Podporte nás

ERGON GE1 Evo - revolučné gripy navrhnuté pre enduro

16.5.2021

Osobne si myslím, že gripy sú jedným z najopomínanejších komponentov na bicykli a pritom patria medzi jeden zo základných kontaktných bodov medzi jazdcom a bicyklom. Často rozhodujú o tom, ako sa na bicykli vo výsledku cítiš, dokážu predchádzať bolesti rúk a hlavne - správne gripy dokážu dodať na trailoch potrebnú istotu. Skrátka, oveľa väčšia pozornosť sa venuje viditeľnejším komponentom, ako sú tlmiče, prevody či kolesá, čo je pochopiteľné a gripy sú maximálne opomínanou súčasťou bajku.

Priznám sa, že ani my sme to nezvykli moc riešiť. Gripy od Whytu nám celkom vyhovovali, sú dostatočne mäkké aby tlmili nárazy a dobre sa držia. Ale minulý rok na našom letnom tripe, kedy sme za päť týždňov obehli osem alpských stredísk a najazdili hafo kilometrov smerom dole, ma už po pár dňoch začali na trailoch neskutočne bolieť dlane a predlaktia. Začal som sa viac zaujímať o vyladenie kokpitu a keďže rajdy mi maximálne vyhovujú, chybu som našiel v nevyhovujúcich gripoch...

Dôraz na ERGONóóómiu

Spolu so sedlom sú gripy jedným z najosobnejších komponentov na bicykli, preto je jasné, že ich výber je vysoko individuálny. Čo vyhovuje jednému, nebude vyhovovať druhému - záleží na veľkosti rúk, na štýle jazdy jakbysmet a na osobných preferenciách detto. Hotové puzzle. Práve preto sú k dispozícii stovky rôznych tvarov a veľkostí, zmesí a farieb. Jedným z najvýraznejších hráčov na trhu je nemecká firma Ergon, ktorej výrobky na svojich bajkoch vozili alebo vozia aj také mená ako Tahnée Seagrave, Nate Hills, Fabien Barel či ďalší francúzsky mtb čarodejník Remy Metailler

Všetky gripy Ergon kladú dôraz na ERGONóóómiu, za čím stoja stovky hodín vývoja a testovania. Vďaka tomu gripy svojou konštrukciou účinne zamedzujú častým cyklistickým problémom, ako je brnenie a tuhnutie rúk. My sme si, po dlhšom zvažovaní, vybrali model ERGON GE1 Evo, gripy navrhnuté špeciálne pre enduro. Tieto sú dostupné v dvoch veľkostiach - klasická, alebo ak chcete štandard verzia s priemerom 32 mm a hmotnosťou 110 gramov a verzia Evo Slim s priemerom 30 mm a hmotnosťou 95 gramov - určená pre jazdcov s menšími dlaňami /veľkosť rukavíc S, M/. Ak si potrpíte na farebnú zladenosť bajku, alebo chcete nejaký ten farebný akcent pridať, gripy sú dostupné v siedmich farebných variantoch! Dašena si k svojmu petrolejovému bajku vybrala žiarivú žltú a celkom to ladí, ja som sa nechal ukecať na farbu deep moss /machovo zelená/.

ERGON GE1 Evo - revolučné gripy navrhnuté pre enduro

Anatomicky tvarované gripy

Pri dlhších zjazdoch je na ruky a predlaktia vyvíjaný zvýšený tlak, čo môže viesť k výrazným bolestiam rúk - podobne, ako sa to stalo mne, pri celodennom opakovanom jazdení v bikeparku. Určite neuškodí ruky posilňovať (my napr. používame pomôcku Gripstick), ale veľa môže napomôcť aj samotný kokpit bajku. Gripy ERGON GE1 Evo sú anatomicky tvarované, už na prvý pohľad je vidieť rozšírenie v oblasti palca a ďalšie je potom smerom k vonkajšej hrane - zabezpečuje sa tým väčšie rozloženie tlaku na dlaň. Gripy sú navrhnuté pre každú ruku zvlášť, takže grip sa osádza presne na tú stranu, pre ktorú bol vyvinutý. Pre ľavú ruku na ľavú stranu a pre pravú na pravú. Toto je úplne jasné, kameňom úrazu sa tak stáva správne natočenie gripu. Je potrebné sa s tým trochu pohrať a postupne natočenie vyladiť. Pri prvých jazdách to nebolo úplne ono, ale dali sme tomu čas, viac ráz sme si gripy otáčali hore dole, jeden a ten istý trail za domom sme jazdili do zblbnutia, až kým sme neboli maximálne spokojní. A oplatilo sa!  

ERGON GE1 Evo - revolučné gripy navrhnuté pre enduro

Zo začiatku mi najviac vadilo, že gripy ERGON GE1 Evo, sú o dosť tvrdšie, ako boli gripy od Whytu, ktoré som jazdil niekoľko rokov. Pár jázd som s tým trochu bojoval, ale keď som si vyladil natočenie a odjazdil na Ergonoch cca týždeň a len tak pre porovnanie som ich zhodil a nahodil gripy Whyte, zistil som, že tá tvrdosť mi vlastne vyhovuje oveľa viac. Až som sa spätne čudoval, ako som mohol s takými mäkkými gripmi vôbec jazdiť. Nekecám. Mne osobne sa, vďaka ich tvrdosti, bicykel jednoduchšie ovláda, viac cítim terén a lepšie a rýchlejšie dokážem reagovať na podnety trailu. 

ERGON GE1 Evo - revolučné gripy navrhnuté pre enduroERGON GE1 Evo - revolučné gripy navrhnuté pre enduro

Lakte hore - lepšia jazdecká pozícia

Gripy sú rozdelené na "zóny", ktoré optimálne rozkladajú tlak vyvíjaný na ruky. Základom je orientácia textúry na gripe, ktorá je opačná ako pri rotácii ruky, čo vytvára pocit "prilepenia k dlani". Úchopová plocha je pod uhlom 8° orientovaná na jazdca tak, aby mu umožnila „automaticky“ zaujať správnu polohu predlaktia a lakťov. Takže úchopová plocha vlastne aktívne podporuje agresívnejšiu jazdeckú pozíciu. 

Gripy po mesiaci intenzívneho používania - vidno, že guma sa okolo plastovej bočnej krytky začína mierne odliepať

Jediný mínusom je, že gripy Ergon GE1 Evo sú, oproti konkurencii, trochu drahšie. Vlastne stoja skoro dvojnásobok, ale na oplátku ponúkajú maximálne istý úchop, minimalizujú bolesť predlaktí a hlavne - mám taký pocit, že sa o niečo málo zlepšili aj moje jazdecké schopnosti. Možno je to len v mojej hlave, ale keď sa na bajku cítim lepšie, viac si trúfnem a aj tie traily si viac užívam. My sme s nimi maximálne spokojní a osobne si myslím, že v dohľadnej dobe už tak ľahko iné gripy chcieť nebudem...

Páčilo sa nám

+ materiál a tvar napomáhajú minimalizovaniu tlaku na predlaktia

+ dve hrúbky gripov - pre jazdov so širšími a užšími dlaňami

+ výborné držanie a priľnavosť

+ veľký výber farieb

Nepáčilo sa nám

- vyššia cena

- odliepanie sa gumy okolo bočnej plastovej krytky

Páčil sa ti článok? pošli ho do sveta

Zdieľať na Facebooku Zdieľať na Twitteri