Podporte nás

Les 2 Alpes - kolosálne trailové ihrisko a fejkové kosti z mamuta

Francúzsko Francúzsko
Naše hodnotenie 6/10
12.6.2022

Všetky tri strediská údolia Oisans - Alpe d’Huez - Megavalanche, najšialenejší hromadný enduro závod sveta, Les 2 Alpes a La Grave, ležia v okruhu do päťdesiatich kilometrov. Presúvame sa teda až ráno, hlavne preto, že Les 2 Alpes je veľmi vychytené turistické centrum a aj v lete to v ňom zaváňa takou snobskou atmosférou, že sa nám z nej obracajú žalúdky. Aspoň na nás to tak pôsobilo. Hlavné ulice boli preplnené ľuďmi, ktorých baví skôr návšteva módnych butikov a rušný nočný život, než okolité hory. Aj preto sme tu nakoniec ostali iba jeden z plánovaných dvoch dní...

Les 2 Alpes - kolosálne trailové ihrisko a fejkové kosti z mamuta

Tunajšie hory sú síce kolosálnym ihriskom s poriadnou porciou trailov a metrov zjazdu, ale tie traily sú presne také, aby sa zavďačili čo najširším masám. Hladké, široké a vyšejpované trate, plné vĺn, skokov a obrých klopeniek. Teda nič čo hľadáme, ale možno to niekoho zaujme, pretože šlahnúť si 2 300 metrov na jeden záťah, to už vyzerá ako niečo, pričom by kdekto mohol chrochtať blahom. (Pozor, nemýliť si s "tým" Blahom, lebo je ako Voldemort - neradno vyslovovať jeho meno...)

Les 2 Alpes - kolosálne trailové ihrisko a fejkové kosti z mamuta

Mamutie kosti zamrznuté v ľade

Ako teda najlepšie začať? Predsa na najvyššom mieste, kam sa dá lanovkou dostať. Jandri Expres nás vyflusne v 3 200 metroch, na jednej strane ľadovec, na druhej nekonečná suť. A my niekde uprostred, stojíme a kocháme sa epickou scenériou veľkých hôr, než nás upúta zástup ľudí, náhliacich sa k malej čiernej diere trčiacej z ľadu. V neďalekom infocentre zisťujem všetko potrebné: je to ľadová jaskyňa, kde uvidíte aj kosti mamuta zamrznutého v ľade. Čooo? Kosti mamuta zamrnutého v ľade? Celý rozžiarený to referujem Dašene - super, to musíme vidieť! Zaplatíme symbolické vstupné, bajky nám postrážia pri vchode...šípiť z toho na míle prúser, čo? Ale len ľahký...áno, mamut tam bol, ale ako socha vytesaná z ľadu a spolu sním ešte niekoľko ďalších prehistorických ľadových sôch. No, frantíci a ich angličtina. Ale sochy boli aspoň farebne nasvietené...

Les 2 Alpes - kolosálne trailové ihrisko a fejkové kosti z mamuta

Na zoznámenie sa s miestnou trailovou ponukou vyberáme jediný z trailov, ktorý štartuje z vrchnej stanice lanovky, takmer päť kilometrový trail usalašený v drolivom teréne. Vrch je prudší, veľmi rýchly, s absenciou akejkoľvek zelene, stred mierne technický a kľukatiaci a spodok už len také vozeníčko. Chcelo by to priostriť. Pri druhej jazde to v polovici strihneme medzi šutre, krátka čierna lajna Mountain of Hell plne dostála svojmu menu. Naplno využíva veľké, do červena sfarbené balvany, v pomalej rýchlosti kľučkujeme medzi nimi, alebo to posielame po fajnových rockslaboch.

Les 2 Alpes - kolosálne trailové ihrisko a fejkové kosti z mamuta

Ideme ďalej. V medzistanici lanovky Jandri Expres sa je možné napojiť na trail Cuculet, jeden z mála prírodných chodníkov. Je označený síce čiernou farbou, ale technicky náročnejších je len niekoľko úsekov. Väčšinu času sa jedná o typický alpský singletrack s dlhými rovinkami, pozvoľna ukrajujúcimi výškové metre v otvorenom teréne so skvelým výhľadom do údolia Romanche.

Aj vo výške okolo dvoch tisíc metrov slnko príjemne hreje a lúky pokryté pestrofarebnou kvetenou predstavujú ideálne miesto na piknik. Ľahnúť si do trávy a pozorovať nad hlavou plávajúce oblaky.

Les 2 Alpes - kolosálne trailové ihrisko a fejkové kosti z mamuta

Vitajte v pekle

V týchto miestach veľa bajkerov nenájdete, väčšina to zapichne v "pekle", čiže v bikeparkovej časti nesúcej meno "Diable", ktorá tvorí srdce celého areálu. Dokonale navrhnuté chodníky plné vĺn, lavíc, drevených lávok a skokov, sú tu namiešané v ideálnom pomere.

Vzniknutý koktail preto chutí všetkým bez rozdielu veku, úrovne, alebo štýlu jazdy a ponúka príležitosť privoňať ku kultu zvanému mtb. Obzvlášť pre tých, čo neradi riešia nejaké stopy na úzkych technických singloch a chcú si užiť poriadnu porciu jednoduchšej zábavy. To som vážne počul. Dvaja mladí chalani, ešte puberťáci, išli pred nami v otvorenej lanovke a my sme počuli útržky ich rozprávania - kámo, tak ktorý trail pôjdeme? Kokos, len nie ten enduro, ja keď musím riešiť stopy, tak si nezajazdím...to je presne dnešná generácia. Všetko nalinkované, jednoduché až prostučké, len aby sa nemuseli namáhať. Aj preto moc nefandíme bikeparkom, ktoré im robia po vôli a splnia všetko, čo im len na rozmaznaných očiach vidia. Ale trend posledných rokov je taký a nedá sa zastaviť Ale kluci říkali, že punk je jinde...no to snad není možný...

Páčil sa ti článok? pošli ho do sveta

Zdieľať na Facebooku Zdieľať na Twitteri
Zona Zero - pyrenejský klenot Zona Zero - pyrenejský klenot

Zona Zero - pyrenejský klenot

Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu? Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu?

Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu?

Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy

Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy

Pyreneje - málo objavený vyzývateľ Álp Pyreneje - málo objavený vyzývateľ Álp

Pyreneje - málo objavený vyzývateľ Álp