Podporte nás

10 dôvodov, prečo je Finale Ligure najlepšia mtb lokalita v Európe

Taliansko Taliansko
Naše hodnotenie 10/10
23.1.2022

Finale Ligure máme radi a myslíme si, že je suverénne najlepšou mtb lokalitou v Európe. Prečo? Nedáme ti len jeden dôvod, ale rovno desať!

10 dôvodov, prečo je Finale Ligure najlepšia mtb lokalita v Európe10 dôvodov, prečo je Finale Ligure najlepšia mtb lokalita v Európe

Dôvod 1: Množstvo trailov

Sieť trailov pokrýva ohromné teritórium, rozdelené na 11. oblastí, rozprestierajúce sa z hôr až k morskému pobrežiu. Počítadlo Trailforks aktuálne ukazuje číslo 183 s celkovou dĺžkou 349 km! Toľko trailov sa nachádza v oblasti Finale Outdoor Region. Poznáte ešte nejakú inú oblasť, kde je na takom malom území aspoň podobné množstvo trailov? Ja nie. A pritom mtbčko vo Finale Ligure nemalo vždy na ružiach ustlané. Ešte pred 20 rokmi o ňom nikto poriadne nevedel, preslávila ho až partia bajkerov z Kanady, ktorá v Ligúrii dovolenkovala a v okolitých horách objavila lovecké chodníky. Na ne sa potom vrátili aj s fotografom a report, ktorý pripravili, odštartoval mániu zvanú Finale. Tá by ale nikdy nedosiahola súčasných rozmerov bez "vizionárov", ktorí bez akýchkoľvek záruk, investovali do rozvoja mtb v Ligúrii svoj čas a peniaze. Ale to je celkom iný príbeh, späť k trailom.

183 je obrovské číslo a vybrať si nie je jednoduché, a ak ich dáte pri jednej návšteve viac ako 20, môžete si gratulovať, že to nebol zle využitý čas. Traily totiž nie vždy na seba ideálne nadväzujú, alebo končia tak, aby sa bolo jednoduché vrátiť na začiatok ďalšieho. Výšľapy sú strmé a bolia. Niektoré oblasti sú preto vhodné, ba priam ideálne pre vývoz.

Dôvod 2: Jednorázové vývozy dodávkami

Ďalším špecifikom Finale Ligure sú jednorázové vývozy. Tie fungujú len na pár miestach na svete, my sme sa s nimi stretli napr. v americkom Moabe, ale v Európe nepoznáme inú destináciu, kde vás vyvezú autom na začiatok trailu a už sa o vás ďalej nikto nestará. Pred pár rokmi bolo spoločností fungujúcich na "single liftoch" viacero, ale dnes, majú oficálne povolenie len dve - Finale Bikers a Bale Outdoor.

10 dôvodov, prečo je Finale Ligure najlepšia mtb lokalita v Európe

Jeden vývoz stojí 10 - 12 EUR (cena záleží od destinácie vývozu Melogno = 10 EUR, Nato Base = 12 EUR) na osobu a najviac obsadené bývajú prvé ranné vývozy od 8:30. Hlavne počas top sezóny, ktorá je v septembri a októbri. Ideálne je dohodnúť si vývozy jeden deň vopred, aby ste mali istotu, že sa v daný čas zmestíte.

Vývozy smerujú na dve hlavné miesta. Prvým je Melogno (ale navýza sa aj DIN, podľa reštaurácie ktorá tam sídli) a práve z tohto miesta sa jazdí asi najobľúbenejší trail celej oblasti, šesť kilákov dlhý Roller Coaster. Trail pre každého, nie úplne technicky náročný, skvelý na vybláznenie alebo ako odrazový mostík pre ďalšiu porciu trailov v oblasti Madonna della Guardia - Cacciatore, Kill Bill, Madonna della Guardia atď.

Druhým miestom vývozov je kultové Nato Base.

Stará vojenská základňa je neskutočne ikonickým miestom, plným graffitov a fantastických trailov. Tu sú možnosti podstatne širšie, ako pri vývoze na Melogno. Priamo pri základni začínajú štyri traily a ľahko sa dostanete aj na jeden z našich najobľúbenejších trailov v oblasti - Supergroppo.

Dôvod 3: Celodenné jeep tours

Nie každého baví neustále pozerať do mapy, alebo navigácie (vo Finale Ligure značenie trailov prakticky neexistuje) a plánovať si, čo s čím spojí, aby ušetril výškové metre a užil si čo najviac zábavy. Preto vo Finale Ligure, okrem jednorázových vývozov, ponúkajú aj tradičné celodenné výlety s jeepom a sprievodcom. 

Najväčšia výhoda je, že sprievodca vás zoberie na miesta, kde by ste sa s najväčšou pravdepodobnosťou sami nedostali, lebo sú odruky. A traily naviac ešte pospája tak, aby ste k nim nemuseli moc šlapať, ale vyviezol vás k nim jeep. A to je celkom príjemný bonus, ktorý ale nie je zadarmo. Za osobu na deň zaplatíte 70 EUR, pričom môžete počítať, že sa zveziete na minimálne 5-6 trailoch.

Už sme s Dašenou pár takýchto spevádzaných tours absolvovali a vždy sme narážali na nevyrovnanosť skupiny, kde sa zdatní jazdci miesili s vyloženými začiatočníkmi a to nemôže v žiadnom prípade fungovať. Vo Finale je to ale iné, keďže bajkerov sú tu v top sezóne stovky, sprievodcovia sa snažia "zladiť" výkonnosť, aby jazdenie pekne odsejpalo a nebolo treba na nikoho zbytočne čakať. Okrem toho sa od sprievodcu dozviete aj čo-to o histórii regiónu, zaujímavosti o trailoch a v neposlednom rade - môžete si spraviť približný obraz o svojej výkonnosti.

Dôvod 4: Pietra Ligure

Pietra Ligure je hitom posledných sezón. Jedná sa o mestečko vzdialené asi 7 km od samotného Finale (ktoré ale je súčasťou mtb regiónu Finale Outdoor) a traily sú tu charakterovo dosť odlišné, hlavne preto, že začínajú o dosť vyššie v horách.

Takže na nich nájdete viac skál a celkovo majú trocha drsnejší feeling.

Práve na ne smeruje drvivá väčšina "jeep tours" a keby sa ma niekto pýtal na osobnú TOP5 trailov Finale Ligure, tri by boli zrejme odtiaľto. No, dva určite. Pri našej poslednej návšteve sme práve v Pietre strávili tri dni z piatich a to tiež o niečom vypovedá.  

Dôvod 5: Jazdenie pre každého

Pomerne rozšírený názor, hlavne u ľudí, ktorí vo Finale nikdy neboli, je ten, že tam traily musia byť neviem aké ťažké - veď sa na nich jazdí svetová séria v endure EWS. Bla, bla, bla... ale pravdou je presný opak! Samozrejme, vo Finale Ligure je kopec trailov, ktoré vedia potrápiť, ale drvivá väčšina je postavená na zábavnosti. Na obrovskej zábavnosti.

Ruku na srdce - veď by boli sami proti sebe, hlavne ak chcú prilákať masy, tak tie traily aj také byť musia. Žiadne veľké skoky, len zábavné línie s flow, čo vyčarí úsmev na tvári. Mne, tebe, komukoľvek. Práve preto je Finale také obľúbené, lebo si tam dokáže zajazdiť naozaj každý. Mladí, starí, deti, ženy, proste všetci. Aj to je ďalší dielik do skladačky zvanej "najlepšia mtb lokalita v Európe".

Dôvod 6: Celoročné jazdenie

Jeden z hlavných aspektov, prečo je Finale také obľubené, je možnosť celoročného jazdenia. Zimné mesiace s teplotami okolo 10 - 15 stupňov, príjemné podnebie a podložie trailov, že keď náhodou aj prší, traily to nerozhádže, skôr im to pomôže a nie sú také prašné.

Nie je to žiadne tajomstvo, že počas zimy môžete na trailoch počuť všetky možné jazyky sveta, alebo stretnúť profíkov, ktorí sa do Finale chodia húfne pripravovať na novú sezónu. Ale pozadu nezostávajú ani amatéri, ktorí si z Vianoc pri mori a na trailoch spravili tradíciu a pre Finale tým pádom jeden zo sezónnych vrcholov.

S Dašenou máme sen, že keď budeme veľkí a bohatí, že sa odsťahujeme niekde do tepla a Finale Ligure je jeden z kandidátov.

Dôvod 7: More

Niekoľko ultimátnych tipov na dovolenku s bajkom pri mori sme už spracovali v špeciálnom článku: More a traily - top 5 destinácii, ktoré potešia každého bajkera a aj jeho ženu

10 dôvodov, prečo je Finale Ligure najlepšia mtb lokalita v Európe

Ráno si dopriať povinnú dávku endorfínov na trailoch a zvyšok dňa stráviť s rodinou pri mori? Vo Finale Ligure žiadny problém. Je to skrátka ideálna destinácia na zachovanie rodinnej harmónie, keď jedna polovica rodiny chce ísť k moru a druhá na traily.

Alebo sa spolu so zapadajúcim slnkom hodiť do azúrových vĺn a zmyť v nich prach a únavu po celodennom jazdení. Tiež nie úplne zlá predstava, že? 

Dôvod 8: Cestoviny, olivový olej a víno

Jedlo je pre Talianov esenciou života. Ak nejakého poznáte, tak viete, že polovica rozhovorov s ním sa bude točiť okolo "manjare" a druhá, pre zmenu, o tom, kde na jedlo pôjdete. V Taliansku je väčším prehreškom zlomiť špagety, ako jazdiť ilegálne traily a najlepšie ich vzťah k cestovinám, ale aj k jedlu ako takému, vystihuje toto video TALIAN A ZLOMENÉ ŠPAGETY

Pre milovníkov cestovín a olivového oleja je Taliansko zemou zasľúbenou. Z cestovín sa určite oplatí vyskúšať vyhlásenú ligúriijskú špecialitu "trenette al pesto", čo si však mnohí neuvedomujú, že veľa tradičných jedál pozostáva najmä z čerstvých morských plodov - keďže väčšina z 20 regiónov v Taliansku má svoj vlastný kúsok pobrežia.

Olivový olej a víno ani netreba bližšie špecifikovať, stačí sa riadiť hláškou "traily ako víno, víno ako traily".

Dôvod 9: Zázemie pre bajkerov

Vo Finale si veľmi dobre uvedomujú, akým veľkým prínosom pre lokalitu, bajkeri sú. Preto sa im snažia vychádzať maximálne v ústrety a zabezpečiť všetko potrebné - od predajní, cez požičovne, servisy, až po špecializované bike hotely.

A aké by to bolo mtb stredisko bez poriadnej základne? Vo Finale Outdoor Base je vám od rána do večera k dispozícii človek, ktorý poradí a pomôže s plánovaním, aby ste si mohli jazdenie čo najviac užiť. Rovnako si tu môžete zajednať vývozy alebo celodenné výlety, ktoré obyčajne zo základne aj štartujú. 

Dôvod 10: Finale outdoor karta - For You Card

Posledná novinka, na ktorú sú vo Finale Outdoor pyšní, je For You card. Inovatívny nástroj určený na podporu údržby a výstavbu trailov v celom regióne. O čo ide? Je to v podstate niečo ako vernostná karta, každým nákupom vo všetkých pridružených podnikoch, ako sú kaviarne, reštaurácie, hotely, súkromné ​​pláže, obchody či vývozy, prispievate na udržiavanie trailov a súčasne získavate body, za ktoré môžete dostať špeciálne zľavy a kupóny.

Karta stojí 10 EUR a dostanete k nej zadarmo veľkú tlačenú mapu s viac ako 150 trasami, 500 bodov na kartu a 15-dňový bezplatný prístup k Outdooractive PRO (s offline mapami), kde nájdete všetky trasy v regióne. 

Veľmi dobrým pomocníkom pri plánovaní cesty do Finale Ligure je aj web finaleoutdoor.com, kde nájdete všetky potrebné info o trailoch, vývozoch, ubytku, sprievodcoch, výletoch a ďalších aktivitách. Traily sú tu rozdelené do prehľadnej tabuľky a môžete si ľubovolne vyberať podľa lokality, obtiažnosti a štýlu jazdy /enduro, all mountain, cross-country/, pozrieť si aktuálne informácie o stave trailov a uzavretí trailov, aby ste na niektorý z nich nevyrazili zbytočne. Pozor si treba dať hlavne v období od októbra do februára, kedy prebieha v celej Ligúrií lovecká sezóna - hlavné dni sú streda a sobota a niektoré traily bývajú uzavreté, takže je dobré to sledovať.

10 dôvodov, prečo je Finale Ligure najlepšia mtb lokalita v Európe

Tak čo, teraz už veríš, že Finale Ligure je najlepšou mtb destináciou v Európe? Na vlastnej koži sa o tom môžeš presvečiť aj na našom výlete » FINALE LIGURE - MORE A NAJLEPŠIE TRAILY V EURÓPE

10 dôvodov, prečo je Finale Ligure najlepšia mtb lokalita v Európe

Páčil sa ti článok? pošli ho do sveta

Zdieľať na Facebooku Zdieľať na Twitteri
Zona Zero - pyrenejský klenot Zona Zero - pyrenejský klenot

Zona Zero - pyrenejský klenot

Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu? Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu?

Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu?

Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy

Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy

Pyreneje - málo objavený vyzývateľ Álp Pyreneje - málo objavený vyzývateľ Álp

Pyreneje - málo objavený vyzývateľ Álp