Podporte nás

Stelvio Natural trail park a Bormio bikepark - za trailami na legendárne alpské sedlo

Taliansko Taliansko
Naše hodnotenie 8/10
26.5.2023

Z Dolomitov sme sa presunuli do Bormia a nechali za sebou len skalné vápencové monumenty, ale hlavne ťažké dažďové mračná. A čo by to bola za letná cesta, keby sme si nestrihli poriadne alpské sedlo, napr. naše obľúbené Stelvio /2757 m/, najvyššie položený horský priesmyk Východných Álp, ktorý je o 100 metrov vyššie ako Gerlachovský štít? V žiadnom prípade sme sa nešli kochať iba výhľadmi, to už máme z minulých rokov za sebou, ale tentoraz sme sa pozreli na zúbok legendárnemu "Tibet trailu", ktorý sa začína v najvyššom bode sedla a konči o šesť kilometrov a 1200 výškových metrov nižšie.

Pri všetkých tých cesťákoch a motorkároch tešiacich sa na vrchole, ostáva táto turistická značka plná switchbakov, trochu bokom záujmu, čo nám maximálne vyhovuje. Po pár desiatkakách metrov zostali všetky tie davy ľudí za chrbtom a ich hlasy nahradilo ticho okolitých hôr. Pomedzi kamenných mužíkov, vysokohorské alpské lúky a nakoniec starým ihličnatým lesom, vedie úzky singláč stále len dole, dole, dole až do údolia.

To bola paráda, tlapneme si s Dašenou. Dáme si to znovu? Jasné, už len taká drobnosť - vyšľapať naspäť k autu, na Stelvio. Na enduro bajkoch to nebola žiadna slasť, ale volaniu toho, čo nasledovalo, sa dalo len ťažko odolať. Takže to točíme znova a na druhý raz sa hore vyveziem busom, ktorý síce bajky neberie, ale to vôbec nevadí, pretože aj tak sa plánujeme presunúť do Bormia. Ešte taká vtipná hitorka z autobusu. Na zastávke spolu so mnou nastupovalo asi šesť ďalších ľudí a každý z nich platil 7 eurový lístok 50tkou. Šofér bol z toho na prášky a keď som ja, ako posledný tiež vytiahol 50tku, rozhodil rukami, že mi nemá čo vydať. Nas*atý ako hovado mi kývol, nech idem bez platenia ďalej a ešte 10 minút sústavne za volantom nadával a rozhadzoval rukami.

Bormio Bikepark a Bormio 3000

Samotný bikepark v Bormiu nie je z exta vychýrených, sedem trailov neponúka nič extra, prečo by sa sem oplatilo merať cestu. Gamechangerom je trail Bormio 3000, ktorý môžeme s prehľadom zaradiť medzi najlepšie traily, ktoré sme v Alpách zatiaľ okoštovali. Nie len na tomto výlete, ale celkovo!!! 

Podľa názvu je asi jasné, kde Bormio 3000 začína, respektíve v akej výške. Presne tak, v 3000 metroch /3058 m n. m./. Vrchná časť trailu je úzky kamenistý chodník plný ostrej bridlice, ktorá dokáže pekne potrápiť plášte, svoje o tom vie aj Dašena, ktorá je na sekanie a rezanie plášťov totálny expert. Vytrénovala sa tak, že už ani nepamätám výlet, kedy by sme nemuseli lepiť, prezúvať, plátať, knotovať atď. Ale iné som chcel...pomerne rýchlo sa dostávame k tyrkysovým jazierkam a neskôr na otvorené plato, kde nie je hodno len tak postávať s tyčinkou alebo inou “maškrtou” v ruke. Kone, ktoré sa tu voľne pasú ju zacítia aj na 50 metrov a máte o zábavu postarané.

Oficiálne má Bormio 3000 niečo cez osem kilákov, ale veľmi jednoducho si viete jazdu ešte predĺžiť o ďalší trail, poriadnu prírodnú enduro černotu plnú koreňov, kameňov a prudkých zošupov, ktorá ale vedie do, v rovnakom údolí ležiacej, Santa Caterina Valfurva. Potom už ani ten 10 kilometrový návrat späť, po asfaltke tak netlačí v topánke.

Santa Caterina

Už keď sme v jednej zo zákrut Stelvia stretli dvoch bajkerov, rozplývali sa nad technickými singlami plnými šutrov, ktoré v Santa Caterina objavili a mali pravdu. Táto lokalita je oproti slabučnému bikeparku v Bormiu niekde úplne inde. 

Celodenné allmountain výjazdy s takou scenériou hôr, že sa vám zastaví dych, enduro traily drsnejšie jak 40tka šmirgel, ale aj pohodlné alpské singláče. Svätá Kata, respektíve priľahlé traily, nám totálne odpálili dekel a práve ona je dôvodom, že z Bormia odchádzame s úsmevom na tvári.

PS: Len 15 kilometrov od mesta leží sedlo Gavia /2621 m/, desiaty najvyšší priesmyk v Alpách, ktorý od roku 1960 pravidelne figuruje aj v etapách slávnych pretekov Giro d'Italia. Najvyšší vrchol v príslušnom ročníku Giro d’Italia dostáva každoročne titul Cimo Copi, a prvý jazdec na ňom má možnosť získať viac klasifikačných bodov ako na iných kopcoch. Gavia pass získala túto výsadu už desaťkrát.

Páčil sa ti článok? pošli ho do sveta

Zdieľať na Facebooku Zdieľať na Twitteri
Zona Zero - pyrenejský klenot Zona Zero - pyrenejský klenot

Zona Zero - pyrenejský klenot

Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu? Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu?

Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu?

Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy

Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy

Pyreneje - málo objavený vyzývateľ Álp Pyreneje - málo objavený vyzývateľ Álp

Pyreneje - málo objavený vyzývateľ Álp