Podporte nás

Enduro traily Srebrna Góra - hlavne ten vývoz

Poľsko Poľsko
Naše hodnotenie 7/10
15.5.2018

Možno by sa mohlo zdať, že sme v poslednej dobe trocha zaťažení na Poľsko, keď sme tento rok, krátko po Wilczich Ścieżkach a Bielsku - report čítaj TU, navštívili už druhú poľskú lokalitu - tento raz enduro traily v Srebrnej Góre. Ale pravda je úplne inde - výlet vznikol ako prirodzená reakcia na vzdialenosť, respektíve nekonečnú cestu do Trutnov trail - report čítaj TU, od ktorých je Srebrna Góra vzdialená len 70 kilometrov. Prdĺžený víkend, pekné počasie - no nevyuži to...

Nakoniec sa z toho vykľulo celkom pekné jazdenie, nie veľmi technické, ale rýchle a prašné až beda...najväčším bonusom je ale bez debaty vývoz, ktorý nemá v našich končinách obdobu! A ako už býva dobrý zvykom poslednej doby, aj teraz som oslovil zakladateľa, aby mám priblížil vznik, fungovanie a plány do budúcnosti, ktorých majú Poliaci neúrekom - až som valil oči...

Príbeh založenia trailov na Srebrnej Góre sa ani za mak nelíši od desiatok iných, každý z nás ho dôverne pozná, ale len hŕstka ho pretaví do niečoho skutočného...

 Ahoj, volám sa Marek Janikowski a pred 6 rokmi som si kúpil prvý enduro bicykel, problém bol, že v mojom okolí neboli žiadne dobré traily. Takže keď som chcel jazdiť, musel som si niečo postaviť... spomína na zrod trailcentra jeho zakladateľ. - rozpráva Aljaž pri šliapaní po známej Vipavskej vínnej ceste.

Od začiatku som vedel, že traily musia mať status oficiality - jednak preto, že som bol predsedom miestnej samosprávy a jednak preto, že nelegálny trail znamená iba dočasné riešenie. Získať povolenie bolo nesmierne zdĺhavé, ale moja funkcia mi pri vyjednávaní so spoločenstvom vlastníkov lesov veľmi pomohla. A tak som mohol vykopať súčasný trail "C1" z vrcholu Srebrnej Góry. V skutočnosti to bola 1300 metrov dlhá, výlučne zjazdová trať, lebo moje skúsenosti s budovaním trailov sa nebezpečne blížili k nule. Následne som dostal povolenie aj na ďalšie traily A, B a C.

V živote platí, že všetko zlé je na niečo dobré a tak, keď bol Marek po voľbách v roku 2012 zbavený funkcie predsedu, mohlo by sa zdať, že spolu s ním skončia aj traily. Opak však bol pravdou. Marek stretol Piotra Kurczaba, lokálneho bajkera a akademického majstra sveta v XC z roku 2016 a spolu sa rozhodli, že trailom dajú aj komerčný charakter.   

 Našou prvou myšlienkou bolo vybudovať nový, ľahší trail pre široké spektrum bajkerov, preto sme spustili crowdfunding kampaň, ktorá nám priniesla asi 15 000 € a potom už to išlo veľmi rýchlo. 

Vývoz - jednoznačne najväčší bonus

Najväčším bonusom Enduro trailov Srebrna Góra je ale bez debaty vývoz, ktorý nemá v našich končinách obdobu! Tarpan, ako ho miestni volajú, znamená štyri pendlujúce džípy s vlečkou pre 10 až 12 bajkov. Niekedy je to celkom hardcore, lebo chlapíci za volantom autá všetko, len nie šetria a cesty sú klasika ako zvážnice - plné dier a kameňov. Sedieť za takýchto okolností na korbe znamená, že na začiatok trailu prídete s vytrasenou dušou, alebo v lepšom prípade komplet špinaví od prachu, ktorý sa na vás valí v kúdoloch spod kolies. Nesťažujem sa, závidím...

Jedna jazda stojí 15 zlotých /3,50 €/, desať jázd 100 zlotých /asi 23 €/ a ušetríte si tým sily potrebné na 4 km výšľapu s prevýšením asi 400 výškových.

1. ponaučenie - kto prv príde, ten sedí lepšie. Nehľadí sa na to kto je baba, kto chalan, miesta v aute sú štyri, zvyšok na korbe. Ja nakladám bajky, Daša obsadzuje miesta ;)

2. ponaučenie - nedávaj si bajk na prvé miesto /najbližšie k autu/, spod kolies vystreľujú kamene a osobne som videl, ako jeden trafil kostru prvého bajku a nechal na nej veľkú ryhu   

Traily

Štyri traily /A, B, C a D - Red line/ + tri variácie /A1, A2, C1/ + dve enduro erzety, udržované len pred pretekmi. Stihli sme sedem vývozov, ušetrili 28 kilometrov stúpania a dva traily sme išli 2x. 

Dawno nie padało - hovorí mi Piotr, takže dávajte pozor, bude sa prášiť a šmýkať. Ani nevie akú mal pravdu. Po celom dni jazdenia vyzeráme ako pretekári Dakaru - Dašene z čiernej tváre svietia len biele okuliare :)

A, A1, A2 - Áčko je najľahšie, najrýchlejšie a jednoznačne najobľúbenejšie v celej lokalite. V podstate je to taký trochu "ťažší" flow trail so skokmi a klopenkami do zláznenia, ale nenudí. Šťavu mu pridávajú hlavne rýchle úseky, kľudne 50 - 60 km/h sa dá pustiť bez najmenšieho problému. Trail je 2x prerušený - raz cestou a raz asi 200 metrovým stúpaním, asi na ukľudnenie. Mne sa vášne moc skrotiť nepodarilo, preto som sa v závere - pobláznený adrenalínom, vyváľal v prachu. Pár škrabancov a modrina na riti za tú srandu ale rozhodne stáli...

A1 a A2 sú zamýšľané ako ťažšie úseky pre skúsenejších jazdcov. Oba začínajú kolmými stenami, pričom tá na A2jke je o poznanie strmšia. Viac nás bavila ale A1 - prudký padák cez kamene okorenený skomi - s jedinou chybou - dĺžkou. Po 500 metroch sa trail napája na Ačko, takže ďalej pokračuje už v známom, jednoduchšom rytme. To isté A2, ktorá ešte nebola celá hotová, takže zatiaľ má možno 300 m. Viac nie. 

Bčko bola celkom nuda. 4x prerušenie cestou, jeden pekný úsek s dropom pod cestu /viď fotka hore/ a koniec úplne, ale úplne rovný. Na trail sme sa dostali z A2 line a boli sme radi, že sme už dole. Ešte horšie je to s D - Red line, ktorú sme v polovici utli a vrátili sa na Cčko. My hľadáme jednoducho niečo iné a záplava flow trailov, všade kam sa pohneme, nás už nedokáže zaujať. Tým ale nechcem znížiť všetku snahu a robotu, čo tu chalani odviedli a stále odvádzajú. Chápem, je dopyt a čísla nepustia...

C + C1 - sme si zopákli 2x, lebo sa nám pozdávali najviac. Oba sú nakrútené okolo najväčšej horskej pevnosti v Európe, zasadenej na vrchol Srebrnej Góry. Nemali sme veľa času na očumovanie, ale podľa fotiek na nete, vyzerá pevnosť najzaujímavejšie z vtáčej perspektívy. Obtiažnosť trailov je niekde na úrovni A1, najviac nás zaujali tri posebe idúce strmé steny hneď v úvode Cčka. Ako je "dobrým" zvykom, oba traily majú viacero hluchých miest, či už výšľapov, presunuv - zasa zopakujem staré známe - výšku kopca nenahradíš. 

 Medzi priority sa radí dokončenie červenej lajny /A2/ a prepojenie medzi trailami A, B, C. Následne sa chceme venovať nastupujúcej generácii - spraviť ľahké traily pre najmenšie deti, zlepšiť pumptrack a dotiahnuť "bag jump". Okrem toho súbežne vyvíjame veľký projekt s názvom "Singletrack Glacensis" - do ktorého sa zapojilo sedem obcí z okolia a spolu do roku 2020 vytvoria 133 km dlhú, vzájomne prepojenú sieť trailov.  

V Srebrnej Góre makajú, to bez debaty. Traily boli vyčistené, personál v infocentre ochotný a dobre informovaný a k tomu ten vývoz. Jednoznačne najväčší možný bonus. Jasné, nie všade majú balvany typu Trutnov, že ťahanie trailov sa ponúka priam "samo" a na druhej strane, nie každého ťažké traily bavia. Príkladom môže byť Rychlebský Superflow, Twister v Bielsku-Biała alebo tunajšia A-line. Nemáš flow trail, nemáš návštevnosť, nemáš peniaze. Ináč to už nebude. Pre niekoho je dôležitá základňa, jedlo, služby. Druhý nič z toho nepotrebuje, večer si uvarí vifona na parkovisku, naberie vodu zo studničky - ale smerom k trailom z nárokov nezľaví. My sme jasní, záleží na tebe, ako to máš rád...

Páčil sa ti článok? pošli ho do sveta

Zdieľať na Facebooku Zdieľať na Twitteri
Zona Zero - pyrenejský klenot Zona Zero - pyrenejský klenot

Zona Zero - pyrenejský klenot

Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu? Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu?

Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu?

Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy

Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy