Podporte nás

Branisko - pohorie, kde sa narodilo slovenské enduro

Slovensko Slovensko
Naše hodnotenie 8/10
11.10.2020

Branisko, nie ten najdlhší diaľničný tunel na Slovensku, ale to pohorie,  je - spolu s Malou Fatrou, jednou z našich najobľúbenejších enduro lokalít na Slovensku. Toto krásne, ale málo známe pohorie, začalo svoj MTB príbeh písať ešte v roku 2008 akciou “Kráľovským mtb maratónom”, pričom prelomovým bol rok 2013, kedy sa partia okolo Petra “Ferneta” Kuiša, vybrala na legendárny český etapový pretek - MTB Trilogy, kde chalani zažili pomyselný jazdecký vrchol a zistili, že práve technicky náročné trate sú to, čo ich baví najviac.

Po návrate domov, na Branisko, sa ich smerovanie otočilo o 180 stupňov a tak začalo hrabanie a kopanie trailov, pričom najväčším paradoxom je, že všetci kopáči vtedy jazdili na 26” pevňákoch a prvé traily - Žiletka, Černá hora, Markova skratka - ale aj legendárny Carbon Killer, sú kopané XCčkarskou optikou, čo len dokazuje ich nadčasovosť.

  Môžem s kľudom povedať, že sme absolútnymi priekopníkmi pretekárskeho MTB endura na Slovensku, prvé pravidlá, propozície, súťažné poriadky, časomiery... skrátka všetko sme sa pokúšali dať dohromady zo zdrojov zahraničných pretekov. Keďže sme dosť športovej povahy, tak všetko muselo byť poctivé a hlavne hard, aby nás ľudia nevysmiali, že toto nie je enduro… a tak sa nám podarilo postaviť najťažší enduro závod na Slovensku, nie len technicky ale aj kondične a silovo,- spomína na začiatky Peter Kuiš.

Nám nezostáva s Petrom len súhlasiť, na Branisku to ani smerom dole a hore to už vôbec, nie je úplne zadarmo. Ak by ste si chceli obkrúžiť úplne všetky traily, pripravte sa na to, že na vzdialenosti 45 kilometrov nastúpate cez 2 000 metrov. 

Branisko - pohorie, kde sa narodilo slovenské enduro

Smrekovica a legendárny Carbon Killer

Traily sú rozdelené na také, povedzme dve oblasti, okolo ktorých sa sústredia. Prvým je samozrejme, 1200 metrov vysoký kopec Smrekovica. Legendárny trail "Carbon Killer" začína práve tam. Kúsok pod vrcholom s krížom a útulňou Vresoviankou, kde sa dá v čase núdze aj prespať, čo sme si pred pár rokmi aj vyskúšali…

Hlavne úvod Carbon Killera je poriadne prísny, pád na tie ostré kamene by si nemusel odskákať len karbon. Peter Kuiš by určite vedel, v ktorom roku zasiahla Smrekovicu vážna veterná kalamita, množstvo stromov popadalo priamo na trail a chvíľu to vyzeralo, že si tu tak ľahko nikto nezajazdí. Toto je našťastie minulosť, ale aby som bol úprimný, Carbon Killer dnes, nie je to, čo bol Carbon Killer pred touto smršťou. Vývraty pohli aj kameňmi a trail celkovo zjednodušili, napriek tomu nás baví a je jedným z našich najobľúbenejších na Branisku.

Branisko - pohorie, kde sa narodilo slovenské enduro

Zo Smrekovice vedie ešte jeden trail - Markova skratka s ikonickou pasážou cez "plávajúce" kamene. Ale bacha, skratku na vrchol radi využívajú aj pešiaci, hlavne cez víkend. Ono vlastne aj Carbon Killer je turistická značka, ale tam je to celkom prehľadné, čo sa o Markovej stratke povedať nedá. S Dašenou máme radšej novú verziu Markovej skratky, kde sa tichým lesom ozýva len šušťanie plášťov na hrabankovom podklade. Je chvályhodné, že sa chalani snažia o trailovú rozmanitosť.

Traily Letisko a Žiletka

No a potom "Letisko" s výborný fun factorom, ktorý zaručene vyčarí úsmev veľký ako Boeing. A veru som na ňom tento rok aj pristál, jak ten Boening na runwayi, keď som si nevšimol v tráve starý peň stromu, lebo som sa počas jazdy kochal výhľadmi na Spišský hrad. A to bola chyba...

  Hlavným zámerom pri stavbe trailov bolo sa nezabiť, nemáme radi rychle palby, a čo som vypozoroval cestovaním, aj traily v Alpach sú prevažne cielené do pomala, čo je podľa mňa celkom rozumné, nedovoliť ísť rýchlosťami 50+ a ani to nepovažujem za kumšt, držať bajk jak hluchý dvere. A hlavne traily sú také, ako ti to dovolí les. Nemáme radi dlhé rovné pasáže kde sa nič nedeje. Práve v tom je aj náročnosť našich trailov, že sa vkuse čosi deje - u nás sa neodychuje za jazdy,- smeje sa Peter.

Ako odrazový mostík pre druhú porciu trailov slúži sedlo “Chvalabohu”, vybudované ešte v roku 1556. Priamo za kamennou mohylou začína trail "Žiletka", ktorá je ostrá ako....ako žiletka. Uzučký hrebeň a prudké zjazdy do žľabov ešte sťažujú zámerne naukladané kamene - aby to nebolo také ľahké. Plus, samozrejme zavreté switchbacky po výjazde zo žľabov. Na prvý raz to človeka poriadne prekvapí, ale to je taká špecialita Braniska, s ktorou sa treba popasovať. 

Ďalší trail “Motorest” začína od televíznej veže na vrchole kopca Rudník a zvezie vás na opačnú stranu údolia, odkiaľ sa dá došľapať na trail "Rasťodrom". Motorest bol tento rok predĺžený, končí až pri motoreste, podľa ktorého dostal meno a kde, vraj, celkom dobre varia. Traverzy, zámerne, nie sú odkopané do roviny, takže sa furt ide po hrane, čo v kombinácii s hrabankou, alebo prašným podkladom v listnatom lese, vytvára psycho efekt, ktorý na iných trailoch nezažijete. V podstate je to jedna z mála sekcii, kde sa to dá fakt bombovať.

Branisko - pohorie, kde sa narodilo slovenské enduro

Rasťodrom

Posledným trailom, ktorý by som chcel menovať je trail Rasťodrom. Jeho vybudovanie má celkom zaujímavý a netradičný príbeh - mladý chalan, Rasťo, jazdiaci len XC si pričuchol k "trailbuildingu" prostrednícvom brigád na Kráľovskom Bajkobraní (akcia, ktorú organizujú miestni bajkeri) a tak sa mu zapáčila partia a celková atmosféra, že sa chcel chalanom odvďačiť a úplne sám, potajomky nakopal trail - Rasťodrom. Niekto kope traily roky a nedosiahne nikdy na level, ako má niekoho prvotina. A v tom je tá krása. Rasťodrom má viac žľabov a viac zavretých točiek, ako všetky ostatné traily dokopy a jeden “jazyk v reťazi” výšľap nakoniec, a je spolu s Carbon Killerom, rozhodne náš najobľúbenejší. 

Keď sedíme s Dašenou na schodoch obchodíku v Dúbrave, takého toho, ktorý sa už moc nevidí lebo tovar ti na vypýtanie podáva teta za pultom, a dumáme, príde nám normálne zarážajúce, že lokalita, čo už dvakrát hostila Majstrovstvá Slovenska v endure (2016 a 2019), nemá oficiálny status. 

  Status trailov na Branisku je formou ústnej dohody, bez toho sa to nedá. Sú to urbárske lesy a oni maju fest prehľad, čo sa v lese deje. K tvorbe a údržbe musíš chodiť po lese autom, píliť, kosiť. A to sa potajomky nedá. Čiže s urbárnikmi pravidelne udržujeme kontakt, debatujeme, sem tam pomôžeme brigádnicky pri sadení stromčekov. Momentálne to funguje tak, že na začiatku trailu je kolík bez tabuľky, domáci majú zo značenia obavy, keďže po maratóne, už bez našej účasti, ostal hodne posprejovaný les. Ale ako sledujem ostatných trailbulderov a komunikujem s nimi na pravidelných stretkách, tak papier im nedáva žiadnu silnejšiu právomoc, ako ústna dohoda. Ale myslím si, že sme na dobrej ceste, sa na Branisku dopracovať aj k tabuľkám a normálnemu značeniu trailov ,- dodáva na záver Fernet.

Osobne nepoznám nikoho, komu by sa traily na Branisku nepáčili, nadšení sú z nich závodníci, aj hobby rajdri. Na druhej strane si ale treba uvedomiť, že každá oblasť má vlastné pravidlá, ktoré treba dodržiavať, lebo nasieranie domácich ku pohodovému budovaniu a jazdeniu rozhodne nepridá. Takže pozdraviť, uhnúť sa, lebo od domácich záleží najviac a je jedno, či to máš na papieri alebo len ústne dohodnuté.

Branisko - pohorie, kde sa narodilo slovenské enduro

Prioritný plán chalanov starajúcich sa o Branisko je prežiť a udržať jestvujúci stav. A druhý, s benefitom pre nás všetkých, je otvoriť kopec Patria. Na miestne pomery naozaj veľký kopec s minimálnou turistickou infraštruktúrou a teda s nekonečnom možností ako a kade ťahať traily. Ale či sa tak udeje v roku 2021, či 22, to nikto nevie. Ale aj dovtedy je na Branisku čo jazdiť ako som napísal v úvode, Branisko je spolu s Malou Fatrou našou najobľúbenejšou enduro lokalitou...

Páčil sa ti článok? pošli ho do sveta

Zdieľať na Facebooku Zdieľať na Twitteri
Zona Zero - pyrenejský klenot Zona Zero - pyrenejský klenot

Zona Zero - pyrenejský klenot

Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu? Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu?

Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu?

Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy

Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy

Pyreneje - málo objavený vyzývateľ Álp Pyreneje - málo objavený vyzývateľ Álp

Pyreneje - málo objavený vyzývateľ Álp