack diamond trail dostal výstižný názov Metal. Druhým novým trailom je "Vysielač trail".

Podľa Trailforksu, je už teraz, na Hradskej hore nakopaných 28 trailov s celkovou dĺžkou 8 km a nie všetky sú také kratučké, ako by sa mohlo zdať. Traily sú delené presne podľa stanov Trailforksu, a tak z jedného trailu vzniklo päť malých. Najdlhšie kompletky majú cca 800m a ponúkajú pestrú paletu, kde si zajazdí naozaj každý.

Handlovské traily | Handlová

Región bývalých baníckych miest, sa po stagnujúcej ťažbe uhlia, začína prudko orientovať na traily - po Bojniciach sa pekné trailcentrum rodí aj v Handlovej. Nateraz tam nájdete päť trailov, s celkovou dĺžkou 4.5 km z kopca. Počas zimy chalani zamedzili križovaniu tratí, pripravili nový koniec Jantovho trailu a na traily Guru, pribudli nové prvky, ako step-upy, vyšejpované skoky a podobne.

KRÁTKE INFO SPRÁVY

  • pri Sabinove vzniká, okrem Lysá trails, ešte jedno ďalšie trailcentrum! Situované je podstate v rovnakej lokalite, dokonca môžete na vývoz použiť rovnakú lanovku. Traily dostali meno "Mayer trails" a na trailoch sa ešte stále pracuje. Viac info čoskoro. 
  • nové traily vznikajú aj pri Pezinku na Pezinskej Babe. Dostali príznačný názov "Babské traily". Vývoj situácie budeme sledovať.
  • oficálne traily sa kopú aj v Trenčíne, pod taktovkou združenia DIVO. Aktuálne je hotový prvý trail a chalani jednajú o väčšej podpore zo strany mesta. Uvidíme, čo z toho vznikne.
  • bikepark Košútka hlási tiež pripravený. Otvárajú 7.5. a okrem klasických tratí, sa môžete tešiť aj na úplne nový flow trail, plný vĺn a klopiek, na ktorom chalani makali niekoľko týždňov.
  • tradičné trailcentrá ako Branisko, Stará Lubovňa, Bardejov, Banská Bystrica, Mine trails v Rožňave hlásia "ready" na novú sezónu.
  • naopak, s ďalšími problémami sa musí potýkať Lechnica, kde pod narastajúcim tlakom "aktivistov z radu poľovníkov", museli obmedziť pohyb na trailoch po 18:00 a to bez výnimky na ročné obdobie  

Páčil sa ti článok? pošli ho do sveta

Zdieľať na Facebooku Zdieľať na Twitteri
Zona Zero - pyrenejský klenot Zona Zero - pyrenejský klenot

Zona Zero - pyrenejský klenot

Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu? Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu?

Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu?

Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy

Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy

Pyreneje - málo objavený vyzývateľ Álp Pyreneje - málo objavený vyzývateľ Álp

Pyreneje - málo objavený vyzývateľ Álp