Podporte nás

Hornonitrianske stopy - traily nad Bojnicami s kúskom histórie

Slovensko Slovensko
Naše hodnotenie 7/10
28.11.2021

Hornonitrianske stopy, alebo oficálne Bojnicko - Dubnické cyklotrasy nie sú na slovenskej trailovej scéne žiadny nováčik. Vznikli na jar roku 2018 a ponúkajú rôznorodé jazdenie typu "z každého rožku trošku" - v naozaj peknom prostredí, kde si každý bajker nájde to svoje. V globále to znamená od úplne najjednoduchších, vyložene cross-country cyklotrás, až po enduro traily najtvrdšieho kalibru. Miestni kopáči sú patrične hrdí na svoju históriu a bezprostredná blízkosť Bojnického zámku, jednej z najstarších a najvýznamnejších pamiatok na Slovensku, tomu len nahráva. Netreba sa preto čudovať, že sa historický podtón preniesol aj do názvoslovia samotných trailov. Traily nesú mená po bojnických panovníkoch alebo historických osobnostiach, konkrétne sa jedná o Pálfyho, Korvínov, Gilethov či Noffryho trail. Prepojenie na históriu je naozaj sympatický počin, a aj keď bez Googlu netušíme kto bol kto, rozhodne vieme, aké sú jednotlivé traily...

Ako východiskový bod k nim odporúčame parkovisko v mestskej časti Dubnica, kde nájdete pekný prístrešok, ktorý sami chalani z HNS označili za "test slovenského národa", infotabuľu, cyklostojan s náradím a aj výdatný zdroj vody. 

Hornonitrianske stopy - traily nad Bojnicami s kúskom histórie

Štyri traily, aj keď ich pôvodne bolo päť

Traily sú v teréne veľmi dobre značené, blúdenie nehrozí, najdlhší zo všetkých je Pálfyho trail. Jeho charakter je vyložene prírodný, obtiažnosť ľahká bez nečakaných zvratov a záludností, s niekoľkými viac-menej technickými miestami, ktoré sa však dajú v pohode obísť. Je to ideálny trail pre začiatočníkov, alebo na rozohriatie sa. Príjemným spestrením a bonusom za absolvovanie je výhľad na Bojnický zámok.

Extrémne zábavný step up

Ak máte radi adrenalínovejšie poňatie cyklistiky, čo rozhodne kvitujeme, mohol by vás viac baviť Korvínov trail. Dominuje mu príjemný flow, s neuveriteľne zábavným “step upom” v jeho úvode, ktorý sa dá točiť dookola a my vám garantujeme, že si ho nedáte len raz. Nedá sa mu proste odolať.

Po vybláznení vás čaká  ešte kilometer mixu klopeniek a skokov v lese priamo nad Bojnickým zámkom.

Hornonitrianske stopy - traily nad Bojnicami s kúskom histórie

Ešte o niečo ťažší je Gilethov trail, ktorý vás po kamenných schodoch zoberie do mimoriadne podarenej skokanskej pasáže, nechá vás vydýchnuť v strednej, prepojovacej časti a na záver vytasí "double black diamond" sekciu nazvanú Rock Face s výzvou v podobe prudkého rockslabu. Pre lepšiu predstavu je tu video z trailu v našom podaní:

Úplne posledným prírastkom do partie je Noffryho trail. Svojou dĺžkou 800 metrov je síce najkratší z miestnych trailov, ale zato najťažší. O obtiažnosť sa stará jeho strmší profil, ale predovšetkým veľa, naozaj podarených, kamenných úsekov. Pri dlhšom suchu sa na ňom poriadne práši, čím sa obtiažnosť trailu ešte o niečo málo zvyšuje.

Zrušenie Turzovho flow trailu

V Bojniciach sú momentálne k dispozícii štyri traily, ale pôvodne ich bolo päť. Turzov flowtrail, asi najkrajší flowtrail na celom Slovensku, bol za kontroverzných okolností zrušený majiteľom pozemku. Vyvolalo to veľkú nevôľu bajkerskej komunity, ktorá ale v konečnom dôsledku nebola nič platná. Viac o tomto nešťastnom prípade porozprával Dominik Gramantík a.k.a. "Preceda" v našom podcaste: To, že Turzov flow trail môže majiteľ kedykoľvek zrušiť sme vedeli, ale prišlo to skoro.

Hornonitrianske stopy - traily nad Bojnicami s kúskom histórie

Kamarátska enduro séria

Napriek tomuto excesu je cyklo atmosféra v Bojniciach mimoriadne žičlivá, o čom sa môžete na vlastnej koži presvedčiť na lokálnych enduro pretekoch, ktoré sa tu každoročne usporadúvajú v rámci seriálu “Hornonitrianska enduro séria". Troje preteky v troch rôznych lokalitách na Hornej Nitre /v Bojniciach, Partizánskom a vo Veľkej Lehôtke/ a jeden celkový víťaz. To je hlavná myšlienka a pohodová, kamarátska atmosféra, zasa najväčším lákadlom, prečo sa na preteky prihlásiť.

Keď to podtrhneme a sčítame, Bojnice sú ideálnou zastávkou ako pre náročnejších bajkerov, tak aj pre rodiny s deťmi. Rodičia sa zabavia na trailoch a ratolesti zase v miestnej zoo alebo na Bojnickom zámku. Podobných trailcentier je na Slovensku naozaj ako šafránu...

Páčil sa ti článok? pošli ho do sveta

Zdieľať na Facebooku Zdieľať na Twitteri
Zona Zero - pyrenejský klenot Zona Zero - pyrenejský klenot

Zona Zero - pyrenejský klenot

Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu? Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu?

Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu?

Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy

Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy

Pyreneje - málo objavený vyzývateľ Álp Pyreneje - málo objavený vyzývateľ Álp

Pyreneje - málo objavený vyzývateľ Álp