Podporte nás

Hradská hora trails - Veľké srdce a punk

Slovensko Slovensko
Naše hodnotenie 7/10
21.11.2021

Veľké srdce a punk. To sú dve slová, ktoré asi najlepšie charakterizujú traily pri Liptovskom Hrádku - Hradská Hora Trails, traily s kulisou hrebeňa Vysokých Tatier za chrbtom. Až vlani všetko klaplo a podarilo sa zlegalizovať už existujúce traily a zmluvou na desať rokov zaistiť ich ďalší rast a rozvoj. Ale poďme od začiatku...

Traily na Hradskej hore, v prítmí zmiešaného lesa, fungujú dlho. Mišo Makara tam prvý "jump park" nakopal možno desať rokov dozadu - síce s prižmúrením oka kompetentných, ale stále tak nejako pololegálne. Mišo by zrejme tvrdil, že to bolo vo všetkej počestnosti, ale furt to boli traily jazditeľné len pre hŕstku bajkerov. Preto sme aj my, Hradskú horu dlho obchádzali.

Hradská hora trails - Veľké srdce a punk

Ivan, Mišo a Kubo - svätá trojica

Ľady sa prelomili až minulý rok /2020/, keď sa k Mišovi pridali do partie Ivan a Kubo, založili neziskovku LiptovTrails a spoločne vytvorili sieť a teraz sa podržte - dvadsiatich ôsmich trailov! Akože fakt 28! Wow, na prvý pohľad sa to môže javiť ako neskutočné množstvo, ale jednotlivé traily sú delené presne podľa stanov Trailforksu /zohľadňuje sa napr. kríženie s cestami/ a tak z jedného trailu vzniklo viacero kratších.

Všetko má svoje pre aj proti. Pozitívum je, že takto sa dajú traily do ľubovôle kombinovať, alebo sa jednoducho vracať a drtiť len najobľúbenejšie časti. V kombinácii s tým, že Hradská Hora nie je žiadna "hora" ale len taký krtinec, to ponúka naozaj peknú porciu zábavy za minimálne úsilie. 

28 trailov a Voodoo lúka

Tohtoročná sezóna bola zlomová a bola vlastne úplne prvá celá, počas ktorej traily na Hradskej fungovali ofiko. Ešte v zime - aj keď toto tvrdenie je nanajvýš diskutabilné, lebo veď my "netatranci" vieme, že na Liptove existujú len dve ročné obdobia - zima a kur*vská zima, chalani skoro na totálku nakopali dve nové lajny.

Hradská hora trails - Veľké srdce a punk

S dizajnom jednej z nich pomohol aj niekoľkonásobný Majster Slovenska v downhille, lokálny strelec, Adam Rojček. Tento "doubleblack diamond" trail dostal príznačné meno "Metal" a vidieť Adama, ako to na ňom reže, je vraj úžas.

Hradská hora trails - Veľké srdce a punk

Každý z trailov má jedinečnú, ručne kreslenú tabuľku. O ich dizajn sa stará Kubo.

Druhou novinkou bol "Vysielač trail", kde si okrem zábavy zo surového prírodného trailu plného koreňov, zaručene odnesiete aj selfíčko z priľahlej "VooDoo" lúky. Veď kto /okrem Liptákov/, by nechcel novú profilovku s Kriváňom, symbolom Slovenska, pyšne stojacim na horizonte? Keď som ale domácemu trojlístku Ivan, Mišo, Kubo povedal, že ich odfotím s Kriváňom, mali ste vidieť tie pobavené úškrny.

  S Kriváňom? Hm, takú fotku ešte nemáme....hahaha....

Nesmejte sa a radšej mi povedzte, prečo to voláte voodoo lúka?

Lebo keď sme boli mladší, chodievali sme na túto lúku húliť a chlastať a videli sme tu kadejaké haluze!

True story, bro a takýmito historkami sa to na Hradskej Hore len hemží.

Hradská hora trails - Veľké srdce a punk

Vykop si svoj hrob

Potvrdzuje to aj storka na pozadí vzniku trailu Hrob. Tento trail by inak nebol ničím výnimočný, keby v jeho strede nebola vykopaná niekoľko metrová diera. Hrob. Vykopali ho kedysi dávno dvaja týpkovia "na durmane", lebo im to prišlo ako fakt dobrý nápad /veď ako inak/ a keď už tam tá diera bola, škoda by ju bolo nevyužiť. Stačilo prirobiť odpal a trail s "príbehom" bol na svete.

Hradská hora trails - Veľké srdce a punk

Mišo skáče hrob

Príbeh, aj keď už nie taký veselý, sa viaže aj ku "skinny" lavičke nazvanej "Prales strom". 16 metrový spadnutý strom, natiahnutý nad trojmetrovou priepasťou a v hlavnej úlohe, miestna legenda, Mišo Makara. Chcel nám ukázať ako to treba prejsť, rozmakal sa ako blázon, v polovici stromu mu ustrelilo zadné a on, v plnej palbe, zahučal z troch metrov na zem, medzi konáre. S chalanmi sme na seba pozerali, či ho máme ratovať alebo rovno volať sanitku, ale keď sa po chvíli objavil vyškerený, vedeli sme, že je dobre. Až spätne, po pár mesiacoch som zistil, že si pri tom páde zlomil nohu a zvyšok dňa, odjazdil so zlomeninou!

A takto vyzerá "Prales strom" v mojom podaní spustiť video na Instagrame

Poctivé old school bajkovanie

V prírodnom duchu sa nesú aj traily Enduro, Lesník a aj Punker. Všetky, ale hlavne posledný z nich, pripomína také to poctivé „old school“ bajkovanie s vôňou ihličia.

Hradská hora trails - Veľké srdce a punk

Domáci sú ale asi najviac pyšní na trail Donch - na jeho parádny, bezstarostný flow s množstvom klopeniek, do ktorých sa dá náležite oprieť a za ustreľujúcej hrabanky, lietajúcej všetkými smermi, mastiť čo to dá. Ak vám znie názov akosi povedome, nie je to náhoda - ukrýva sa v ňom historický odkaz na liptovského župana z trinásteho storočia.

Hradská hora trails - Veľké srdce a punk

Hradská hora trails sú, aspoň pre nás, najpríjemnejším prekvapením slovenskej trailovej scény tohto roka. Majú všetko. Od jednoduchších flowtrailov, cez technické pasáže až po poriadne jump lajny s niekoľko metrovými poletmi. Nič ďalšie vedieť nepotrebujete. Proste tam choďte a presvečte sa na vlasnej koži!

Páčil sa ti článok? pošli ho do sveta

Zdieľať na Facebooku Zdieľať na Twitteri
Zona Zero - pyrenejský klenot Zona Zero - pyrenejský klenot

Zona Zero - pyrenejský klenot

Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu? Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu?

Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu?

Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy

Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy

Pyreneje - málo objavený vyzývateľ Álp Pyreneje - málo objavený vyzývateľ Álp

Pyreneje - málo objavený vyzývateľ Álp