Podporte nás

Val-d’Isère - francúzska pohostinnosť, lanovka za 10 EUR a shuttle zadarmo!

Francúzsko Francúzsko
Naše hodnotenie 6/10
5.5.2019

Len niečo cez 50 kilákov od La Thuile leží alpské mestečko Val-d'Isère, ktoré je dobre známe predovšetkým lyžiarom. Luxusné zimné stredisko zívalo v lete prázdnotou, a tak sa rozhodli vybudovaním cyklotrás prilákať viac návštevníkov. Čo sa im aj podarilo, a navyše spojením sa s neďalekým Tignes vznikla oblasť so 150-timi kilometrami trailov, na ktoré vás dostane päť lanoviek. Ide vo všeobecnosti o typické bikeparkové jazdenie - vlnami, lavicami, klopenkami a skokmi sa to tu len tak hemží.

Keď nejde o život, ide o hovno

V časti Val-d'Isère stojí za zmienku predovšetkým 8 km dlhý trail "Into the Wild" krútiaci sa otvoreným horským úbočím plným skál. Okrem všadeprítomných chlpatých sysľov, ktorí si svoje nory s obľubou hĺbia v stenách klopeniek a ešte radšej si z trailov robia rýchlostnú dráhu - keď splašene utekajú pred rútiacim sa bajkom, si treba dávať bacha aj na kravské lajná. V duchu hesla od Wericha - keď nejde o život, ide o hovno, mi ustrelilo predné koleso a ja som zahučal do čerstvého výlučku, ktorý som potom pri rieke drhol z bundy, batohu, rukavíc, prilby. Ešte druhý deň som nachádzal hnedé škvrny na ďalších kusoch oblečenia, ale to som sa utešoval, že je to len blato...

Ďaleko na severe blesk v oslepujúcom svetle rozťal oblohu a jeho dunivý rachot k nám za pár minút doniesol dážď. Kvap, kvap, kvap - zaliezli sme do auta s miskou čerstvo uvarených cestovín a miesto telky pozerali na pasúce sa kone. Noci vo výške 1850 metrov bývajú na konci leta už celkom chladné, ale auto našťastie izoluje lepšie ako stan. Spoločne s nami nocuje na parkovisku ešte niekoľko ďalších karavanov, cez leto je veľa hotelov zatvorených a aj inak striktní a nedotkliví Francúzi nič neriešia.

Francúzi sa fakt snažia

Ďalší deň sa niesol v znamení bližšieho preskúmavania oblasti Tignes. Je nedeľa a priamo pri lanovke vyrástol "zábavný park" s mnohými atrakciami pre rodiny s deťmi. Tiež sa ich tu veľa motá, ale hore, vo výške 2565 m, sme už takmer sami. Slnko svieti, dávame jeden trail za druhým ako na bežiacom páse a pri čakaní na shuttle, ktorý tu jazdí zadarmo! sa zhodneme, že Frantíci sa fakt snažia.

Hore lanovkou, dole do údolia trailom, počkať na shuttle, ktorý vás zo vzdialenejších trailov dovezie naspäť pred budovu lanovky a tak stále dokoola. Všetko tu stavili na jednu kartu, na maximálny zážitok z jazdenia takmer bez námahy.

Kombináciu trailov sme začali trailom "Rocky", plaziacim sa pred nami do ďaleka po lúke okolo skál. Trail "Salon de la Vache" bol zase ako z rozprávky o škaredom káčatku - keď pomerne dlhý úsek po zvážnici konečne skončil, otvorilo sa pred nami údolie s nádherným vodopádom. Cestička sa krútila v hlbokej tráve okolo horskej bystriny a neskôr balansovala pozdĺž čierno sfarbeného kaňonu. A na záver "Forest Bum", vôbec najťažšia enduro lajna v oblasti, viedla celá tmavým lesom. Zradné ostré zákruty, osliznuté korene a veľmi rýchly podklad, urobili s trailu naozajstný zážitok.

Krátka francúzska anabáza skončila po troch dňoch sme sa stihli aj čo to poučiť o správnom výbere bagety, pretože na chrumkavosti kôrky naozaj záleží. Jazdenie tu nebolo zlé, ale o dosť slabšie ako v Cervinu, alebo La Thuile. Obrovským plusom však zostávajú ľudové ceny za lanovky - celodenka za 10 EUR, 6 dní za 40. No nechoď tam...

I N F O B O X

Známe lyžiarske stredisko s výnimočnou polohou v srdci nádherného reliéfu Savojských Álp, sa snaží pritiahnuť aj bajkerov. A robí pre to všetko - od ľudových cien za lanovku, až po shuttle bus zadarmo...

K E D Y  V Y R A Z I Ť

Sezóna tu začína koncom júna a končí, ako všade, krátko po prázdninách /30.6. - 2.9./ Jazdí sa denne od 9:45 do 17:00.

C E N Y

Nekonečné potešenie z hôr - päť lanoviek a shuttle bus vás vyjde len na 10 € na deň!!! Ak vo Val-d'Isère využijete služieb miestnych ubytovateľov, potom máte všetky lanovky po celý čas pobytu zdarma!

 

 

T R A I L Y

Bikeparkovo ladené, od úplne jednoduchých pre začiatočníkov, cross-country, downhill a aj enduro - nájdete tu cez 40 trailov všetkých obtiažností a nechýbajú ani traily špeciálne určené pre e-biky.

 

V I A C  I N F O

Bližšie info o cenách a trailoch na webe valdisere.com

 

Páčil sa ti článok? pošli ho do sveta

Zdieľať na Facebooku Zdieľať na Twitteri
Zona Zero - pyrenejský klenot Zona Zero - pyrenejský klenot

Zona Zero - pyrenejský klenot

Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu? Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu?

Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu?

Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy

Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy