Podporte nás

Canazei a Fassa BikePark - proste Tutti Frutti a špagety

Taliansko Taliansko
Naše hodnotenie 8/10
9.4.2023

Do Canazei sme prvýkrát zavítali v roku 2018, keď sme sa namotali na zábery z EWS, konkrétne na trail Tutti Frutti, ktorý sa ťahal po hrebeni a na pozadí sa čneli gigantické skalné monumenty Dolomitov. Vtedy to bola len krátka, jednodňová ochutnávka, ale povedali sme si, že sa jedného dňa určite vrátime späť. Čas na návrat do údolia Val di Fassa, v ktorom Canazei leží, nadišiel o tri roky neskôr. Canazei je akousi bránou k horským obrom na úpätí ľadovcom pokrytej Marmolady, najvyššieho masívu Dolomitov /3 343 m n.m./ - ale aj veľkolepý horský masív Gruppo del Sella, či Sassolungo, prudko kontrastujúce s modrou oblohou, sú minimálne rovnako fascinujúce.

Canazei a Fassa BikePark - proste Tutti Frutti a špagety

Proste Tutti Frutti

Iróniou bolo, že v roku 2018 sme najkrajší miestny trail, 4.7 km dlhý Tutti Frutti, kvôli ktorému sme do Canazei vlastne prišli, ani nevyskúšali, lebo k nemu viedla iná lanovka. Vtedy boli ešte lanovky v údolí rozdelené a na každú si bolo potrebné kúpiť lístok zvlášť - a my sme si, samozrejme, kúpili lístok presne na tú druhú. Dnes je všetko našťastie inak, s jedným lístkom DOLOMITI SUPERSUMMER si vystačíte na všetky lanovky v oblasti a preto, hneď ako prvú testujeme panoramatickú lahôdku, už spomínaný trail Tutti Frutti. Začína vo výške 2400 metrov a je pravidelne súčasťou renomovaných pretekov ako Superenduro, či svetovej enduro série EWS.

Canazei a Fassa BikePark - proste Tutti Frutti a špagety

Obrovské vápencové steny za chrbtom pošteklia oko každého fotografa a po hrebeni vinúca sa cestička, zase chytí za srdce každého bajkera. Vrchná, otvorená časť sa neskôr vnorí do lesa, pribudnú korene ako ďalší nositeľ zábavnosti. Hoci bolo už pár dní po výdatných dažďoch, ktoré sužovali sever Talianska a na hrebeni sa prášilo, v tmavom lese to bolo poriadne divoké. Slizké, priečne korene, na ktorých kolesá tancovali vo svojom vlastnom rytme a pár blatových polí namiešali nevídaný koktejl na uvítanie.

Canazei a Fassa BikePark - proste Tutti Frutti a špagety

Fassa BikePark toho ponúka oveľa viac, ako iba tento jeden trail, aj keď ostatné mu, minimálne čo do panorám, konkurovať nemôžu. Medzi kopcami Col Rodella a Belveder je naťahaných ďalších 13 singletrailov a je to mix old school skalnatých a vyložene technických trailov, na ktorých sa prírodné prekážky striedajú so skokmi a drevenými lávkami, až po jednoduché zelené traily pre rodiny s deťmi vedúce po horských úbočiach. Všetko pod pozorným pohľadom vápencových gigantov týčiacich sa do nebies.

Prírodná lahôdka Titans

Trochu bokom väčšej pozornosti bajkerov stojí čiernou farbou označený trail Titans, ktorý pôvodne vznikol iba pre potreby EWS pretekov. Nenechajte sa zmiasť jeho polohou v blízkosti lanovky, s bajkom vás hore nepustia ani omylom, takže si to musíte vyšliapať pekne za svoje. Ale odmena je naozaj sladká. Dvojkilometrový enduro trail Titans má všetko, čo máme radi. Korene, hrabanku, ďalšie korene, ostré switche a nikde nikoho, lebo ak sem nevedie lanovka, nechodia sem ani ľudia. 

Aj údolie Val di Fassa je súčasťou grupeta združeného pod značkou Dolomiti Supersummer, čo je 16 lokalít v ktorých si vystačíte s jednou, jedinou kartou. Práve táto možnosť robí z Dolomitov ešte zaujímavejšiu letnú destináciu, veď načo sa viazať na jedno jediné miesto, keď je tu možnosť objaviť aj priľahlé lokality a rozšíriť tak porciu mtb zážitkov o poriadny kýbel…

Páčil sa ti článok? pošli ho do sveta

Zdieľať na Facebooku Zdieľať na Twitteri
Zona Zero - pyrenejský klenot Zona Zero - pyrenejský klenot

Zona Zero - pyrenejský klenot

Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu? Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu?

Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu?

Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy

Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy

Pyreneje - málo objavený vyzývateľ Álp Pyreneje - málo objavený vyzývateľ Álp

Pyreneje - málo objavený vyzývateľ Álp