Podporte nás

Dolomiti Supersummer - 16 lokalít pod jednou kartou a nekonečné mtb možnosti

Taliansko Taliansko
Naše hodnotenie 7/10
2.4.2023

Dychberúce výhľady, nespútaná príroda a krásne hory, sú slovné spojenia, ktoré sa asi najčastejšie skloňujú v súvislosti s talianskymi Dolomitmi. A ak ste tam už niekedy boli, možno jeden z týchto superlatívov vyšiel aj z vašich úst. A nie je sa čo diviť. Atraktívne vápencové pohorie na severovýchode Talianska, ktoré má osemnásť vrcholov vyšších ako tritisíc metrov, je pre svoju jedinečnosť zapísané do Zoznamu svetového prírodného dedičstva UNESCO.

Dolomiti Supersummer - 16 lokalít pod jednou kartou a nekonečné mtb možnosti

Jedna karta pre 16 lokalít 

Dolomity sa tešia extrémnej obľube medzi pešími turistami a vyraziť tam v auguste, keď má dovolenku celé Taliansko, je doslova za trest, nie za odmenu. K rastúcej obľube Dolomitov aj medzi cyklistami, prispelo nielen budovanie trailov a vzájomné zdieľanie turistických chodníkov, ale aj väčšia prepojenosť jednotlivých stredísk, ktoré spoločne vystupujú pod značkou Dolomiti Supersummer. Kronplatz, Val Gardena, Val di Fassa, Cortina D'ampezzo, 3 Zinnen Dolomites, Alta Badia, Marmolada, to je len časť z celkovo šestnástich lokalít, ktoré sú do projektu zapojené a ktoré môžete zažiť na vlastnej koži. A stačí vám k tomu jedna jediná karta, ktorú môžete použiť toľkokrát, koľko zvládnete. 120 lanoviek, 3 000 štvorcových kilometrov horskej scenérie a viac ako 24 000 metrov zjazdu. Uf, to sú čísla, z ktorých sa zatočí hlava nejednému bajkerovi.

My sme zavítali do Dolomitov na prelome júla a augusta a počasie sa s nami vyložene zahrávalo. A práve vtedy sme naplno využili potenciál Dolomiti Supersummer karty, vďaka ktorej sme striedavo kľučkovali medzi jednotlivými lokalitami a zdrhali pred dažďom. Niekedy sa stačilo presunúť fakt len pár kilákov, do iného údolia, za iný kopec a namiesto dažďa sme si užili slnečný deň plný jazdenia na trailoch. Kým v okolí Drei Zinnen lialo, v bike parku v Brixene svietilo slnko a naopak.

Svoju púť medzi dolomitskými masívmi začíname na najkrajnejšom východe Južného Tirolska v horskej dedine Sexten, ktorá je vstupnou bránou do známej lokality Drei Zinnen /po taliansky Tre Cime/. Najzaujímavejšou výzvou oblasti je určite Stoneman trail, trasa, ktorá vedie rakúsko-talianskym pohraničím a má dokopy 115 km, 4000 výškových metrov a 5 checkpointov. Vašou úlohou je ich pozbierať v stanovenom limite troch dní a môžete sa dostať na “nástenku” slávy.

Sellaronda MTB Tour

Ešte väčším lákadlom pre bajkerov je panoramatická Sellaronda MTB Tour, ktorá pretína štyri talianske údolia a vedie cez štyri známe horské priesmyky - Gardena, Sella, Pordoi a Campolongo. Šesťdesiat kilometrov toho najkrajšieho, čo Dolomity ponúkajú. A keď hovorím najkrajšieho, nemyslím tým ani tak traily, ako skôr panorámy, ktorým dominuje majestátny horský masív Gruppo del Sella, ktorý obídete dookola za jeden jediný deň. Podľa toho, koľko sa vám chce stúpať, je možné zvoliť dve varianty trasy. Pre väčšiu porciu zjazdov je to oranžová trasa tzv. “CLOCKWISE ROUTE”  /↑440m - ↓4000m/ a pre tých, ktorí uprednostňujú radšej náročné výšlapy zase zelená trasa “ANTI - CLOCKWISE ROUTE” /↑1020m - ↓3370m/. Prístup k Sellaronda MTB Tour je možný z ktoréhokoľvek zo štyroch údolí, ktoré obklopujú masív Sella: Val Gardena, Alta Badia, Arabba a Val di Fassa. 

Bikeparky

Dolomiti Supersummer kartu je možné samozrejme využiť aj v ktoromkoľvek bikeparku v lokalite. Výber je slušný, ale niektoré bikeparky, ako napr. Bike Beats Alta Badia - nenadchnú ani neurazia. Najlepší bol trojlístok Val di Fassa - Canazei, bikepark ktorý už niekoľko ráz hostil borcov svetového enduro jazdenia v rámci EWSka - z ktorého bude samostatný report a okrem neho nás bavili bikeparky v Kronplatzi a Brixene.

O bikeparku v Kronplatzi sme napísali samostatný článok, takže sa už nebudeme opakovať. V Brixene sme si užili aj letmý závan Whistleru, nakoľko miestne traily vznikali pod rukami Gravity Logic, ktoré nevedie nikto iný, ako legendárny trailbuilder s českými koreňmi - Tom Pro. Najdlhšou a najťažšou lajnou ktorú postavili je šesť kilometový trail s názvom Sky line. Uf, ešte teraz ma bolia predlaktia, keď si spomeniem, ako sme sa ho s Dašenou pokúšali zísť, bez prestávky, na jeden záťah. Zvyšok je už viac menej tradične alpský, fotky vypovedia viac ako tisíc písmeniek.

Dolomiti sú, čo sa týka krajinárskeho zážitku, jedno z najkrajších miest Európy. To bez debát. Navyše je relatívne rýchlo dostupné zo Slovenska, takže keď vyjde dobré počasie, dá sa pod rozoklanými vápencami, zažiť mtbčko par excellence. A s Dolomiti Supersummer kartou ste k nemu ešte o krok bližšie.

Páčil sa ti článok? pošli ho do sveta

Zdieľať na Facebooku Zdieľať na Twitteri
Zona Zero - pyrenejský klenot Zona Zero - pyrenejský klenot

Zona Zero - pyrenejský klenot

Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu? Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu?

Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu?

Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy

Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy

Pyreneje - málo objavený vyzývateľ Álp Pyreneje - málo objavený vyzývateľ Álp

Pyreneje - málo objavený vyzývateľ Álp